- Για να υπάρξει οριοθέτηση ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τα γειτονικά κράτη αλλοιώς δεν γίνεται. Συνεπώς οι εσωτερικοί νόμοι δεν έχουν ισχύ για τις δύο αυτές περιπτώσεις. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω πως ο νόμος Μανιάτη για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας του 2011 - ένας εσωτερικός νόμος - με τη Λιβύη έρχεται σε αντίθεση με όσα γράφει ο νόμος της θάλασσας, που η Ελλάδα έχει επικυρώσει στην Βουλή. Υπάρχει πρόβλημα σε αυτό.
- Η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 νμ και της συνορεύουσας μέχρι τα 24 νμ δεν απαιτεί γνώμη άλλου κράτους. Η Ελλάδα απλά τα ανακηρύσσει και όπου υπάρχει επικάλυψη εφαρμόζεται η αρχή της μέσης γραμμής. Η Ελλάδα πρίν οριοθετήσει οτιδήποτε σε ζώνες πρέπει να έχει οριοθετήσει τις γραμμές βάσεις με τον κανόνα των 24 νμ που αναφέρει ο νόμος της θάλασσας.
- Για το καθορισμό των γραμμών βάσης, των χωρικών υδάτων και της συνορεύουσας ζώνης χρειάζεται προφανώς εσωτερικός νόμος και μετά μια ανακήρυξη συνολικά ή επι μέρους. Δεν πρέπει να υπάρχει ξεχωριστός νόμος ανα περιοχή διότι αυτό σημαίνει
- πως στο Ανατ. Αιγαίο θα ισχύσουν οι συμφωνίες για τα 6 νμ και την υφαλοκρηπίδα του Κώστα Μητσοτάκη (το γνωστό video Παπαχελά)
- πως δεν θα εφαρμοσθεί η αρχή της μη επικάλυψης χωρικών υδάτων της Ελλάδας με ΑΟΖ άλλου κράτους για τα 12 νμ αλλά για τα 6 νμ. Για αυτό έχω μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο.
Παρατηρήσεις
- Ενα θέμα που προέκυψε τελευταία είναι η μέθοδος που οι ,,, στο υπ. εξωτερικών εφαρμόζουν για να οριοθετήσουν ΑΟΖ. Ο κόσμος έχει προχωρήσει. Aπό ότι φαίνεται δεν ξέρουν να χρησμοποιούν την ήδη παλαιά μέθοδο οριοθέτησης με Voronoi και τη χρήση επήρειας σε αυτή αλλά μια πολύ παλαιότερη χωρίς επήρειες! Ο υπολογισμός κρατάει δευτερόλεπτα. Αυτοί θέλουν μήνες.
- Σε επιστολή που έχει στείλει ο Μανιάτης στον ΟΗΕ αναφέρεται πως Ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα ταυτίζονται και πως η οριοθέτηση τους καθορίζεται με μέγιστο στα 200 νμ και σε εφαρμογή της αρχής της μέσης γραμμής. Η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει χάρτη όπως η Τουρκία αργότερα αλλά η αρχή της μέσης γραμμής εφαρμόζεται μέ ένα μόνο τρόπο και δίνει ένα μόνο χάρτη! Τα μαθηματικά στη περίπτωση αυτή καθορίζουν πλήρως την θέση της μέσης γραμμής με όλα τα κράτη για τα οποία μιλάει η επιστολή Μανιάτη και είναι ο χάρτης της φωτογραφίας. Ετσι φτάνουμε σε μερικά τραγικά ερωτήματα που έχουν πρόβλημα για το τρόπο που λειτουργεί η συνταγματική νομιμότητα σε αυτή τη χώρα
- Ο καθορισμός της Ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ είναι άλλος απο αυτόν που περιγράφεται στην επιστολή Μανιάτη! Φάπα 1η.
- Το Oruc Reis κάνει έρευνα εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας που εχει οριοθετήσει η Ελλάδα με εσωτερικό νόμο, του Μανιάτη του 2011 και που είναι σύμφωνη με ότι γράφει ο ίδιος εκπροσωπόντας την Ελληνική κυβέρνηση στον ΟΗΕ. Φάπα 2η.
Η κυβέρνηση Μωυσή σαφώς έχει κάνει λάθη, που θα τα βρεί μπροστά της η επόμενη κυβέρνηση. Αυτό το κράτος είναι μπορδέλο. Να μη μιλήσω για το υπ. Εξωτερικών και όσους πέρασαν απο εκεί…