Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2017

Μητσοτάκης και Τσίπρας, δύο air conditioners παρέα για το χειμώνα…

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Το αστείο με τη μείωση των φόρων, το είπε πρώτος ο Μητσοτάκης. Δεν αντέδρασε κανείς (εγώ τον βαριέμαι σιγά-σιγά) και ξαφνικά εμφανίζεται και ο Τσίπρας και λέει τα ίδια. Μιλάει και αυτός για μελλοντική μείωση φόρων! Συγκοινωνούντα δοχεία. Δεν σε αφήνουν να αγιάσεις... Είναι σίγουρο.

Η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται απο το επιτόκιο δανεισμού, την ανάπτυξη (την αύξηση ή τη μείωση του πραγματικού ΑΕΠ) και το πρωτεύον πλεόνασμα ή έλειμμα (βλέπετε σχετικά εδώ, πιστεύω ότι είναι το ένα απο τα δύο πιο σημαντικά μου άρθρα).

Αν θέλει να καταλάβει κανείς εύκολα τί σημαίνει μείωση φόρων αρκεί να αντιληφθεί το διάγραμμα της Fig.2. που ακολουθεί (προσέξετε τα βέλη).

Mια μείωση των φόρων σημαίνει αύξηση του ΑΕΠ, στην αρχή, γιατί μετά έρχονται τα δύσκολα καθώς οι μισθοί και οι συντάξεις θα μειωθούν απο τη μείωση στα “κέρδη” του κράτους (μείωση φόρων) όπως και οι δημόσιες επενδύσεις. Μείωση στα κέρδη του κράτους σημαίνει μικρότερο πρωτεύον πλεόνασμα μπορεί και έλλειμα. Αυτό σημαίνει ανάγκη νέων δανείων και υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού, ειδικά αν είναι απο τις “αγορές”.

Οι τρείς παράμετροι που σας ανέφερα στην αρχή του άρθρου αυτού δεν είναι τυχαίες μεταξύ τους. Αν η μαθηματική σχέση που πρέπει να τηρείται, δεν τηρείται και με όσα προανέφερα δεν θα τηρείται, δεν θα υπάρχει βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που θα έπρεπε να είναι MUST μετά την χρεοκοπία Καραμανλή, με επιπλέον ένα 50% κούρεμμα του χρέους, κάτι που δεν έγινε.

Θα έχετε προσέξει, ότι τους τελευταίους μήνες όλοι έχουν ξεχάσει τα περί βιωσιμότητας του χρέους, είτε επειδή τα κόκκινα δάνεια αυξάνουν και έχουν εγκλωβιστεί είτε επειδή δεν αντέχει μελλοντικά τις ζημίες τους να τις επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός. Φαίνεται αναγκαστικά, γιατί είναι και ανίκανοι, πως όλοι βαδίζουν ξανά στο δρόμο που χάραξαν οι προμνημονιακές κυβερνήσεις, δηλαδή σε νέα δάνεια, σε αύξηση του χρέους, σε μοίρασμα προνομίων, σε διορισμούς σε αντιπαραγωγικές θέσεις στο δημόσιο και απο εκεί και πέρα, όσο αντέξει το σύστημα με ότι μπορεί να ξεπουληθεί.

Μη βιωσιμότητα του χρέους σημαίνει αναγκαστικά νέα μέτρα και νέο υβριδικό μνημόνιο (τα έχουν δώσει όλα με τα προηγούμενα μνημόνια, τί άλλο να υπογράψουν) αλλοιώς χρεοκοπία, γιατί τα παλαιά μνημόνια που έχουν υπογραφεί δεσμεύουν κάθε κυβέρνηση για την αποπληρωμή χρεών με τις περιουσίες όλων των Ελλήνων και τα ασημικά της χώρας. Όπως καταλαβαίνετε, η πρόταση Μητσοτάκη είναι τζούφια. Η αντιγραφή της απο τον Τσίπρα δείχνει παιδική ιδιοσυγκραασία και πολιτική ανευθυνότητα.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Θα υπάρξει μια περίοδος εφησύχασης, θα αυξηθούν τα δάνεια (θα μιλάνε για νίκη στις αγορές), όπως και το συνολικό χρέος. Αυτό θα συμβεί, γιατί ένας σωστός μηχανισμός μείωσης του χρέους προαπαιτεί πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο, κάτι που δεν αντιλαμβάνονται γιατί είναι απο χωριό…

Η εποπτεία την οποία έχει υπογράψει ο Παπαδήμος δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να επιβάλλει νέα μέτρα η κομισιόν, ακόμη και χωρίς μνημόνια. Ο Γιουνκέρ και η γραμματέα του φεύγουν…

ΓΙΑΤΙ ο DONALD TRUMP ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Αλλο είναι οι ΗΠΑ και άλλο η Ελλάδα. Άλλα περιθώρια έχουν οι ΗΠΑ να μειώσουν τους φορολογικούς τους συντελεστές και άλλα η Ελλάδα. Μήπως τρώτε κάτι και σας πειράζει; Είναι καιρός να καταλάβετε ποιά είναι η Ελλάδα και ποιοί είστε εσείς. Δεν μπορεί επειδή στις ΗΠΑ φτειάχνουν αυτοκίνητα να λέτε και στην Ελλάδα ότι μπορούμε, γιατι στο εξωτερικό θα λένε ότι λέτε μαλακίες συνέχεια και έτσι λένε.

Οι ΗΠΑ παράγουν προιόντα που τα εξάγουν σε χώρες σαν την Ελλάδα, μπορούν επίσης να δημιουργούν κρίσεις όποτε θέλουν και να κερδίζουν, η Ελλάδα παράγει μόνο κρετίνους με υψηλό IQ, διαπλεκόμενους συνδικαλιστές, ΜΚΟ, άχρηστα ιδρύματα  και  δημόσιους υπαλλήλους. Έχει τον Τσίπρα Πρωθυπουργό, τον Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση και άλλους με δικές τους offshore να παριστάνουν την Μαρέβα. Οι ΗΠΑ μπορούν να κόβουν χρήμα, η Ελλάδα όχι. Oi ΗΠΑ μπορούν να ασκήσουν εξωτερική πολιτική υπέρ της οικονομίας της, η Ελλάδα ταίζει τους εφοπλιστές και τους στήνει κέντρα κερδοφορίας στην Αίγυπτο,  στην Κύπρο, στην Αλεξανδρούπολη και στον Αξιό εις βάρος της εξωτερικής της πολιτικής και των εθνικών ζητημάτων. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να μειώσουν το εμπορικό τους έλειμμα, η Ελλάδα να αυξήσει τα δάνεια της και το  συνολικό της χρέος. Βιβλίο γράφεις.

Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ της διαπλοκής του καρτέλ πιάνουν αποσπασματικά μέτρα που λαμβάνουν άλλες χώρες και τα οικειοποιύνται σαν λύσεις, γιατί είτε είναι άσχετοι είτε είναι βαλτοί που στηρίζουν μια κυβέρνηση που τους κάνει τα χατήρια στα δάνεια και που τα αφήνει να λειτουργούν παράνομα χωρίς άδειες και με μικρή φορολόγηση. Την αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣτΕ μη τη πιστεύετε. Μπορεί να είναι και θέατρο υπέρ και των δύο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Μητσοτάκης και Τσίπρας λένε και οι δύο συνέχεια μαλακίες. Δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα. Το πολιτικό σύστημα θέλει ανανέωση. Το πολιτικό ΧΘΕΣ έχει τελειώσει. Να φεύγει. Λύσεις υπάρχουν αλλά θέλουν τον Ιαπωνέζο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.