. Αναρτήσεις ιστολογίου .

Σε λίγα χρόνια οι Τούρκοι θα έχουν Railguns και στη Ελλάδα δεν θα έχουν να φάνε…

ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΓΥΨΟ

Το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο, η έλλειψη παραγωγής, η αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους και ο μικρός δείκτης ανταγωνιστικότητας θα χειροτερεύει με το χρόνο το μέσο επίπεδο διαβίωσης των πολιτών. Η Τουρκία αντίθετα υποβοηθούμενη απο μουσουλμανικά κράτη θα μεγαλώσει την οικονομία της και θα αποκτήσει πολεμική βιομηχανία και υποδομές. Η Ελλάδα και οι πολιτικοί της δεν φαίνεται να θέλουν να εκμεταλλευτούν τις πρωτογενείς πηγές της. Μια αμυντική εφαρμογή που η Ελλάδα θα βρει μπροστά της και θα είναι απροετοίμαστη είναι τα rail guns που μελλοντικά θα αποκτήσει η Τουρκία είτε με τη μορφή όπλων είτε σαν απογειωτήρες αεροσκαφών απο μικρού μεγέθους αεροδρόμια.

Zumwalt class destroyer USA

Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ κατασκευάζουν ένα πλοίο (το Zumwalt class destroyer), το οποίο θα έχει μικρό RCS, μικρή θερμική και μαγνητική υπογραφή και πολλά άλλα. Μια απο τις καινοτομίες που θα έχει, είναι η χρήση railguns για την εκτόξευση βλημάτων που θα ταξιδεύουν με ταχύτητα 3-7 Mach. Η αρχή της λειτουργίας ενός railgun ήταν καλά φυλαγμένη για χρόνια στα βιβλία ηλεκτρομαγνητισμού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός απο πολεμικές και σε ειρηνικές εφαρμογές καθημερινής χρήσης. Στα Ελληνικά βιβλία φυσικής του Λυκείου έχουν εξαφανισθεί τα σχετικά κεφάλαια εσκεμμένα. Στη φωτογραφία μέρα απο τα όπλα που θα διαθέτει το Zumwalt.

Η ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ


Στο σχήμα εξηγείται πώς επιταχύνεται ένα μεταλλικής επιφάνειας βλήμα πάνω στις σιδηροτροχιές ενός railgun δύο τροχιών, υπό την επίδραση μιας δύναμης Lorentz που δημιουργείται εξαιτίας ενός ρεύματος που τις διαρρέει (το ρεύμα μπορεί να είναι και ένας παλμός).

Η μελέτη της λειτουργίας ενός railgun, περιλαμβάνει πέραν της ηλεκτρομαγνητικής μεθόδου επιτάχυνσης του βλήματος που εκτοξεύει και ένα πρόβλημα βολής, κατακόρυφης ή πλαγίας μέσα στο γήινο βαρυτικό πεδίο. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη χρήση railguns στην εκτόξευση δορυφόρων ή ακόμη και διηπειρωτικών πυραύλων απο υποβρύχια! Η αρχή λειτουργίας ενός railgun είναι απλή. Θα σας την περιγράψω μέσα απο μια άσκηση που θα μπορούσε να μπεί στις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ.

ΑΣΚΗΣΗ

Ένα βλήμα μάζας m εκτοξεύεται στον αέρα αφού διανύσει απόσταση ro από την αρχή μέχρι το ανώτερο σημείο ενός κεκλιμένου δαπέδου γωνίας θ. Το βλήμα αποκτά την επιτάχυνσή του απο τον ακόλουθο μηχανισμό. Επι του κεκλιμένου δαπέδου, υπάρχουν δύο παράλληλοι αγωγοί σε απόσταση d όπως στο σχήμα άνω αριστερά, οι οποίοι διαρρέονται από σταθερό ρεύμα Ι, κλείνοντας κύκλωμα μέσα από ένα ευθύγραμμο αγωγό μάζας Δm χωρίς αντίσταση, ικανό να κινείται ελεύθερα και κάθετα τοποθετημένο στους δύο αγωγούς. Υποθέτοντας, ότι το βλήμα αποχωρίζεται απο αυτό τον αγωγό που χρησιμοποιεί ως φορέα για να επιταχύνεται, τη στιγμή που φτάνει στο υψηλότερο σημείο του δαπέδου και θεωρώντας γνωστές ότι σταθερές χρειάζονται, υπολογίστε:

  1. την ταχύτητα του βλήματος τη στιγμή της εξόδου του απο το railgun.
  2. το μέγιστο ύψος h στο οποίο ανεβαίνει
  3. τη διαδρομή L που διανύει το βλήμα μάζας m πρίν προσγειωθεί στο έδαφος.
  4. τη διαδρομή L’ που διανύει o φορέας του βλήματος μάζας Δm πρίν προσγειωθεί στο έδαφος.

* Παραβλέψετε άλλα φαινόμενα σχετικά με τη κίνηση της γης και το ύψος π.χ. μεταβολή g και δύναμη Coriolis.

ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΡΟΣ ΔΙΑΛΥΣΗ

Ότι είναι χρήσιμο να έχουν υπόψη τους οι νέοι μας έχει εξαφανισθεί απο τα βιβλία της Φυσικής Λυκείου. Τους οδηγούν σε επιχειρήσεις μέσω διαδικτύου και δουλειές του αέρα. Οι διαχρονικοί εγκάθετοι "ειδήμονες" στα υπουργεία επι χρόνια κάνουν ανθελληνικό έργο με αργό και σταθερό τρόπο. Χωρίς παραγωγή δεν γίνεται τίποτα πουθενά. Δεν μπορεί όλοι στη χώρα να γίνουν σερβιτόροι και άχρηστοι για να τρώνε δέκα επιχειρηματίες και η χώρα να ταΐζει τεμπέληδες και να δανείζει απατεώνες παίρνοντας νέα δάνεια.

UPDATE 2021

H Toυρκία πολλά χρόνια μετά έφτειαξε το δικό της Railgun. Το πουλάει κιόλας. Με αυτό θα ενισχύσει τα πλοία της και τα παράλια της.  H Ελλάδα θεατής.

* Θα το είχα φτειάξει και αυτό.

Συγγραφική Προσφορά στα Ελληνικά

Βιβλίο Φυσικής  Θέματα για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας  Γνωμοδότηση για το ΧΥΤΑ Γραμματικού 

Ηλεκτρομαγνητική Ρύπανση  Επιλεγμένα Επιδημιολογικά Θέματα απο την Εποχή του Κορωναϊού  Μέθοδος FDTD. Σημειώσεις Θεωρίας.