. Αναρτήσεις ιστολογίου .

Γενικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιλεγμένα θέματα χρήσιμα για αρχάριους.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το βιολογικό αμυντικό σύστημα του σώματος. Ο κύριος σκοπός του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να αναγνωρίσει τον εαυτό του από τον μη εαυτό του. Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει και υπερασπίζεται το σώμα από μη αυτο-πρωτεΐνες, ιούς, βακτήρια, μύκητες, παράσιτα και άλλα παθογόνα. Περιστασιακά, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να κάνει ένα λάθος και να επιτεθεί στον εαυτό του, με αποτέλεσμα αυτοάνοσες διαταραχές.

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από πολλά διαφορετικά κύτταρα, όργανα και ιστούς που συνεργάζονται για την καταπολέμηση της λοίμωξης, της κυτταρικής βλάβης και των ασθενειών. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος περιλαμβάνουν λευκά αιμοσφαίρια, όπως μακροφάγα, καθώς και λεμφοκύτταρα Τ και Β. Οι κύριοι λεμφοειδείς ιστοί του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ο θύμος και ο μυελός των οστών.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Όργανα και Ιστοί

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από πολλά μέρη που συνεργάζονται για να υπερασπιστούν το σώμα από τους εισβολείς. Τα κύρια μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος περιλαμβάνουν τον μυελό των οστών και τον θύμο. Ο μυελός των οστών είναι εξαιρετικά σημαντικός για το ανοσοποιητικό σύστημα, επειδή όλα τα κύτταρα του αίματος του σώματος (συμπεριλαμβανομένων των Τ και Β λεμφοκυττάρων) προέρχονται από τον μυελό των οστών. Β τα λεμφοκύτταρα παραμένουν στο μυελό για να ωριμάσουν, ενώ τα Τ λεμφοκύτταρα ταξιδεύουν στον θύμο.

Σχήμα 1. Μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο θύμος είναι ένας αμφίδρομος αδένας που βρίσκεται πάνω από την καρδιά, πίσω από το στέρνο και μεταξύ των πνευμόνων. Ο θύμος είναι ενεργός μόνο μέσω της εφηβείας, στη συνέχεια συρρικνώνεται αργά και αντικαθίσταται από λίπος και συνδετικό ιστό. Ο θύμος είναι υπεύθυνος για την παραγωγή της ορμόνης θυμοσίνης, η οποία με τη σειρά της βοηθά στην παραγωγή Τ κυττάρων. Ενώ στον θύμο, τα Τ κύτταρα πολλαπλασιάζονται, αποκτούν διαφορετικούς υποδοχείς αντιγόνου και διαφοροποιούνται σε κύτταρα Τ και κυτταροτοξικά Τ κύτταρα. Διάφορες πρωτεΐνες (π.χ. CD4, CD8) εκφράζονται στην επιφάνεια των Τ κυττάρων. Ο θύμος θα έχει παραγάγει όλα τα Τ κύτταρα που χρειάζεται ένα άτομο από την εφηβεία.

Αφού ωριμάσουν τα Τ και Β λεμφοκύτταρα στον θύμο και τον μυελό των οστών, στη συνέχεια ταξιδεύουν στους λεμφαδένες και τη σπλήνα όπου παραμένουν μέχρι να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι λεμφαδένες βρίσκονται σε όλο το σώμα. Η σπλήνα βρίσκεται στην άνω αριστερή περιοχή της κοιλιάς, πίσω από το στομάχι και κάτω από το διάφραγμα. Η κύρια λειτουργία της σπλήνας είναι να φιλτράρει το αίμα. Τα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια περνούν εύκολα μέσα από τη σπλήνα. Ωστόσο, τα κατεστραμμένα ερυθρά αιμοσφαίρια διασπώνται με μακροφάγα (μεγάλα λευκά αιμοσφαίρια που ειδικεύονται στην καταπόνηση και την πέψη κυτταρικών συντριμμιών, παθογόνων παραγόντων και άλλων ξένων ουσιών στο σώμα) στη σπλήνα. Η σπλήνα χρησιμεύει ως μονάδα αποθήκευσης αιμοπεταλίων και λευκών αιμοσφαιρίων. Η σπλήνα βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίζοντας μικροοργανισμούς που μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση.

