Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2017

Μειώθηκε η ανεργία ή κάτι άλλο συμβαίνει γατάκια;

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Η μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα επι Τσίπρα θα μπορούσε να δικαιολογηθεί απο τη συνεχή μείωση των μισθών και απο την αύξηση των προσφερομένων υπηρεσιών με μπλοκάκια. Αυτό συνάγεται απο τα παρακάτω διαγράμματα που παρήγαγα.

Απο παρατήρηση των ανωτέρω διαγραμμάτων 1 και 4 συνάγεται, ότι απο το 2014 και μετά υπάρχει αύξηση των συνολικώς απασχολουμένων κατά 300,000 άτομα. Απο τα διαγράμματα 2 και 3 συνάγεται ότι απο αυτούς, τα 100,000 άτομα προέρχονται απο τους μερικώς απασχολούμενους και τα 200,000 άτομα απο τους ολικώς απασχολούμενους. Το χρόνο προκύπτουν 10,000-15,000 θέσεις εργασίας για απασχολούμενους και υποαπασχολούμενους. Μερικοί μπορεί να εργάζονται και στην ίδια θέση.

Η μικρή αύξηση του δείκτη παραγωγικότητας στο διάγραμμα 6 μετά το 2014, δείχνει πως στις θέσεις παραγωγής δεν υπάρχουν σημαντικές προσλήψεις επι Τσίπρα, εκτός απο κάποιες που έγιναν επι Σαμαρά και Βενιζέλου. Επι Καραμανλή γινόντουσαν πολλά κόκκινα δάνεια ενώ μειωνόταν η παραγωγή, κάτι που δείχνει ότι τα λεφτά έφευγαν έξω. Για το θέμα αυτό ευθύνη έχει στο ακέραιο ο Κουστάκης Καραμανλής και ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος. Δεν είδαν τίποτα;

Στο διάγραμμα 7 βλέπετε πως το χρέος της χώρας συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι σήμερα απο το 2012 και μετά. Παρατηρείστε πως παρότι φορολογικά μέτρα συνεχίζουν να μπαίνουν, η κλίση της αύξησης του χρέους δεν έχει αλλάξει. Αυτό σημαίνει πως το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται δεν είναι σωστό ενώ η παραγωγή της χώρας είναι περιστασιακή (πιθανόν αυξημένα έσοδα παραγωγής να καταγράφονται μόνο απο το τουρισμό).

Ένα πολύ σημαντικό θέμα των μνημονίων αφορά το ύψος του βασικού μισθού, γιατί έχει να κάνει με το θέμα της επιβίωσης. Στο διάγραμμα 8 παρατηρείστε τον δείκτη Risk at Poverty Rate, όπως τον υπολόγισα απο πρόσφατα δεδομένα της Eurostat.

Βουλγαρία, Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν κίνδυνο στο όριο επιβίωσης πάνω απο τον μέσο όρο της ΕΕ. Η ανωδική πορεία του δείκτη αυτού για κάποιες άλλες χώρες, δείχνει ότι το πρόγραμμα QE της EKT δεν ευνόησε την ανταγωνιστικότητα τους. Ο αποπληθωρισμός απο το QE έκανε ακριβότερη τη ζωή. Να γιατί σε πολύ παλαιότερο άρθρο μου θεώρησα σωστό η Ελλάδα να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ.

2 σχόλια:

 1. επισης κ.καθηγητα εχει δημιουργηθει και μια νεα συμβαση εργασιας στον Ι.Τ., καινουργια. Ελα κανα διμηνο-τριμηνο αμισθι να σε δουμε και μετα βλεπουμε. χαχα
  χρονια πολλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ξέρω μια "εταιρεία" στην οποία γινόταν αυτό παλιά.
   Τελευταία έψαχνε εκεί για βόμβα η αντιτρομοκρατική.
   Γράφτηκε και στο διαδίκτυο. χαχα

   Διαγραφή

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.