. Αναρτήσεις ιστολογίου .

Η πρόταση της Κίνας για ειρήνευση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης είναι παρόμοια με το Σχέδιο Ράμπιν του 1993

Η πρόταση της Κίνας για ειρήνευση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης είναι παρόμοια με το Σχέδιο Ράμπιν του 1993 

Η Κινεζική πρόταση ειρήνευσης μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ που ανακοινώθηκε πριν λίγο, είναι παρόμοια με το Σχέδιο Ράμπιν του 1993, που δεν προχώρησε, με την προσθήκη ανάγκης εγγυήσεων απο τον ΟΗΕ.

Το Σχέδιο Ράμπιν

Το σχέδιο αυτό ήταν μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια ειρηνική λύση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, βασισμένη στην αρχή των δύο κρατών. Το σχέδιο πήρε το όνομά του από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Γιτζάκ Ράμπιν, ο οποίος υπέγραψε τις συμφωνίες του Οσλο με τον ηγέτη της Παλαιστίνης, Γιασέρ Αραφάτ, το 1993. Το σχέδιο προέβλεπε την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από μέρη της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη διευθέτηση των ζητημάτων των προσφύγων, των εβραϊκών οικισμών και των φυσικών πόρων.

Το σχέδιο απέτυχε για διάφορους λόγους, όπως:

  1. Η δολοφονία του Ράμπιν από ένα εξτρεμιστή εβραίο το 1995, η οποία σόκαρε και αποδυνάμωσε τη διαδικασία ειρήνευσης.
  2. Η αδυναμία εφαρμογής των συμφωνιών από τις δύο πλευρές, λόγω εσωτερικών αντιθέσεων, βίαιων επεισοδίων και πολιτικών αλλαγών.
  3. Η εκδήλωση της δεύτερης ιντιφάντα (Παλαιστινιακή εξέγερση) το 2000, μετά από μια προκλητική επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αριέλ Σαρόν, στο βουνό του ναού στην Ιερουσαλήμ, που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς και βίαιες συγκρούσεις.
  4. Η ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς στη Γάζα το 2007, μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο με τη Φατάχ του Αμπάς, που οδήγησε στον διχασμό των Παλαιστινίων και στην απομόνωση της Γάζας.
  5. Η συνέχιση και επέκταση των εβραϊκών οικισμών στην Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ από τις διαδοχικές ισραηλινές κυβερνήσεις, που παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο και καθιστούσαν αδύνατη τη δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Μερικοί απο τους παραπάνω λόγους συνυπάρχουν και τώρα.

Συγγραφική Προσφορά στα Ελληνικά

Βιβλίο Φυσικής  Θέματα για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας  Γνωμοδότηση για το ΧΥΤΑ Γραμματικού 

Ηλεκτρομαγνητική Ρύπανση  Επιλεγμένα Επιδημιολογικά Θέματα απο την Εποχή του Κορωναϊού  Μέθοδος FDTD. Σημειώσεις Θεωρίας.