Εκτός από τους λεμφαδένες και τη σπλήνα, οι βλεννογόνοι λεμφαδενοειδείς ιστοί (MALTs) και οι σχετιζόμενοι με το έντερο λεμφοειδείς ιστοί (GALTs) διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα, αν και θεωρούνται μέρος του λεμφικού συστήματος. Τα MALTs είναι λεμφοειδείς ιστοί που βρίσκονται σε μέρη του σώματος όπου υπάρχει βλεννογόνος, όπως τα έντερα, τα μάτια, η μύτη, το δέρμα και το στόμα. Περιέχουν λεμφοκύτταρα και μακροφάγα που υπερασπίζονται από παθογόνους παράγοντες που προσπαθούν να εισέλθουν έξω από το σώμα. Τα GALTs είναι λεμφοειδείς ιστοί που βρίσκονται στον βλεννογόνο και την υπομνόσα του γαστρεντερικού σωλήνα, αμυγδαλές, σκωληκοειδείς σκωληκοειδείς και μπαλώματα peyer στο λεπτό έντερο.

Κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος

Πολλά κύτταρα συνεργάζονται ως μέρος του έμφυτου (μη ειδικού) και προσαρμοστικού (ειδικού) ανοσοποιητικού συστήματος. Δείτε την ενότητα "Έμφυτη έναντι Προσαρμοστικής Ανοσολογικής Απόκρισης" για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έμφυτη και προσαρμοστική ανοσολογική απόκριση. Τα ανοσοποιητικά κύτταρα ονομάζονται μερικές φορές λευκά αιμοσφαίρια ή λευκοκύτταρα.


οοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο

 
Σχήμα 2. Αιμοσφαίρια

Τα κοκκοκύτταρα είναι ένας τύπος λευκοκυττάρων που περιέχουν κόκκους στο κυτταρόπλασμα που περιέχει ένζυμα. Τα ουδετερόφιλα, τα βασόφιλα και τα ηωσινοφιλικά είναι τύποι κοκκιοκυττάρων. Τα ουδετερόφιλα θεωρούνται οι πρώτοι ανταποκριτές του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος. Τα ουδετερόφιλα και τα μακροφάγα κυκλοφορούν αν και το αίμα και κατοικούν σε ιστούς που παρακολουθούν για πιθανά προβλήματα. Και τα δύο κύτταρα μπορούν να "τρώνε" βακτήρια, καθώς και να επικοινωνούν με άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα.

Τα κύτταρα του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος (που ονομάζονται επίσης κύτταρα ανοσοδραστικού αποτελέσματος) εκτελούν μια ανοσολογική λειτουργία ως απάντηση σε ένα ερέθισμα. Τα φυσικά λεμφοκύτταρα δολοφόνων Τ και τα Β λεμφοκύτταρα είναι παραδείγματα κυττάρων επίδρασης. Για παράδειγμα, τα ενεργοποιημένα Τ λεμφοκύτταρα καταστρέφουν παθογόνα μέσω κυτταρικής απόκρισης. Τα ενεργοποιημένα Β κύτταρα εκκρίνουν αντισώματα που βοηθούν στην τοποθέτηση μιας ανοσολογικής απόκρισης. Τα κύτταρα effector εμπλέκονται στην καταστροφή του καρκίνου.

