. Αναρτήσεις ιστολογίου .

Δύο εβδομάδες τουρισμού αρκούν για να τιναχτεί στον αέρα το ΕΣΥ. O Μητσοτάκης ειδοποιήθηκε.

Λίγα πράγματα για τον αριθμό αναπαραγωγής Ro

Το Ro αλλάζει με το σύστημα που το αφορά και αν υπάρξουν ειδικές συνθήκες στο ίδιο σύστημα, τότε μιλάμε για Rc=f(Ro,…). Άλλο το Ro για κορωναϊό σε ένα μπαρ (χωρίς ειδικές συνθήκες) και άλλο σε ένα Ηοt Spot (χωρίς ειδικές συνθήκες). Το Ro δεν είναι αριθμός που εξαρτάται μόνο απο την ασθένεια αλλά και απο τις συνθήκες του συστήματος που μελετάς.

Aν το “Ro” για την Ελλάδα των ειδικών μέτρων είναι με συγκεκριμένο επιδημιολογικό μοντέλο 0.6, τότε απο τη στιγμή που αλλάζουν οι συνθήκες (όπως έγινε με τη μερική απελευθέρωση των μέτρων) – και μάλιστα την ίδια μέρα - γίνεται διαφορετικό για όλη την Ελλάδα. Φυσικά είναι άλλο το Ro μέσα σε ένα μπαρ, άλλο το Ro στο Ματογιάνι της Μυκόνου κλπ. Υπάρχει Ro για όλα, άλλο είναι το Ro στη Κίνα, άλλο to Ro στην Ιταλία κοκ.

Το Ro μέσα σε ένα μπαρ, αν το θεωρήσεις μια πολύ πυκνή δομή μπορεί να είναι μια τάξη μεγέθους μεγαλύτερο απο το γνωστό 2.7, το 4 ή το 5. Μη ξεχνάτε τη περίπτωση Νοτιοκορεάτη ασυμπτωματικού φορέα που μετέφερε τον ιό σε 78 άτομα επισκεπτόμενος 5 διαφορετικά μπάρ σε μια νύχτα.

Σκεφτείτε τι θα συμβεί αν δέκα άτομα με κορωναϊό κάνουν διακοπές σε μια περιοχή στην Ελλάδα για μια εβδομάδα και κάθε βράδυ συνωστίζονται σε μπάρς, γιατί δεν θα πάνε μόνο σε ένα. Ενα μήνα μετά η συγκεκριμένη τουριστική περιοχή θα έχει χτυπήσει κόκκινο και στους ντόπιους αλλά και θα μεταδοθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα μέσα απο τα πλοία που κάνουν τη μεταφορά επιβατών κοκ. Σκεφτείτε ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε πολλές τουριστικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα! Πάει το μαγαζί.

Τι σημαίνει τώρα μερική απελευθέρωση των μέτρων;

  1. Απελευθερώνοντας τα μέτρα, που στη πραγματικότητα είναι ειδικά μέτρα που αλλάζουν τη μέση απόσταση στο social distancing περιορίζοντας το Ro, κάνει κανείς καλό στην οικονομία
  2. Πρέπει να τηρούνται τα περιοριστικά μέτρα – αν είναι σωστά, που δεν είναι στην Ελλάδα – για να μειωθεί η διάδοση του κορωναϊού κατά πλάτος και να αυξηθεί κατά μήκος (στο χρόνο)
  3. Σημαίνει πως έκανες λάθος με το lockdown. Δεν υπήρχε λόγος να μη ξεκινήσεις απο αυτά εξαρχής. Kάνοντάς το τώρα είναι σαν να κάνεις Reset με χαμηλότερο ίσως Ro. Aυτό όμως δεν αλλάζει τις μελλοντικές εξελίξεις στο θέμα κορωναϊός, αφού ο ιός αυτός διαδίδεται εύκολα και κάνει ασήμαντες στη πορεία άλλες παραμέτρους. 

Περι ΜΗ μετάδοσης απο ασυμπτωματικούς φορείς

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ δεν έχει καμμία σχέση με την αλήθεια, αφού 100 – 600 σωματίδια κορωναϊού μπορούν να μεταφέρουν τον ιό απο τον φορέα στον ασθενή. Οι ασυμπτωματικοί φορείς μπορούν να μεταδόσουν τον ιό και αυτό είναι ΜΗ συζητήσιμο (ούτε για πλάκα να μη το λέτε).

Τα υπόλοιπα δεν αφορούν τριτοκοσμικούς επιστήμονες.


 

Συγγραφική Προσφορά στα Ελληνικά

Βιβλίο Φυσικής  Θέματα για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας  Γνωμοδότηση για το ΧΥΤΑ Γραμματικού 

Ηλεκτρομαγνητική Ρύπανση  Επιλεγμένα Επιδημιολογικά Θέματα απο την Εποχή του Κορωναϊού  Μέθοδος FDTD. Σημειώσεις Θεωρίας.