Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πολλά κοιτάσματα διαφόρων ειδών αλλά δεν έχει αποκτήσει τόσα χρόνια ερευνητικά πλοία και τεχνολογία να τα εξορύξει δείχνοντας πως δεν θέλει να το κάνει!
Εντύπωση κάνει πως δεν θέλει να εξορύξει ούτε όσα κοιτάσματα έχει στην ξηρά π.χ. στη Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη στη περιοχή της Βόρειας Μακεδονίας, στη Δυτική Θράκη, στην Ήπειρο κλπ.
Παράλληλα με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή επιζητεί τη χρήση μόνο ΑΠΕ ενώ είναι γνωστό πως είναι δύσκολο να αλλάξει κανείς τεχνολογία και στρατηγική στην ενέργεια σε χρόνο “μηδέν”.
Από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκμετάλλευση φυσικού αερίου είναι:
Ο δρόμος της μεταφοράς και το είδος του τρόπου μεταφοράς (π.χ. τραίνα LNG, αγωγοί φυσικού αερίου, πλοία μεταφοράς LNG)
Η θέση των κοιτασμάτων, ο όγκος μεταφοράς, η ποιότητα του αερίου, το κόστος μεταφοράς.
Παρουσία τεχνολογικής εμπειρίας και υποδομών.
Προστασία επενδύσεων και φορολογικό καθεστώς (π.χ. εξόρυξη ή προσφορά υπηρεσιών σε διεθνή ύδατα ή όχι, επανεπένδυση κερδών, εξασφάλιση από κινδύνους πάσης φύσης)
Οι συνθήκες εκμετάλλευσης και η διάρκεια της, τα συμβόλαια, η ασφάλεια, η συντήρηση και ο τρόπος αποθήκευσης (π.χ. σε αποθήκες LNG, σε υπόγεια σπήλαια),
Η ανταγωνιστικότητα από τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και η αποθήκευσή της σε διάφορες μορφές (π.χ. σε ηλεκτρική (μπαταρίες ισχύος), χημική, θερμική, μηχανική ενέργεια).
Η ανταγωνιστικότητα που προκύπτει από διαφορετικούς δρόμους και τρόπους μεταφοράς
Νέες τεχνολογίες και ενεργειακά προϊόντα, περιβαλλοντικές ανησυχίες.
Πόλεμοι και πολιτική αστάθεια τοπικά και κατά μήκος των οδών μεταφοράς.
Εμπόδια στην ελεύθερη μεταφορά εμπορευμάτων δια ξηράς και δια θαλάσσης.
Πλαίσιο διεθνών νόμων