Σχήμα 3. Κυτταροτοξικά Τ κύτταρα

Τα μη δραστικά κύτταρα είναι κύτταρα που παρουσιάζουν αντιγόνα (APCs), όπως δενδριτικά κύτταρα, ρυθμιστικά Τ κύτταρα, μακροφάγα που σχετίζονται με όγκους και κύτταρα καταστολής που προέρχονται από μυελοειδή. Τα μη-δρασηικά κύτταρα δεν μπορούν να προκαλέσουν θάνατο από όγκο από μόνα τους. Τα μη-επηρωτικά κύτταρα εμποδίζουν την ανοσολογική δράση των κυττάρων επίδρασης. Στον καρκίνο, τα μη-δρασηικά κύτταρα επιτρέπουν στους όγκους να αναπτυχθούν.

Γλωσσάριο των συστατικών του ανοσοποιητικού συστήματος link

ΕΙΔΟΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Antigen

Αντιγόνο

Any substance that is able to cause an immune response in the body.

Examples include bacteria, chemicals, toxins, viruses and pollen.

Cells in the body, as well as cancer cells, have antigens that can cause an immune response.

Tumor cells originate from normal cells, but they make non-self antigens and “neoantigens” which are derived from mutated self protein. Tumor antigens can trigger adaptive immunity.

Οποιαδήποτε ουσία μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση στον οργανισμό.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν βακτήρια, χημικές ουσίες, τοξίνες, ιούς και γύρη.

Τα κύτταρα του σώματος, καθώς και τα καρκινικά κύτταρα, έχουν αντιγόνα που μπορούν να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση.

Τα καρκινικά κύτταρα προέρχονται από φυσιολογικά κύτταρα, αλλά παράγουν μη αυτο-αντιγόνα και «νεοαντιγόνα» που προέρχονται από μεταλλαγμένη αυτο-πρωτεΐνη. Τα αντιγόνα όγκου μπορούν να πυροδοτήσουν προσαρμοστική ανοσία.

Antigen presenting cell (APC)

Κύτταρο που παρουσιάζει αντιγόνο

Cells, such as macrophages, dendritic cells and B cells, that can process protein antigens into peptides.

These peptides can then be presented (along with major histocompatibility complex) to T-cell receptors on the surface of the cell.

Κύτταρα, όπως μακροφάγα, δενδριτικά κύτταρα και Β κύτταρα, που μπορούν να επεξεργαστούν πρωτεϊνικά αντιγόνα σε πεπτίδια.

Αυτά τα πεπτίδια μπορούν στη συνέχεια να παρουσιαστούν (μαζί με το κύριο σύμπλοκο ιστοσυμβατότητας) σε υποδοχείς Τ-κυττάρων στην επιφάνεια του κυττάρου.

 Tumor Antigens Presented on Antigen Presenting Cell

Αντιγόνα όγκου που παρουσιάζονται σε αντιγονοπαρουσιαστικό κύτταρο

Antibody (Ab)

Αντίσωμα (Ab)

Special proteins created by white blood cells that can kill or weaken infection-causing organisms. Antibodies travel through the blood stream looking for specific pathogens.

The body can create new antibodies in response to new pathogens or vaccines.

Also referred to as immunoglobulin (Ig).

Ειδικές πρωτεΐνες που δημιουργούνται από λευκά αιμοσφαίρια που μπορούν να σκοτώσουν ή να αποδυναμώσουν τους οργανισμούς που προκαλούν μόλυνση. Τα αντισώματα ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος αναζητώντας συγκεκριμένα παθογόνα.

Το σώμα μπορεί να δημιουργήσει νέα αντισώματα ως απόκριση σε νέα παθογόνα ή εμβόλια.

Αναφέρεται επίσης ως ανοσοσφαιρίνη (Ig).

Basophil

Βασόφιλο

A basophil is a type of phagocytic immune cell that has granules. Inflammation causes basophils to release histamine during allergic reactions.

Ένα βασεόφιλο είναι ένας τύπος φαγοκυτταρικού ανοσοποιητικού κυττάρου που έχει κόκκους. Η φλεγμονή αναγκάζει τα βασεόφιλα να απελευθερώνουν ισταμίνη κατά τη διάρκεια αλλεργικών αντιδράσεων.

B lymphocyte

Β λεμφοκύτταρο

A B lymphocyte is a type of white blood cell that develops in the bone marrow and makes antibodies.

