. Αναρτήσεις ιστολογίου .

Εγκληματικό το 1ο lockdown των 40 ημερών. Μετέφεραν το πρόβλημα αυτούσιο στο μέλλον!

Σε μια άλλη χώρα αυτό θα αρκούσε για να πέσει η κυβέρνηση αλλά η Ελλάδα δεν είναι χώρα…

Αχρείαστο το 1o lockdown των 40 ημερών. Μαθηματική Απόδειξη.

Έχει σημασία πότε και πως κάνεις ένα lockdown!

Και εδώ χρησιμοποιούμε στις αναλύσεις μας το μαθηματικό επιδημιολογικό μοντέλο SIR, όπως εδώ. Για να μη σας κουράσουμε δεν θα δώσουμε λεπτομέρειες για το τρόπο παραγωγής του. To SIR είναι το μοντέλο που όλοι οι μαθηματικοί επιδημιολόγοι διεθνώς γνωρίζουν. Θα πούμε για λόγους πληρότητας πως γραφικά περιγράφεται από 3 καμπύλες, τις S, I, R που μεταβάλλονται με τον χρόνο σύμφωνα με το σχήμα, όπου

  • S(usceptible) = Ο πληθυσμός αυτών που μπορούν να κωλύσουν covid-19 (κίτρινη γραμμή)
  • I(nfected) = Ο πληθυσμός των ενεργών κρουσμάτων (κόκκινη γραμμή)
  • R(ecovered )= Ο πληθυσμός αυτών που έγιναν καλά ή πέθαναν (μπλέ γραμμή)

Θεωρούμε ότι στο μοντέλο αυτό ο αριθμός Ν= S+I+R= 10 εκατ. λαός παραμένει σταθερός. Στο διάγραμμα υπάρχει μια ακόμη καμπύλη με μώβ γραμμή, η Rt, που είναι η μεταβολή της παραμέτρου Ro, του λόγου αναπαραγωγής του ιού με το χρόνο. Η τιμή του Rt αλλάζει με τα ειδικά μέτρα πάσης φύσης, με τα lockdown αλλά και από τη προσθήκη άλλων φορέων και παργαγόντων, όπως π.χ από τον τουρισμό, τους μετανάστες, τις παραλλαγές του ιού, τα εμβόλια κλπ.

H αρχική τιμή του Ro είναι διαφορετική απο χώρα σε χώρα και είναι αυτή κατά την οποία δέν υπάρχουν μέτρα, δηλαδή τη χρονική στιγμή που ξεκινάει η διασπορά του ιού. Στη περίπτωση του διαγράμματος τη θεωρήσαμε ίση για τότε με 1.7. Για την Ελλάδα φαίνεται πως αυτή η αρχική τιμή ταιριάζει καλύτερα για να εξηγηθούν τα αποτελέσματα του 1ου κύματος όπως αυτά δημοσιεύτηκαν από τον ΕΟΔΥ και στη συνέχεια θεωρήθηκαν σαν Greek Statistics από πολλούς Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, όπως και από τον γράφοντα πρώτον των πρώτων. Στις αναλύσεις μας χρησιμοποιούμε τα δεδομένα του ΕΟΔΥ…

Όταν επιβάλλεται ένα lockdown, η τιμή του Rt στη διάρκεια του lockdown, γίνεται μικρότερη του Ro, αν δεν υπάρχει ενδοοικογενειακή μετάδοση. Τότε η αρχική κορυφή της καμπύλης Ι των ενεργών κρουσμάτων σπάει σε δύο, τις (α) και (β). Αυτό γίνεται κατανοητό στο επόμενο σχήμα.

