. Αναρτήσεις ιστολογίου .

Λίγη θεωρία για το πώς δουλεύει μια μάσκα για κορωναϊό. Δίνεται καινοτόμο σχέδιο.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ Η ΜΑΣΚΑ

Καταρχήν η μάσκα είναι ιατρική συσκευή. Αυτό δεν κάνει έναν ιατρό ειδικό να μιλάει για αυτή.

ΛΙΓΗ ΘΕΩΡΙΑ

Σε μια μάσκα πάνινη ενός επιπέδου απο βαμβάκι η απορρόφηση σύμφωνα με τη βιβλιογραφία για ιούς παρόμοιους σε μέγεθος με αυτούς της γρίπης (π.χ. κορωναϊός) είναι 0.67 ή 67%, που σημαίνει ότι περνάει Τ = 0.33 ή 33% στον φορώντα τη μάσκα. Αυτό ισχύει και αντιστρόφως, δηλαδή απο μέσα προς τα έξω  (όταν αυτός που φοράει τη μάσκα είναι ασθενής).

Να τονίσουμε πως σημασία πολύ έχει η διαδρομή απο την οποία περνούν τα υγρά σωματίδια με τον ιό όπως και η μικροδομή των χρησιμοποιούμενων υλικών. Στο υλικό του αυλακιού της διαδρομής προσκολλώνται τα υγρά σωματίδια! Υπάρχει πολύ τεχνολογία γύρω απο αυτό στην Ιαπωνία, αφού τις φοράνε επί ένα αιώνα και χωρίς προβλήματα.

Aν η μάσκα που θα φτειάξετε έχει δύο  ίδιες βαμβακερές επιφάνειες, τότε θα περνάει Τ= 0.33 x 0.33 = 0.11 και θα έχει R>1-0.11=0.89 ή 89%. Στις 100 σταγόνες θα περνάνε μόνο 11 σταγόνες.

Aν η μάσκα που θα φτειάξετε έχει τρείς ίδιες βαμβακερές επιφάνειες, τότε θα περνάει Τ= 0.33 x 0.33 x 0.33  = 0.036 και θα έχει R>1-0.04=0.96 ή 96%. Στις 100 σταγόνες θα περνάνε μόνο 3.6 σταγόνες.

Το θέμα είναι πόσο αντέχετε επιβάρυνση στην αναπνοή αλλά και η επιλογή των υλικών, που θα κάνει τη μάσκα υποφερτή και χωρίς υγρασία στον χώρο ανάμεσα στο πρόσωπο και σε αυτή. Η Ιαπωνία έχει πολλές μάσκες χωρίς αυτά τα προβλήματα.

ZOUGAMASK

Για να βοηθήσω την κατάσταση, σας δίνω μια μάσκα δύο επιπέδων που μπορεί να φορεθεί χειμώνα. Ο Zεόλιθος χρησιμοποιείται για να συγκρατεί τα πολύ μικρά σταγονίδια (αεροζόλ). Δρα σαν νανοφίλτρο. Θα πάρει πολύ χρόνο για να καταλάβουν οι “ειδικοί” τη κατασκευή της στην Ελλάδα.

ΤΟ ΕΚΠΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΜΑΣΚΕΣ. ΘΕΛΕΙ ΦΟΡΕΙΣ.

Οι γιατροί δεν ξέρουν απο μάσκες ούτε απο μαθηματική επιδημιολογία και στατιστική. Μη τους ακούτε που λένε πως δεν χρειάζονται οι μάσκες. Είναι τρελά αυτά που λένε. Μάσκες πρέπει να φοράτε, κάνουν καλό. Το αν προστατεύουν εξαρτάται πάντα απο το ιικό φορτίο που μεταφέρει κάθε σταγόνα ανα ιό. Για το συγκεκριμένο ιό, προς το παρόν, κάνει καλό.

Οι μάσκες ΔΕΝ είναι υποχρεωτικές στην Ιαπωνία αλλά τις φορούν. Για παιδιά υπάρχουν μικρότερες μάσκες στην Ιαπωνία.

Συγγραφική Προσφορά στα Ελληνικά

Βιβλίο Φυσικής  Θέματα για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας  Γνωμοδότηση για το ΧΥΤΑ Γραμματικού 

Ηλεκτρομαγνητική Ρύπανση  Επιλεγμένα Επιδημιολογικά Θέματα απο την Εποχή του Κορωναϊού  Μέθοδος FDTD. Σημειώσεις Θεωρίας.