Ένα λεμφοκύτταρο Β είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που αναπτύσσεται στο μυελό των οστών και παράγει αντισώματα.

Memory B cell

Κύτταρο Β μνήμης

B cells that are long lived and remember past antigen exposure.

Β κύτταρα που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και θυμούνται προηγούμενη έκθεση σε αντιγόνο.

Plasma B cell

Κύτταρο Β πλάσματος

Activated B cells that produce antibodies. Only one type of antibody is produced per plasma B cell.

Ενεργοποιημένα Β κύτταρα που παράγουν αντισώματα. Μόνο ένας τύπος αντισώματος παράγεται ανά κύτταρο Β πλάσματος.

Cytokine

Κυτοκίνη

A type of protein that impacts the immune system by either ramping it up or slowing it down.

Cytokines can occur naturally in the body or be produced in a laboratory.

Interferon-alpha2b is a cytokine produced in a laboratory (using recombinant DNA technology) and is used in the treatment of malignant melanoma.

Ένας τύπος πρωτεΐνης που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα είτε ενισχύοντάς το είτε επιβραδύνοντάς το.

Οι κυτοκίνες μπορούν να εμφανιστούν φυσικά στο σώμα ή να παραχθούν σε εργαστήριο.

Η ιντερφερόνη-άλφα2b είναι μια κυτοκίνη που παράγεται σε εργαστήριο (με χρήση τεχνολογίας ανασυνδυασμένου DNA) και χρησιμοποιείται στη θεραπεία του κακοήθους μελανώματος.

Dendritic cell

Δενδριτικό κύτταρο

Dendritic cells are antigen-presenting cells (APCs). Antigen is combined with major histocompatibility complex and presented on a dendritic cell to active T and B lymphocytes.

Τα δενδριτικά κύτταρα είναι αντιγονοπαρουσιαστικά κύτταρα (APC). Το αντιγόνο συνδυάζεται με κύριο σύμπλοκο ιστοσυμβατότητας και παρουσιάζεται σε ένα δενδριτικό κύτταρο σε ενεργά Τ και Β λεμφοκύτταρα.

Eosinophil

Ιωσινόφιλο 

An eosinophil is a type of immune cell (leukocyte, or white blood cell). They help fight infection or cause inflammation.

Ένα Ιωσινόφιλο είναι ένας τύπος ανοσοκυττάρων (λευκοκύτταρα ή λευκά αιμοσφαίρια). Βοηθούν στην καταπολέμηση της μόλυνσης ή προκαλούν φλεγμονή.

Granulocyte

Κοκκοκύτταρο

Granulocytes (including eosinophils, neutrophils and basophils) are a type of white blood cell that releases toxic materials, such as antimicrobial agents, enzymes, nitrogen oxides and other proteins, during an attack from a pathogen.

Τα κοκκοκύτταρα (συμπεριλαμβανομένων των Ιωσινόφιλων, των ουδετερόφιλων και των βασεόφιλων) είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που απελευθερώνει τοξικά υλικά, όπως αντιμικροβιακούς παράγοντες, ένζυμα, οξείδια του αζώτου και άλλες πρωτεΐνες, κατά τη διάρκεια επίθεσης από παθογόνο.

Human leukocyte antigens

Αντιγόνα ανθρώπινων λευκοκυττάρων

Human version of the major histocompatibility complex (MHC).

The MHC complex is a family of 200+ genes categorized into three classes: I, II, III.

Class I genes make proteins that are located on the surface of almost all cells.

Class II genes are located on the surface of immune cells.

Class III genes are also involved with the immune system and inflammation.

Ανθρώπινη έκδοση του κύριου συμπλέγματος ιστοσυμβατότητας (MHC).

Το σύμπλεγμα MHC είναι μια οικογένεια 200+ γονιδίων που κατηγοριοποιούνται σε τρεις κατηγορίες: I, II, III.

