Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017

Η Ανταρκτική, τα παγόβουνα, οι Υδρίτες και οι λεχρίτες που "προστατεύουν" το περιβάλλον

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη


Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΦΕΡΝΕΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΡΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ

Ένα γιγάντιο παγόβουνο, το οποίο είχε πρόσφατα αποκολληθεί από την Ανταρκτική, άρχισε σιγά-σιγά να κινείται προς την ανοικτή θάλασσα. Τις τελευταίες εβδομάδες, το παγόβουνο Α-68, ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν υπάρξει στο νότιο ημισφαίριο, κινείτο πέρα-δώθε κοντά στην παγοκρηπίδα Λάρσεν, από όπου είχε αποκοπεί. Όπως δείχνουν οι τελευταίες εικόνες από δορυφόρους, το παγόβουνο, που έχει έκταση σχεδόν 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κινείται πλέον βόρεια προς τη θάλασσα Γουέντελ.

Η ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ

Όταν το παγόβουνο Α-68 οριστικά αφήσει πίσω του την περιοχή δίπλα στην παγοκρηπίδα Λάρσεν, θα αποκαλύψει μια έκταση του βυθού, η οποία πιθανότατα έχει να ελευθερωθεί από τους πάγους εδώ και τουλάχιστον 120.000 χρόνια. Ήδη η Επιτροπή για την Προστασία των Θαλάσσιων Έμβιων Πόρων της Ανταρκτικής (CCAMLR) έθεσε την εν λόγω περιοχή σε καθεστώς προστασίας, προκειμένου οι επιστήμονες να έχουν κατά προτεραιότητα πρόσβαση σε αυτήν και να απαγορευθούν οι αλιευτικές δραστηριότητες για τουλάχιστον δύο χρόνια. Σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, σε περιοχές που ελευθερώθηκαν από παγόβουνα, ανακαλύφθηκαν νέα είδη οργανισμών. Ήδη σχεδιάζονται για το επόμενο καλοκαίρι της Ανταρκτικής επιστημονικές αποστολές στην περιοχή του παγόβουνου Α-68.

Η ΑΛΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Στη περιοχή Αρκτικής και Ανταρκτικής υπάρχουν υδρίτες κάτω απο τους πάγους. Οι υδρίτες είναι παγωμένο φυσικό αέριο. Τέτοιο είδος φυσικού αερίου υπάρχει στη περιοχή του Καστελόριζου και στα μεγάλα βάθη της Μεσογείου πάνω απο συνήθη κοιτάσματα γενικώς (διαβάστε τις αναφορές στο τέλος του άρθρου αυτού). Το καθεστώς προστασίας στη περιοχή απο την οποία αποκολλήθηκε το παγόβουνο δεν τέθηκε φυσικά για προστασία των θαλασσίων εμβίων πόρων, όπως γράφει το Σκάι Χρωστάει αλλά για να προφυλαχθεί απο έρευνες για υδρίτες.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΡΙΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Η κλιματική αλλαγή φταίει για το σπάσιμο των πάγων, το οποίο ο Donald Trump προφανώς επιθυμεί. Σήμερα μάθατε το γιατί. Δυστυχώς για αυτόν το κόλπο το ξέρουν πολλοί. Στη φωτογραφία το πρώτο πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό απο τη Ρωσία. Κάτι θα ξέρουν.

Αυτά δεν θα τα μάθετε στα κλανεία των ΜΜΕ του καρτέλ. Αυτά είναι για άλλες δουλειές. Για προστασία...

Σχετικά άρθρα
  1. Υδρίτες Φυσικού Αερίου, το “παγωμένο” φυσικό αέριο του Καστελόριζου (2012)
  2. Δεν έχει η Ελλάδα μόνο υδρογονάνθρακες, όλος ο πλανήτης έχει! (2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.