Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017

Τα χειρότερα δεν τα έχετε δεί ακόμη

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

 

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ

Είναι γνωστή η φράση "κάθε πράγμα έχει δύο όψεις". Αυτή η φράση είναι λάθος. Η σωστή είναι "όλα έχουν πολλές όψεις". Συνήθως επιλέγουμε αυτή που για μας έχει το μεγαλύτερο αποτέλεσμα, νομίζοντας ότι μιλάμε πάντα για το ένα και μοναδικό πράγμα. Για να εμφανίσουμε πληρότητα εξηγούμε πολλές φορές και την εκ διαμέτρου αντίθετή της. Όλα λάθος.Τελικά βλέπουμε πάντα αυτό που θέλουμε να δούμε. Αυτό προδίδει τις βαθύτερες επιδιώξεις μας, κάτι που είναι αποτέεσμα πολλών παραμέτρων. Δεν μιλάμε για ελεύθερη βούληση. Αυτό είναι άλλο πράγμα.

Η ΙΣΟΤΗΤΑ

Η ισότητα είναι ένα αξίωμα, μια ιδανική έννοια που δύσκολα προσεγγίζεται. Η ισότητα ακόμη και έτσι έχει περιθώρια λάθους που δεν είναι τις περισσότερες φορές σταθερά με το χρόνο. Μπορείτε να καταλάβετε, μόνο απο αυτό, πως ζούμε σε μια ιδιωτική φαντασίωση ο καθένας μας; Μπορείτε να φαντασθείτε σε πόσο λάθος δρόμο βρισκόμαστε;

ΤΑ ΑΡΧΕΤΥΠΑ

Αρχέτυπα υπάρχουν παντού. Τα χρησιμοποιούμε ακόμη και εν αγνοία μας και αυτουπνωτιζόμαστε. Όταν αρχέτυπα προβάλλονται σε δημόσια θέα αφυπνίζουν στο υποσυνείδητο όλων ερεθίσματα απο το παρελθόν αλλά και ιστορικά δρώμενα. Προσανατολίζουν. Η γκλίτσα ας πούμε θυμίζει επικυριαρχία, ηγεσία. Την φορούν πολλοί τώρα τελευταία, μόνο που την φορούν λάθος και δεν ξέρουν και να τη χρησιμοποιούν. Νομίζετε ότι όλοι μπορούν να κάνουν το χρυσό να λάμπει; Αν δεν λάμψει όμως, τότε δεν έχει αξία.

ΠΑΙΓΝΙΟ

Φανταστείτε ένα κόσμο απόλυτα ελεγχόμενο που σας κάνει πλάκα για να γελάει και που όποτε χρειάζεται καταπίνει και έναν απο σας. Υπoθέστε ότι σε όποια γωνία του κόσμου αυτού πάτε να προφυλαχθείτε υπάρχει ένας χασάπης για να σας γδάρει και ότι χασάπηδες έχουν πιάσει όλες τις γωνίες ενώ μερικοί είναι ανάμεσα σας. Υπάρχει τρόπος να σκοτωθούν οι χασάπηδες;

Αυτό είναι ένα παίγνιο. Πρίν το λύσετε (το αποκλείω) ξαναμελετείστε όλα τα άρθρα του ιστολογίου (και αυτό το αποκλείω). Προσεκτικά όμως (και αυτό το αποκλείω). Όχι διαβάζουμε ένα άρθρο και ξεχνάμε τα υπόλοιπα. Διαβάστε τα όλα (και αυτό το αποκλείω). Αν δεν το κάνετε (δεν το αποκλείω), τα χειρότερα θα σας βρούν απροετοίμαστους. Δεν έσκασα μύτη απο το πουθενά.

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

Για να δείτε τα χειρότερα χρειάζεται μια παιδεία και μια αμφίδρομη πληροφόρηση. Αυτή δεν σας παρέχεται. Ο κόσμος εξελίσσεται. Αν στην Ελληνική κοινωνία σε κάθε θέση - κλειδί είναι ένας χασάπης, τότε καλύτερα να μην υπάρχει. Τότε θα είναι τουλάχιστον ελεύθερη και ίσως κάπου να βρεί την ισότητα. Πρέπει να πεθάνεις για να καταλάβεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.