Τα γονίδια κατηγορίας Ι παράγουν πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια σχεδόν όλων των κυττάρων.

Τα γονίδια κατηγορίας ΙΙ βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Τα γονίδια κατηγορίας III εμπλέκονται επίσης με το ανοσοποιητικό σύστημα και τη φλεγμονή.

Natural killer (NK) cell

Φυσικό φονικό κύτταρο (NK).

The primary effector cell of innate immunity; the first responders of the immune system. They interact with signals from other cells (activating and inhibitory).

Το κύριο τελεστικό κύτταρο της έμφυτης ανοσίας. οι πρώτοι ανταποκριτές του ανοσοποιητικού συστήματος. Αλληλεπιδρούν με σήματα από άλλα κύτταρα (ενεργοποιητικά και ανασταλτικά).

T lymphocyte (also called T cell)

Τ λεμφοκύτταρα (ονομάζονται επίσης Τ κύτταρα)

Type of white blood cell that is involved with the immune system. T lymphocytes mature in the thymus and differentiate into cytotoxic, memory, helper and regulatory T cells.

CAR T-cell therapy uses T cells obtained from a patient’s own blood to fight cancer. The T cells are grown and modified in a lab to include special receptors (chimeric antigen receptor) that can recognize and attack cancer cells.

Τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που εμπλέκεται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα Τ λεμφοκύτταρα ωριμάζουν στον θύμο αδένα και διαφοροποιούνται σε κυτταροτοξικά, μνημονικά, βοηθητικά και ρυθμιστικά Τ κύτταρα.

Η θεραπεία με Τ-κύτταρα CAR χρησιμοποιεί Τ κύτταρα που λαμβάνονται από το αίμα του ίδιου του ασθενούς για την καταπολέμηση του καρκίνου. Τα Τ κύτταρα αναπτύσσονται και τροποποιούνται σε εργαστήριο για να περιλαμβάνουν ειδικούς υποδοχείς (χιμαιρικός υποδοχέας αντιγόνου) που μπορούν να αναγνωρίσουν και να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα.

Cytotoxic T cell

Κυτταροτοξικό Τ κύτταρο

Cytotoxic T cells are the primary effector cells of adaptive immunity.

Activated cytotoxic T cells can migrate through blood vessel walls and non-lymphoid tissues. They can also travel across the blood brain barrier.

Cytotoxic T cells are activated by cytokines. They can attach to cancer cells and kill them.

Τα κυτταροτοξικά Τ κύτταρα είναι τα κύρια τελεστικά κύτταρα της προσαρμοστικής ανοσίας.

Τα ενεργοποιημένα κυτταροτοξικά Τ κύτταρα μπορούν να μεταναστεύσουν μέσω των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και των μη λεμφικών ιστών. Μπορούν επίσης να ταξιδέψουν κατά μήκος του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.

Τα κυτταροτοξικά Τ κύτταρα ενεργοποιούνται από τις κυτοκίνες. Μπορούν να προσκολληθούν στα καρκινικά κύτταρα και να τα σκοτώσουν.

Memory T cell

Κύτταρο Τ μνήμης

Derived from activated cytotoxic T cells, memory T cells are long-lived and antigen-experienced. One memory T cell can produce multiple cytotoxic T cells.

After activated cytotoxic T cells attack the pathogen, the memory T cells hang around to mitigate any recurrence.

Προερχόμενα από ενεργοποιημένα κυτταροτοξικά Τ κύτταρα, τα Τ κύτταρα μνήμης είναι μακρόβια και έχουν εμπειρία με αντιγόνο. Ένα Τ κύτταρο μνήμης μπορεί να παράγει πολλαπλά κυτταροτοξικά Τ κύτταρα.

Αφού ενεργοποιημένα κυτταροτοξικά Τ κύτταρα επιτεθούν στο παθογόνο, τα Τ κύτταρα μνήμης κρέμονται γύρω για να μετριάσουν τυχόν υποτροπή.

