Ασυμβίβαστη η παρουσία Μόσιαλου στην ομάδα συμβούλων των ψευτοδημοσιογράφων των Hoaxes

Αναρτήσεις ιστολογίου

Η Αρμενία σαν περίκλειστο κράτος μπορεί να διεκδικήσει ΑΟΖ του Αζερμπαϊτζάν!

Περίκλειστο κράτος είναι ένα κράτος χωρίς ακτές. Τα γειτονικά κράτη που έχουν ακτές, βάσει του Νόμου της Θάλασσας, πρέπει να του δώσουν κυριαρχικά δικαιώματα της ΑΟΖ τους για να έχει καλύτερη επιβίωση. Το “πόσο” είναι διαπραγματεύσιμο. Προσωπικά θα προτιμούσα να πάρω μέρος απο την ΑΟΖ του Αζερμπαϊτζάν που έχει και πολλά κοιτάσματα. Οι Αρμένιοι πρέπει να μελετήσουν τον Νόμο της Θάλασσας και να αρχίσουν τις διεκδικήσεις απο τα γειτονικά κράτη με ακτές ακόμη και μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Σύντομα θα δούμε νέες έννοιες στο διεθνές δίκαιο, όπως ανταλλαγές ΑΟΖ, ενοικιάσεις ΑΟΖ, ΕΟΖ σε ΑΟΖ κλπ. Τίποτα δεν αποκλείεται λογικά ενώ άρθρα του Νόμου της Θάλασσας που έχουν “ατονήσει”, θα έλθουν στην επιφάνεια.

Απο κεί και πέρα πρέπει να δούμε, ποιά κράτη της κεντρικής Αφρικής θα μπορούσαν π.χ. να διεκδικήσουν ΑΟΖ στη Μεσόγειο. Προφανώς ο Νίγηρας και το Τσάντ είναι ανάμεσα σε αυτά τα κράτη και θα μπορούσαν να έχουν απαιτήσεις στην ΑΟΖ της Λιβύης μέσω αλιείας, αφού έχουν και μεγάλη έκταση. Μη ξεχνάμε επίσης το τρόπο που δημιουργείται το πετρέλαιο, βιολογικά…

H Eλλάδα θα έχει πρόβλημα μελλοντικά με τη FYROM και το Κόσοβο. Τα έχω ξαναγράψει αυτά πολύ παληά και χρόνια αργότερα ο περίφημος Κοτζιάς έβαλε την αναφορά στο σχετικό άρθρο 13 (?) στη συμφωνία της Πρέσπας με αναφορά στο νόμο της θάλασσας, κάτι που δεν χρειαζόταν. Για να το κάνει και πιο εύκολο, προώθησε και τη διάνοιξη του Αξιού. Δεν ξέρω αν επι Μητσοτάκη το έργο αυτό προχωράει ακόμη στα κρυφά, καθότι το δέλτα του Αξιού είναι περιοχή Natura.

Σχόλια

Συγγραφή στα Ελληνικά