Παρατηρείστε πως η καμπύλη Ι με την αύξηση της διάρκειας του lockdown οδηγεί σε αύξηση της απόστασης των δύο κορυφών, με τη δεύτερη να μη μειώνει σημαντικά το μέγεθος της από την αρχική (χωρίς lockdown), κάτι που θα ήταν το ζητούμενο για να πεί κανείς πως το lockdown με το τρόπο που έγινε και τη μέρα που αποφασίστηκε να γίνει ήταν επιτυχημένο και ότι βοήθησε το σύστημα υγείας.

13 δις ευρώ φορτώθηκε το έλλειμα της χώρας για το τίποτα! Ντροπή.

Συγκρίνοντας θεωρία και πείραμα βλέπουμε πως αυτό συνέβη.

Το συγκεκριμένο lockdown με τον τρόπο που έγινε μετέφερε το πρόβλημα στο μέλλον. Το πόσο κακό έκανε στην οικονομία θα το κρίνει η ιστορία και πιθανόν και η δικαιοσύνη.

13 δις ευρώ το λιγότερο κόστισε το λάθος αυτό. 40 μέρες φαγητό από τα έτοιμα ήταν με μείωση της παραγωγής και του ΑΕΠ.

Για λόγους πληρότητας σας δείχνουμε στη συνέχεια ένα θεωρητικά σωστό lockdown. Πατατηρείστε τη μείωση του ύψους των ενεργών κρουσμάτων χωρίς μεγάλη καταστροφή στην οικονομία, αφού το lockdown εδώ είναι μόνο διάρκειας 5 ημερών.

Ένας καλός μαθηματικός επιδημιολόγος στοιχίζει πολλά αλλά δεν τον βρίσκεις… στο Κολωνάκι να πίνει καπουτσίνο.

Advanced...Χρειάζονται ή όχι τα lockdown;

Τα lockdown είναι χρήσιμα αν ξέρεις να τα κάνεις. Αποδείχτηκε με όσα προαναφέραμε και στο σημερινό άρθρο και στο προηγούμενο εδώ.

Αποδείχτηκε επίσης πως για τα κατάλληλα χέρια, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης. Δεν ισχύει δηλαδή εδώ η γνωστή φράση «άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη»

  • Στη περίπτωση του lockdown της Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση λόγω της ενδοοικογενειακής διασποράς του ιού αύξησε τον αριθμό των νεκρών. Αυτό το αποδείξαμε και είναι σε συμφωνία με τις μετρήσεις λυμάτων που ελήφθησαν από το ΑΠΘ. Ηταν ένα πολύ κακό lockdown. Ταυτόχρονα αποδείχτηκε η σημασία των συλλογικών μετρήσεων που εμείς προτείναμε το καλοκαίρι και που άργησε πολύ να προχωρήσει.
  • Στη περίπτωση του 1ου lockdown στην Ελλάδα, υπήρξε μια καταστροφική απόφαση χωρίς κανένα αποτέλεσμα που δεν βοήθησε το σύστημα υγείας αλλά και που έκανε κακό στην οικονομία. Και εδώ υπήρξε συμφωνία μεταξύ θεωρητικών και πειραματικών αποτελεσμάτων στις αναλύσεις μας. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί τίποτα. Απολύτως.

Η θεωρία πιθανοτήτων μας λέει, πως και πάλι θα υπάρξει αποτυχία με το νέο lockdown. H παρούσα επιτροπή στερείται του συνόλου του γνωστικού αντικειμένου που απαιτείται για να αντιληφθεί την κατάσταση και να επιβάλλει σωστά ειδικά μέτρα. Αυτό θα στοιχίσει και ζωές και χρήμα. Κρίμα. Πολύ κρίμα.

Συγγραφική Προσφορά στα Ελληνικά

Βιβλίο Φυσικής  Θέματα για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας  Γνωμοδότηση για το ΧΥΤΑ Γραμματικού 

Ηλεκτρομαγνητική Ρύπανση  Επιλεγμένα Επιδημιολογικά Θέματα απο την Εποχή του Κορωναϊού  Μέθοδος FDTD. Σημειώσεις Θεωρίας.