Helper T cell

Βοηθητικό Τ κύτταρο

Helper T cells secrete cytokines that help B cells differentiate into plasma cells. These cells also help to activate cytotoxic T cells and macrophages.

Τα βοηθητικά Τ κύτταρα εκκρίνουν κυτοκίνες που βοηθούν τα Β κύτταρα να διαφοροποιηθούν σε πλασματοκύτταρα. Αυτά τα κύτταρα βοηθούν επίσης στην ενεργοποίηση των κυτταροτοξικών Τ κυττάρων και των μακροφάγων.

Regulatory T cell

Ρυθμιστικό Τ κύτταρο

Regulatory T cells (or Tregs) help to suppress the immune system.

Τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα (ή Tregs) βοηθούν στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Lymphocyte

Λεμφοκύτταρο

Lymphocytes are immune cells found in the blood and lymph tissue. T and B lymphocytes are the two main types.

Τα λεμφοκύτταρα είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκονται στο αίμα και στον λεμφικό ιστό. Τα Τ και Β λεμφοκύτταρα είναι οι δύο κύριοι τύποι.

Macrophage

Μακροφάγο

Macrophages are large white blood cells that reside in tissues that specialize in engulfing and digesting cellular debris, pathogens and other foreign substances in the body.

Τα μακροφάγα είναι μεγάλα λευκά αιμοσφαίρια που κατοικούν σε ιστούς που ειδικεύονται στην κατάποση και την πέψη κυτταρικών υπολειμμάτων, παθογόνων και άλλων ξένων ουσιών στο σώμα.

Major histocompatibility complex (MHC)

Μείζον σύμπλεγμα ιστοσυμβατότητας (MHC)

MHC is a group of genes that code for proteins on the cells of the immune system.

Referred to as the human leukocyte antigen (HLA) system in humans.

Το MHC είναι μια ομάδα γονιδίων που κωδικοποιούν πρωτεΐνες στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αναφέρεται ως το σύστημα ανθρώπινου αντιγόνου λευκοκυττάρων (HLA) στους ανθρώπους.

Mast cell

Μαστοκύτταρο

Mast cells release histamine and help to get rid of allergens.

Τα μαστοκύτταρα απελευθερώνουν ισταμίνη και βοηθούν στην απαλλαγή από τα αλλεργιογόνα.

Monocyte

Μονοκύτταρο

Large white blood cells that reside in the blood stream that specialize in engulfing and digesting cellular debris, pathogens and other foreign substances in the body. Monocytes become macrophages.

Μεγάλα λευκά αιμοσφαίρια που κατοικούν στην κυκλοφορία του αίματος και ειδικεύονται στην κατάποση και την πέψη κυτταρικών υπολειμμάτων, παθογόνων και άλλων ξένων ουσιών στο σώμα. Τα μονοκύτταρα γίνονται μακροφάγα.

Myeloid-derived suppressor cells

Κατασταλτικά κύτταρα που προέρχονται από μυελοειδή

When immature myeloid cells cannot differentiate into mature myeloid cells, due to conditions like cancer, expansion of myeloid-derived suppressor cells occurs, and the T-cell response can be suppressed.

Όταν τα ανώριμα μυελοειδή κύτταρα δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν σε ώριμα μυελοειδή κύτταρα, λόγω καταστάσεων όπως ο καρκίνος, εμφανίζεται επέκταση των κατασταλτικών κυττάρων που προέρχονται από μυελοειδή και η απόκριση των Τ-κυττάρων μπορεί να κατασταλεί.

Neutrophil

Ουδετερόφιλο

A type of white blood cell, granulocyte, and phagocyte that aids in fighting infection. Neutrophils kill pathogens by ingesting them.

Ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων, κοκκιοκυττάρων και φαγοκυττάρων που βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Τα ουδετερόφιλα σκοτώνουν τα παθογόνα με την κατάποσή τους.

