. Αναρτήσεις ιστολογίου .

Μεταγεωπολιτική. Η τεχνολογία μεταλλάσσει την κλασσική γεωπολιτική.

 

Σαν Καθηγητής των Μεταυλικών και των Μεταηλεκτρονικών έχω βιώσει τη σημασία της τεχνητής μετάλλαξης ενός υλικού μέσω engineering σε κάτι που δεν υπάρχει στη φύση με διαφορετικές ιδιότητες, εγώ έδωσα τον διεθνή ορισμό άλλωστε.

Αυτό γίνεται με μια διαδικασία αναζήτησης βασισμένης σε συνιστώσες διαφορετικών πεδίων και χώρων, που αναγκαστικά ή όχι εισέρχονται σε ένα πρόβλημα ή σχέδιο πρός ένα νέο χώρο εφαρμογής, εξέτασης ή επικοινωνίας, που κανονικά δεν θα υπήρχε.

Η διεπιστήμη σε όλο της το μεγαλείο. Το πάντρεμα της θεωρίας και του σχεδίου με την πράξη.

Η κλασική γεωπολιτική – η μελέτη της αλληλεπίδρασης μεταξύ γεωγραφίας, διεθνούς πολιτικής και διεθνών σχέσεων – φαίνεται να περνάει σε μια νέα εποχή με μερικά χαρακτηριστικά «σταθερά», όπως τη τοποθεσία, τη τοπογραφία, τα στρατηγικά σημεία εμπλοκής, το κλίμα και τους φυσικούς πόρους, καθώς και τα στοιχεία ανθρώπινης και πολιτικής γεωγραφίας, όπως το μέγεθος μιας χώρας, τα εθνικά σύνορα και τους ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς φυσικούς χώρους.

Η άνοδος των ψηφιακών μέσων, η παγκόσμια κλιματική αλλαγή, η πανδημία, το μεταναστευτικό, η χρήση νέων τεχνολογιών και σύνθετων αξιών και αγαθών διαμορφωμένων ανά περίπτωση και με νέες δομές, θα χρησιμοποιούνται πλέον ως εργαλεία και ως μέσα πολιτικής κινητοποίησης και διπλωματίας αλλάζοντας τον τρόπο άσκησης της κλασικής γεωπολιτικής, που πλέον αναβαθμίζεται σε κάτι νέο και σύνθετο με περισσότερες παραμέτρους, την μεταγεωπολιτική που πλέον θα αποκτάει νέα όψη και ορμή.

Ο μεταγεωπολιτικός ανταγωνισμός περιπλέκεται

  1. Από τα αυξημένα συμφέροντα και την παρουσία της Ρωσίας, ενός κορυφαίου εξαγωγέα ενέργειας, η οποία προσπαθεί να επωφεληθεί από την ενεργειακή ευπάθεια της Κίνας και εν μέρει της ΕΕ.

  2. Από τα αυξημένα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου που προσπαθούν προσεκτικά να διαχειριστούν αγωγούς και οδούς μεταφοράς για να παρακάμψουν τη Ρωσία, τη Κίνα και το Ιράν.

  3. Από την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων σε αχαρτογράφητες ενεργειακά περιοχές, όπως αυτή της Μεσογείου, της Αρκτικής και του Αιγαίου που ελέγχει την έξοδο της Ρωσίας στη Μεσόγειο.

  4. Από τη χρήση ΑΠΕ στην Αφρική και στα Νότια της Μεσογείου και τη μεταφορά ενέργειας και γεωργικών αγαθών πρός την ΕΕ μέσω Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας.

Η μεταγεωπολιτική είναι πιο κατάλληλη έννοια να χρησιμοποιείται πλέον αντί της κλασικής γεωπολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις παραδοσιακές έννοιες της γεωστρατηγικής όσο και την ευμετάβλητη και μεταβαλλόμενη φύση του σημερινού πλαισίου ασφάλειας.

Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει τις πολυάριθμες αλληλοσυνδεόμενες διαστάσεις της εθνικής και διεθνούς ασφάλειας και προτείνει μια πολυδιάστατη θεώρηση της κρατικής εξουσίας, η οποία θα περιλαμβάνει τόσο μαλακά όσο και σκληρά εργαλεία, και θα λαμβάνει υπόψη επτά κρατικές δραστηριότητες.

Αυτές αναφέρονται σε

  1. κοινωνικά ζητήματα και θέματα υγείας,

  2. εσωτερική πολιτική,

  3. οικονομία,

  4. περιβάλλον,

  5. επιστήμη και ανθρώπινο δυναμικό,

  6. στρατιωτικά ζητήματα και

  7. ζητήματα ασφάλειας και διεθνή διπλωματία.

Μια μεταγεωπολιτική προσέγγιση αποτυπώνει καλύτερα τη διαρκή σημασία της κλασικής γεωπολιτικής σκέψης, τις προκλήσεις και τις κανονιστικές μετατοπίσεις της σύγχρονης εποχής μας, καθώς και τους πολυάριθμους παράγοντες που διαμορφώνουν και καθορίζουν πλέον την κρατική εξουσία και τη διεθνή πολιτική.

Η αποδοχή ότι ο σύγχρονος κόσμος μας είναι πλέον ένα εξαιρετικά περίπλοκο περιβάλλον σημαίνει ακριβώς την αναγνώριση ότι συνυπάρχουν τόσο παλιά όσο και νέα ζητήματα ασφάλειας, νέες σταθερές παράμετροι σε παγκόσμιο επίπεδο, που δεν πρέπει να αναιρούνται.

Συγγραφική Προσφορά στα Ελληνικά

Βιβλίο Φυσικής  Θέματα για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας  Γνωμοδότηση για το ΧΥΤΑ Γραμματικού 

Ηλεκτρομαγνητική Ρύπανση  Επιλεγμένα Επιδημιολογικά Θέματα απο την Εποχή του Κορωναϊού  Μέθοδος FDTD. Σημειώσεις Θεωρίας.