. Αναρτήσεις ιστολογίου .

Η Ρωσία με τραίνα για LNG αχρηστεύει το σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης και όχι μόνον!

Στη μεταγεωπολιτική, μια τεχνολογική παράμετρος πάντα μπορεί να αλλάξει το γεωπολιτικό παιγνίδι. Μέχρι να πάει ο Μητσοτάκης στη Τουρκία να ξεπουλήσει ΑΟΖ στο Αιγαίο μπαίνουν νέα δεδομένα στο τραπέζι που αφορούν τη Ρωσία. Ετοιμάζονται LNG τραίνα μεταφοράς φυσικού αερίου απο τη Ρωσία σε όλη την υφήλιο δια ξηράς. Αυτό αλλάζει τις ισορροπίες. Βάζει νέες ιδέες στο τραπέζι και στους δρόμους μεταφοράς, ακόμη και για την Ινδία και την Κίνα! Ως γνωστό η Ρωσία εξάγει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και λιγνίτη κυρίως εκτός απο όπλα. Δεν διαφημίζεται για τις πωλήσεις τεχνολογικών προϊόντων. Όπως και τις ΗΠΑ στο θέμα “εξοπλιστικά” την ενδιαφέρουν οι πόλεμοι δια αντιπροσώπων.

Έχω ξαναγράψει πολύ παλιά για τα τραίνα που δουλεύουν με LNG και που μεταφέρουν LNG. Φαίνεται πως η κατασκευή και άλλων εργοστασίων παραγωγής LNG στη Ρωσία ξαναφέρνει το θέμα στην επικαιρότητα. Ένα τέτοιο σχέδιο μεταφοράς βγάζει εκτός χρήσης τις αποθήκες LNG, όπως αυτή στην Αλεξανδρούπολη αλλά και τη μεταφορά πλοίων του LNG απο τις HΠΑ,  την Αίγυπτο και τις Αραβικές χώρες προς την ΕΕ, την Ασία κλπ. H ιδέα αυτή έχει αρχίσει και πραγματοποιείται.

Στις ΗΠΑ η μεταφορά LNG με τραίνα στηρίζεται απο τους ρεπουμπλικάνους αλλά όχι απο τους δημοκρατικούς... Διαβάστε στα σχετικά links, που ακολουθούν.

  1. https://asia.nikkei.com/Business/Markets/Commodities/Transporting-natural-gas-by-train-the-greener-way-to-go
  2. https://www.railfreight.com/technology/2021/09/17/with-the-right-tank-lng-can-cross-long-distances-by-rail/
  3. https://www.aar.org/article/freight-rail-a-responsible-choice-for-lng-movements/
  4. https://www.businessreport.com/business/louisiana-among-states-opposing-ban-on-lng-transport-by-rail

Συγγραφική Προσφορά στα Ελληνικά

Βιβλίο Φυσικής  Θέματα για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας  Γνωμοδότηση για το ΧΥΤΑ Γραμματικού 

Ηλεκτρομαγνητική Ρύπανση  Επιλεγμένα Επιδημιολογικά Θέματα απο την Εποχή του Κορωναϊού  Μέθοδος FDTD. Σημειώσεις Θεωρίας.