. Αναρτήσεις ιστολογίου .

Τί είναι Long Covid. Τι κρύβεται πίσω απο τα σκουπίδια του ιού και τα εμβόλια.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ Long Covid

Για μερικούς ανθρώπους, ο κορώνας μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα  που μπορεί να κρατήσουν εβδομάδες ή μήνες μετά τη “θεραπεία” απο τη λοίμωξη. Αυτό ονομάζεται Σύνδρομο του “μετά τον κορωναϊό” ή "Long Covid".

Το πόσο καιρό χρειάζεται για να ανακάμψει κανείς από το Covid-19 εξαρτάται απο τον καθένα. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες και οι περισσότεροι έχουν πλήρη ανάκαμψη μέσα σε 12 εβδομάδες. Για μερικούς ανθρώπους όμως, τα συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο. Οι πιθανότητες να έχουν μακροπρόθεσμα συμπτώματα δεν φαίνεται να συνδέεται με το πόσο άρρωστος υπήρξε κάποιος απο τον κορώνα. Όσοι είχαν ακόμη και ήπια συμπτώματα στην αρχή μπορούν  και αυτοί να έχουν μακροπρόθεσμα προβλήματα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα κοινά συμπτώματα Long Covid περιλαμβάνουν:

  1. ακραία κόπωση (κόπωση)
  2. δυσκολία στην αναπνοή
  3. πόνο στο στήθος ή σφίξιμο
  4. Προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση ("Brain Fog")
  5. Δυσκολία στον ύπνο (αϋπνία)
  6. αίσθημα παλμών της καρδιάς
  7. ζάλη
  8. καρφίτσες και βελόνες
  9. πόνος στις αρθρώσεις
  10. κατάθλιψη και άγχος
  11. εμβοές και πόνους στα αυτιά
  12. Αίσθημα άρρωστος, διάρροια, πόνους στομάχου, απώλεια όρεξης
  13. Υψηλή θερμοκρασία, βήχα, πονοκεφάλους, πονόλαιμο, αλλαγές στην αίσθηση της οσμής ή της γεύσης
  14. εξανθήματα

H ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΠΟ LONG COVID

Ορισμένες χώρες ανοίγουν κλινικές για άτομα με Long Covid. Στη Γερμανία, μια εταιρεία στέλνει ασθενείς Long Covid σε ιδιωτικές κλινικές αποκατάστασης. Στην Αγγλία, η Εθνική Υπηρεσία Υγείας έδωσε £ 10 εκατομμύρια για ένα δίκτυο 69 κλινικών (Ιούνιος 9, 2021). Αυτές έχουν αρχίσει να αξιολογούν και να βοηθούν τους ανθρώπους με την κατάσταση.

Λίγες θεραπείες με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία υπάρχουν μέχρι σήμερα. Υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση ότι χρειάζονται πολυεπιστημονικές ομάδες, επειδή το Long Covid επηρεάζει πολλά μέρη του σώματος. "Κάθε άτομο κατά μέσο όρο έχει, όπως 16 ή 17 συμπτώματα" λένε αναφορές. Συχνά οι κλινικές δεν έχουν τέτοιες ομάδες.

Μεγάλο μέρος της πρόκλησης θα είναι κοινωνική και πολιτική, επειδή οι άνθρωποι με Long Covid πρέπει να ξεκουραστούν, συχνά για μήνες και χρειάζονται υποστήριξη ενώ το κάνουν. Οι συνθήκες διαβίωσης τους δείχνουν πως "πρέπει να αναγνωριστούν ως αναπηρία".

Στις πιο πρόσφατες αναφορές διαπιστώθηκε πως το 13,7% των πρώην ασθενών εξακολουθεί να αναφέρει συμπτώματα μετά από τουλάχιστον 12 εβδομάδες (δεν υπάρχει ευρέως συμφωνημένος ορισμός του Long Covid,  αλλά γενικά θεωρείται ότι σαν ασθένεια με συμπτώματα COVID-19 που διαρκούν πάνω από 4 εβδομάδες). Η κατάσταση φαίνεται να είναι πιο συνηθισμένη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες και λιγότερο κοινή στους νέους.

Περισσότερα από ένα από τα 10 άτομα που έχουν μολυνθεί από το SARS-COV-2 εμφανίζει συμπτώματα Long Covid, που σημαίνει 16 εκ. άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ LONG COVID

Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι με Long Covid έχουν προβλήματα με πολλαπλά όργανα. Φαίνεται απίθανο ο ίδιος ο ιός να εξακολουθεί να αναπαράγεται μετά το τέλος της ασθένειας. Ο Long Covid φαίνεται σαν μια ”μολυσματική συνέπεια".

Υπάρχουν ενδείξεις ότι θραύσματα του ιού, όπως τα πρωτεϊνικά μόρια (π.χ. οι εν μέρει ή όχι εξουδετερωμένες s-spikes, οι γνωστές ακίδες του ιού), μπορούν να παραμείνουν για μήνες μέσα στο σώμα, οπότε θα μπορούσαν να το διαταράξουν με κάποιο τρόπο ακόμη και αν δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν στα κύτταρα! Αυτό θα δημιουργούσε φλεγμονές σε όργανα και αύξηση κυτοκινών με ανταπόκριση απο το ανοσοποιητικό σύστημα. Με άλλα λόγια, το Long Covid θα μπορούσε να είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Ως αυτοάνοσες ασθένειες ορίζονται εκείνες οι ασθένειες που προκαλούνται από υπερβολική και λανθασμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι στον ίδιο τον οργανισμό.

Το SARS-COV-2 χτυπάει τα πάντα. Ορισμένες από τις αλλαγές που προκαλεί θα μπορούσαν να παραμείνουν - όπως έχει παρατηρηθεί και μετά από άλλες ιογενείς λοιμώξεις.

ΚΑΙ ΕΔΩ ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Η πανδημία δεν λύνεται με τα εμβόλια. Προσωπικά πιστεύω πως προκαλούν αυξανόμενο κακό και εμφάνιση νέων/επιπλέον λοιμώξεων σε κάθε εμβολιαζόμενο. Εμβόλια και αυτοάνοσα θα πηγαίνουν παρέα, με τα δεύτερα να αυξάνονται σε κάθε δόση εμβολίου.

Την ίδια ώρα στη γιορτή της δημοκρατίας βραβεύεται ο Μπουρλάς. Τα καλύτερα έρχονται.

Συγγραφική Προσφορά στα Ελληνικά

Βιβλίο Φυσικής  Θέματα για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας  Γνωμοδότηση για το ΧΥΤΑ Γραμματικού 

Ηλεκτρομαγνητική Ρύπανση  Επιλεγμένα Επιδημιολογικά Θέματα απο την Εποχή του Κορωναϊού  Μέθοδος FDTD. Σημειώσεις Θεωρίας.