Phagocytes

Φαγοκύτταρα

Phagocytes eat up pathogens by attaching to and wrapping around the pathogen to engulf it. Once the pathogen is trapped inside the phagocyte, it is in a compartment called a phagosome. The phagosome will then merge with a lysosome or granule to form a phagolysosome, where the pathogen is killed by toxic materials, such as antimicrobial agents, enzymes, nitrogen oxides or other proteins.

Τα φαγοκύτταρα τρώνε παθογόνα προσκολλώνται και τυλίγονται γύρω από το παθογόνο για να το καταπιούν. Μόλις το παθογόνο παγιδευτεί μέσα στο φαγοκύτταρο, βρίσκεται σε ένα διαμέρισμα που ονομάζεται φαγόσωμα. Στη συνέχεια, το φαγόσωμα θα συγχωνευθεί με ένα λυσόσωμα ή ένα κοκκίο για να σχηματίσει ένα φαγολυσόσωμα, όπου το παθογόνο σκοτώνεται από τοξικά υλικά, όπως αντιμικροβιακούς παράγοντες, ένζυμα, οξείδια του αζώτου ή άλλες πρωτεΐνες.

Η ΕΜΦΥΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ

Η πρώτη γραμμή άμυνας κατά των μη αυτο-παθογόνων είναι η έμφυτη, ή μη συγκεκριμένη, ανοσολογική απόκριση. Η έμφυτη ανοσολογική απόκριση αποτελείται από φυσικές, χημικές και κυτταρικές άμυνες κατά των παθογόνων παραγόντων. Ο κύριος σκοπός της έμφυτης ανοσολογικής απόκρισης είναι να αποτρέψει αμέσως την εξάπλωση και την κίνηση ξένων παθογόνων παραγόντων σε όλο το σώμα.

Η δεύτερη γραμμή άμυνας κατά των μη αυτο-παθογόνων ονομάζεται προσαρμοστική ανοσολογική απόκριση. Η προσαρμοστική ανοσία αναφέρεται επίσης ως επίκτητη ανοσία ή ειδική ανοσία και βρίσκεται μόνο στα σπονδυλωτά. Η προσαρμοστική ανοσολογική απόκριση είναι συγκεκριμένη για το παθογόνο που παρουσιάζεται. Η προσαρμοστική ανοσολογική απόκριση προορίζεται να επιτεθεί σε μη αυτο-παθογόνα, αλλά μερικές φορές μπορεί να κάνει λάθη και να επιτεθεί στον εαυτό της. Όταν συμβεί αυτό, μπορούν να αναπτυχθούν αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα).

Το σήμα κατατεθέν του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος είναι η κλωνική επέκταση των λεμφοκυττάρων. Κλωνική επέκταση είναι η ταχεία αύξηση των Τ και Β λεμφοκυττάρων από ένα ή μερικά κύτταρα σε εκατομμύρια. Κάθε κλώνος που προέρχεται από το αρχικό Τ ή Β λεμφοκύτταρο έχει τον ίδιο υποδοχέα αντιγόνου με τον αρχικό και καταπολεμά το ίδιο παθογόνο.

Ενώ η έμφυτη ανοσολογική απόκριση είναι άμεση, η προσαρμοστική ανοσολογική απόκριση δεν είναι. Ωστόσο, η επίδραση της προσαρμοστικής ανοσολογικής απόκρισης είναι μακράς διαρκείας, εξαιρετικά συγκεκριμένη και διατηρείται μακροπρόθεσμα από τα κύτταρα Τ μνήμης.

ΦΛΕΓΜΟΝΗ

Η φλεγμονώδης αντίδραση παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανοσία. Όταν οι ιστοί είναι κατεστραμμένοι, η φλεγμονώδης αντίδραση ξεκινά και το ανοσοποιητικό σύστημα κινητοποιείται. Τα ανοσοποιητικά κύτταρα του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος (δηλαδή ουδετερόφιλων και ηωσινόφιλων) είναι τα πρώτα που στρατολογούνται στο σημείο τραυματισμού ή βλάβης των ιστών μέσω των αιμοφόρων αγγείων και του λεμφικού συστήματος, ακολουθούμενο από μακροφάγα.

