Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2018

Κίνδυνοι απο τις σφιχτές ισορροπίες ανάμεσα στο Αμερικανικό και στο Ρωσικό τόξο

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Σε προηγούμενο άρθρο (θα πρέπει να ψάξετε να το βρείτε) έχω αναφερθεί στο Αμερικανικό και στο Ρωσικό τόξο όπως έχουν αυτά διαμορφωθεί απο την Κίνα ως την Τουρκία. Δεν ήταν επομένως μη αναμενόμενη η κίνηση Donald Trump πρός το Πακιστάν και μετά προς το Ιράν. Στη συνέχεια ίσως καταλάβετε το γιατί.

  1. Η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει πολλά πλέον απο την συμμαχία της με τη Αίγυπτο, την οποία έκανε για να ευνοήσει τα εφοπλιστικά συμφέροντα, αν η Ρωσική βάση γίνει ή έχει γίνει στην Αύγυπτο. Το Ισραήλ λόγω της βάσης αυτής θα έχει δυσκινησία να επιτεθεί στο Λίβανο κατά της Χεζμπολάχ, να μπεί στη Συρία, να στηρίξει την Κύπρο ή την Ελλάδα.
  2. Στις πολύ σφιχτές ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί και συνεχώς αναπτύσσονται στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι δύσκολο να προβλεφθούν ή να υπάρξουν γεωστρατηγικές αλλαγές χωρίς προσυμφωνίες. Η στατικότητα θα μπορούσε να αλλάξει μόνο με πτώση κυβερνήσεων ή με τοπικά παραξικοπήματα, υποκινούμενα απο ενδιαφερόμενους. Είδαμε τί συνέβη στο Κατάρ, στην Σαουδική Αραβία, στο Ιράν και αυτό πιθανόν να το δούμε στην Ελλάδα και στη Τουρκία! Θα δούμε αυξανόμενη δράση της 5ης φάλαγγας. Στην Τουρκία ειδικότερα θα φέρει στην εξουσία μια άλλη κυβέρνηση που θα αλλάξει τη σχέση της με παίχτες κλειδιά όπως την Ρωσία και το Ιράν, κυρίως το Ιράν. Αυτό σημαίνει, ότι στην ΕΕ τα πράγματα θα γίνουν τρομακτικά.
  3. Οι αλλαγές ισορροπιών στην περιοχή που φαίνεται ότι είναι αναγκαίες και είναι σε εξέλιξη καθιστά αναγκαίο για την Ελλάδα τουλάχιστο για μια περίοδο έξι μηνών το κλείσιμο των θαλασσίων της συνόρων με την Τουρκία και τον εξοπλισμό των εφέδρων στα νησιά όλου του Αιγαίου.
  4. Ο ερχομός F-35 στην Τουρκία με την κυβέρνηση Ερντογάν παρούσα και με S-400, θα άφηνε ως μόνο στόχο την Ελλάδα και την Κύπρο και στόχο την απόσπαση εδάφους και ΑΟΖ. Mε άλλη κυβέρνηση οι στόχοι θα γίνουν δύο.

1 σχόλιο:

  1. Mε άλλη κυβέρνηση οι στόχοι θα γίνουν δύο???????????????????

    please define...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.