. Αναρτήσεις ιστολογίου .

Ανακάλυψη Ιαπώνων οδηγεί προς κατασκευή νέων εμβολίων χωρίς παρενέργειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΓΟΝΟ

Στην ανοσολογία, ένα αντιγόνο (διεθνές σύμβολο: Ag) είναι μόριο ή μοριακή δομή (π.χ. τμήμα μακρομορίου), όπως μπορεί να υπάρχει στο εξωτερικό ενός παθογόνου μικροοργανισμού, που μπορεί να δεσμευτεί από ένα «ειδικό προς το αντιγόνο» αντίσωμα ή υποδοχέα αντιγόνου Β λεμφοκυττάρου. Η παρουσία αντιγόνων στο σώμα προκαλεί, υπό φυσιολογικές συνθήκες, ανοσοαπόκριση. Η συντετμημένη ονομασία «αντιγόνο» σημαίνει «γεννήτορας αντισωμάτων», (δηλ. σε ελεύθερη μετάφραση «αντισωματογόνο») και αναφέρεται στην ικανότητα του μορίου να παράγει («γεννά») αντισώματα.

Τα αντιγόνα «στοχεύονται» από αντισώματα. Κάθε αντίσωμα παράγεται ειδικά από το ανοσοποιητικό σύστημα για να ταιριάζει με ένα αντιγόνο αφού κύτταρα στο ανοσοποιητικό σύστημα έρχονται σε επαφή με αυτό. Αυτό επιτρέπει την ακριβή αναγνώριση ή αντιστοίχιση του αντιγόνου και την έναρξη μιας προσαρμοστικής ανοσοαπόκρισης. Το αντίσωμα λέγεται ότι «ταιριάζει» με το αντιγόνο με την έννοια ότι μπορεί να προσδεθεί με αυτό λόγω προσαρμογής στο λεγόμενο «θραύσμα πρόσδεσης αντιγόνου» (Fab) του αντισώματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα προσαρμοσμένο αντίσωμα μπορεί να αντιδράσει και να δεσμεύσει μόνο ένα συγκεκριμένο αντιγόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, τα αντισώματα μπορεί να αντιδράσουν διασταυρούμενα και να δεσμεύσουν περισσότερα από ένα αντιγόνα.

Το αντιγόνο μπορεί να προέρχεται από το σώμα ("αυτοπρωτεΐνη") ή από το εξωτερικό περιβάλλον ("μη αυτοπρωτεΐνη"). Το ανοσοποιητικό σύστημα ταυτοποιεί και επιτίθεται σε "μη-αυτο" εξωτερικά αντιγόνα και συνήθως δεν αντιδρά σε αυτο-πρωτεΐνη λόγω αρνητικής επιλογής των κυττάρων Τ στον θύμο.

Τα κλασικά εμβόλια είναι παραδείγματα χρήσης αντιγόνων σε ανοσογόνο μορφή, τα οποία χορηγούνται σκόπιμα σε έναν λήπτη για να προκαλέσουν τη λειτουργία μνήμης του επίκτητου ανοσοποιητικού συστήματος έναντι αντιγόνων του παθογόνου που εισβάλλει σε αυτόν τον λήπτη. Τα εμβόλια για τον ιό της εποχικής γρίπης είναι ένα συνηθισμένο παράδειγμα.

TI EINAI TA T KILLER CELLS (CD8+)

Είναι ένας τύπος ανοσολογικού κυττάρου που μπορεί να σκοτώσει ορισμένα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων ξένων κυττάρων, καρκινικών κυττάρων και κύτταρα μολυσμένα με ιό. Τα κύτταρα Τ κυττάρων μπορούν να διαχωριστούν από άλλα αιμοσφαίρια, που καλλιεργούνται στο εργαστήριο και στη συνέχεια να δίνονται σε έναν ασθενή για να σκοτώσουν τα καρκινικά του κύτταρα. Είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων και λεμφοκυττάρων. Το T Killer cell είναι ένας τύπος λευκού κυττάρου, λεμφοκυττάρου. Ονομάζεται και κυτταροτοξικό T κύτταρο και κυτταροτοξικό T λεμφοκύτταρο.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΛΙΓΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΟΣΙΑ

Όταν ένας νέος κορωναϊός μολύνει ένα κύτταρο, εμφανίζεται ένα πεπτίδιο που γίνεται αντιγόνο (τα πεπτίδια είναι αζωτούχες οργανικές ενώσεις που αποτελούν δομικό συστατικό των πρωτεϊνών). Αυτό υποδεικνύει ότι ένας ιός έχει εισβάλει στην επιφάνεια του κυττάρου παράγοντας ανοσολογική αντίδραση. Τα κύτταρα δολοφόνοι T διεγείρονται από το γεγονός αυτό και πολλαπλασιάζονται, καταστρέφοντας τα μολυσμένα κύτταρα ώστε να σταματήσει ο πολλαπλασιασμός του ιού αποτρέποντας τη σοβαρότητα.

  • Μια ερευνητική ομάδα από το εργαστήριο RIKEN – από τα μεγαλύτερα εργαστήρια της Ιαπωνίας - επικεντρώθηκε σε ανθρώπινα κύτταρα με τον ανοσοποιητικό τύπο Α24 (έχει σχέση με το 6o χρωματόσωμα του DNA), τον οποίο έχει κάπου το 33% των Ιαπώνων και το 10-20% των δυτικών. Στα κύτταρα αυτά ερεύνησαν τα πεπτίδια που εμφανίζονται στην επιφάνεια των κυττάρων όταν αυτά προσβληθούν από τον ιό και πώς αντιδρούν με αυτά τα κύτταρα δολοφόνοι Τ. Βρήκαν ότι τα κύτταρα δολοφόνων Τ ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε ένα γνωστό πεπτίδιο που ονομάζεται "QYI".
  • Παρατηρήθηκε, πως όταν τα κύτταρα συλλέχθηκαν από άτομα του ίδιου ανοσοποιητικού τύπου Α24, που δεν μολύνθηκαν με τον νέο κορωναϊό και το QYI χορηγήθηκε, τα κύτταρα Τ δολοφόνων πολλαπλασιάστηκαν στο 83,3%.

Οι δύο προηγούμενες παρατηρήσεις εξηγούν την μεγαλύτερη ανοσία που εμφανίζουν στον κορωναϊό κάποιοι Ιάπωνες σε σχέση με άλλους λαούς.

Εάν το QYI χορηγείται ως εμβόλιο, η σοβαρότητα της Covid-19 μπορεί να κατασταλεί. Ο Shinichiro Fujii, επικεφαλής της ομάδας στο RIKEN, δήλωσε: «Θα μπορούσε να είναι μια νέα θεραπεία για άτομα στα οποία δεν δουλεύει το εμβόλιο και πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματικό και για τα στελέχη της Omicron».

Γ.Ζουγανέλης:

H εύρεση της ανωτέρω συμπεριφοράς οδηγεί σε κατασκευή νέων κλασικών εμβολίων χωρίς παρενέργειες που θα ευνοούν την έμφυτη ανοσία αλλά και νέων mRNA εμβολίων άλλης  προσέγγισης.

ΑΥΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΔΩ. Απο τον Αριθμό Ένα.

Συγγραφική Προσφορά στα Ελληνικά

Βιβλίο Φυσικής  Θέματα για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας  Γνωμοδότηση για το ΧΥΤΑ Γραμματικού 

Ηλεκτρομαγνητική Ρύπανση  Επιλεγμένα Επιδημιολογικά Θέματα απο την Εποχή του Κορωναϊού  Μέθοδος FDTD. Σημειώσεις Θεωρίας.