Εάν η βλάβη εμφανιστεί κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, μπορεί να είναι ορατή ερυθρότητα και οίδημα. Ο πόνος και η ζεστασιά είναι επίσης συμπτώματα φλεγμονής.

Οι στόχοι της φλεγμονώδους αντίδρασης είναι:

  1. Να αποτρέψει την αρχική διαπίστωση της λοίμωξης ή να αφαιρεθεί ο κατεστραμμένος ιστός.
  2. Να αποτρέψει την εξάπλωση της λοίμωξης ή να επισκευασθεί ο κατεστραμμένος ιστός.
  3. Να στρατολογήσει κύτταρα επίδρασης εάν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος δεν μπορούν να ελέγξουν τη λοίμωξη ή να επιδιορθώσουν τον κατεστραμμένο ιστό.
  4. Να κινητοποιήσει τα κύτταρα επίδρασης (Τ και Β λεμφοκύτταρα).

ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ – ΧΥΜΙΚΗ και ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ

Υπάρχουν δύο κύριοι μηχανισμοί ανοσίας μέσα στο προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα – η χυμική και η κυτταρική.

Η χυμική ανοσία ονομάζεται επίσης ανοσία με τη μεσολάβηση αντισωμάτων. Με τη βοήθεια των βοηθών Τ κυττάρων, τα κύτταρα Β θα διαφοροποιηθούν σε κύτταρα πλάσματος Β που μπορούν να παράγουν αντισώματα έναντι ενός συγκεκριμένου αντιγόνου. Το χυμικό ανοσοποιητικό σύστημα ασχολείται με αντιγόνα από παθογόνα που κυκλοφορούν ελεύθερα ή εκτός των μολυσμένων κυττάρων. Τα αντισώματα που παράγονται από τα κύτταρα Β θα συνδεθούν με αντιγόνα, εξουδετερώνοντάς τα ή προκαλώντας διάλυση (διάλυση ή καταστροφή των κυττάρων από λυσίνη) ή φαγοκυττάρωση.

Η κυτταρική ανοσία εμφανίζεται μέσα σε μολυσμένα κύτταρα και διαμεσολαβείται από Τ λεμφοκύτταρα. Τα αντιγόνα του παθογόνου εκφράζονται στην κυτταρική επιφάνεια ή σε ένα κύτταρο που παρουσιάζει αντιγόνου. Τα κύτταρα Helper T απελευθερώνουν κυτοκίνες που βοηθούν τα ενεργοποιημένα Τ κύτταρα να συνδεθούν με το σύμπλεγμα MHC-αντιγόνων των μολυσμένων κυττάρων και να διαφοροποιήσουν το Τ κύτταρο σε ένα κυτταροτοξικό Τ κύτταρο. Το μολυσμένο κύτταρο στη συνέχεια υποβάλλεται σε διάλυση.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ ΑΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Το ενεργό ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα σύστημα στο οποίο τα λευκά αιμοσφαίρια τοποθετούν ενεργά μια απάντηση σε ένα αντιγόνο ή παθογόνο.

Η ανοσολογική δυσανεξία, εμφανίζεται όταν υπάρχει αποτυχία να τοποθετηθεί μια πλήρης ανοσολογική απόκριση σε ένα αντιγόνο. Η ανοσολογική δυσανεξία μπορεί να εμφανιστεί τόσο στα Τ όσο και στα Β λεμφοκύτταρα.

Οι διορθώσεις  ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ EIMAI AΠΑΣΧΟΛΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΕΣ

Συγγραφική Προσφορά στα Ελληνικά

Βιβλίο Φυσικής  Θέματα για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας  Γνωμοδότηση για το ΧΥΤΑ Γραμματικού 

Ηλεκτρομαγνητική Ρύπανση  Επιλεγμένα Επιδημιολογικά Θέματα απο την Εποχή του Κορωναϊού  Μέθοδος FDTD. Σημειώσεις Θεωρίας.