. Αναρτήσεις ιστολογίου .

Πληροφορίες για κρίσιμη μάζα Ουρανίου U-235 και για Απεμπλουτισμένο Ουράνιο (Depleted Uranium ή DU)

ΕΞΗΓΗΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

Οι φωτογραφίες (1,2,3) που ελήφθησαν στο Χμελνίτσκι της Ουκρανίας δείχνουν το χαρακτηριστικό μανιτάρι μιας πυρηνικής έκρηξης. Η μέτρηση ραδιενέργειας που έγινε στο στην περιοχή το επιβεβαιώνει όπως και οι μετρήσεις που έγιναν στο έδαφος της Πολωνίας.

Το μανιτάρι είναι καφέ και όχι λευκό, γιατί οι σταγόνες του νερού περιέχουν χώμα.

Στο έδαφος το πυρηνικό μανιτάρι δεν εκπέμπει τόση ραδιενέργεια όση σε μεγάλο ύψος.

Στη φωτογραφία (4) βλέπετε για σύγκριση εκρήξεις σε αποθήκη όπλων που χτυπήθηκε στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει κανένα μανιτάρι.

Στη φωτογραφία (5) εξηγείται η έννοια της κρίσιμης μάζας σε ένα πυρηνικό όπλο.

Στη φωτογραφία (6) βλέπετε ένα άρμα Abrams κατασκευασμένο απο Απεμπλουτισμένο Ουράνιο. Σαν αυτό οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

_ Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ήπια ραδιενεργό και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε μακροχρόνια έκθεση. Χρησιμοποιείται σε διάφορες βιομηχανικές και στρατιωτικές εφαρμογές.

_ Η ποσότητα ραδιενέργειας που βγάζει το απεμπλουτισμένο ουράνιο εξαρτάται από τη σύνθεσή του και την περιεκτικότητά του σε ισότοπα ουρανίου. Το φυσικό ουράνιο περιέχει 99,28% U-238, 0,72% U-235 και 0,0057% U-234.

_ Ένα πυρηνικό όπλο περιέχει κάπου 90% εμπλουτισμένο U-235. Μπορεί να είναι όμως και λιγότερο.

_ Το Bq (Becquerel) είναι η μονάδα μέτρησης της ραδιενεργούς δραστηριότητας και αντιστοιχεί σε ένα ραδιενεργό συμβάν (διάσπαση πυρήνα) ανά δευτερόλεπτο. Για να μετρήσουμε το Bq ραδιενέργειας χρειαζόμαστε ένα μετρητή ραδιενέργειας, ο οποίος ανιχνεύει την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα ραδιενεργά σωματίδια ή την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Η εκπομπή ραδιενέργειας η οποία οφείλεται αποκλειστικά στη ραδιενεργό διάσπαση των ισοτόπων του ουρανίου που περιέχει το φυσικό ουράνιο είναι 25,4 Bq/mg.

_ Το απεμπλουτισμένο ουράνιο έχει μικρότερη ποσότητα U-235 και U-234 από το φυσικό ουράνιο, και επομένως εκπέμπει λιγότερη ραδιενέργεια. [Για παράδειγμα, το απεμπλουτισμένο ουράνιο που χρησιμοποιείται σε πυρομαχικά των ΗΠΑ έχει το 60% της ραδιενέργειας του φυσικού ουρανίου]. Αρα μιλάμε για 15 Βq/mg.

_ Η μέγιστη αποδεκτή ποσότητα ραδιενέργειας από απεμπλουτισμένο ουράνιο εξαρτάται από τη μορφή και τη διαλυτότητά του, καθώς και από τον τρόπο έκθεσης σε αυτό.

Σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ, η OSHA έχει περιορίσει την έκθεση των εργαζομένων στον αέρα σε μέσο όρο 0.05 mgU/m3 για διαλυτό ουράνιο και 0.25 mgU/m3 για μη διαλυτό ουράνιο κατά τη διάρκεια ενός 8-ωρου εργάσιμου ημέρας.

To NIOSH συνιστά να περιορίζεται η έκθεση των εργαζομένων σε 0.05 mgU/m3 για διαλυτό ουράνιο και 0.2 mgU/m3 για μη διαλυτό ουράνιο κατά μέσο όρο σε μία 10-ωρη εργάσιμη ημέρα και να μην υπερβαίνει η έκθεση σε διαλυτό ουράνιο τα 0.6 mgU/m3 για περισσότερο από 15 λεπτά.

_ H κρίσιμη μάζα ενός πυρηνικού όπλου κυμαίνεται απο λίγα κιλά και πάνω. Τυπικές τιμές για το U-235 είναι στα 10 κιλά. Η τιμή αυτή εξαρτάται απο τις συνθήκες στις οποίες ευρίσκεται το ουράνιο. Πάνω απο αυτή συντηρείται η πυρηνική αντίδραση αλλιώς το ουράνιο θρυμματίζεται και η αντίδραση σταματάει. Η χρήση νερού μπορεί να μειώσει την κρίσιμη μάζα που απαιτείται.

Ο εμπλουτισμός ενός πυρηνικού όπλου μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά π.χ. 94%. Η συσκευασία για να αυξηθεί η ισχύς ενός πυρηνικού όπλου έχει και αυτή τα μυστικά της.

Συγγραφική Προσφορά στα Ελληνικά

Βιβλίο Φυσικής  Θέματα για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας  Γνωμοδότηση για το ΧΥΤΑ Γραμματικού 

Ηλεκτρομαγνητική Ρύπανση  Επιλεγμένα Επιδημιολογικά Θέματα απο την Εποχή του Κορωναϊού  Μέθοδος FDTD. Σημειώσεις Θεωρίας.