Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017

Νέα πυρηνική έκρηξη στη Βόρεια Κορέα. Η περίπτωση της Φουκουσίμα. Πλήρης Ανάλυση.

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη


Ένας τρόπος να διαγνώσει κανείς τις πυρηνικές εκρήξεις που γίνονται στο υπέδαφος είναι μέσω της μέτρησης των σεισμικών κυμάτων που παράγουν. Τα σεισμικά τους σήματα όμως δεν είναι ίδια με αυτά των κανονικών σεισμών.

Χονδρικά απο ένα σεισμό παράγονται δύο είδη σημάτων, τα S-waves και τα P-waves. Τα S-waves είναι εγκάρσια κύματα ενώ τα P-waves είναι διαμήκη.

  

Σε ένα σεισμόγραμμα απο σεισμό τα P-waves είναι ασθενέστερα απο τα S-waves. Σε ένα σεισμόγραμμα απο έκρηξη μέσα στη γή (είτε χημική είτε πυρηνική) τα P-waves είναι κατά πολύ ασθενέσθερα απο τα S-waves. Αυτό εξηγείται στο παρακάτω σχήμα.
Ας δούμε στη συνέχεια τα σεισμογράμματα των μέχρι τώρα πυρηνικών εκρήξεων στη Βόρεια Κορέα.


Όλα είναι S-waves. Τα P-waves είναι αδιάκριτα. Στη τελευταία σημερινή δοκιμή στη Βόρεια Κορέα μετρήθηκαν σήματα που δεν έμοιαζαν με αυτά της πυρηνικής έκρηξης μέσα στη γή και ήταν έντασης 3,5 R. Kατά τη γνώμη μου, η έκρηξη έγινε κοντά στην επιφάνεια.

Η δοκιμή αυτή της υδρογονοβόμβας δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι απέτυχε. Το πιθανότερο είναι είτε ότι γκρεμίσθηκε το βουνό μέσα στο οποίο γίνονται οι δοκιμές ή ότι η έκρηξη έγινε στην επιφάνεια. Έτσι μετρήθηκε ένα ασθενέσθερο σήμα απο P-wave που δημιουργήθηκε κοντά στην επιφάνεια. Τα S-waves ήταν "απόντα". Σε αυτή την ερμηνεία μια μέτρηση της ακτινοβολίας απο αεροπλάνο είναι κάτι που πρέπει να γίνει μέσα σε λίγες ώρες. Αν ήταν μετασεισμός θα έπρεπε να υπήρχε και S-wave και P-wave.

Ας δούμε την περίπτωση του σεισμογράμματος για το σεισμό 9 R της Fukushima


Όπως βλέπετε ο σεισμός μοιάζει να προέρχεται απο πυρηνική έκρηξη  που συνέβη στoν πυθμένα της θάλασσας. Ο λόγος που δεν λειτούργησαν τα alarms των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Fukushima είναι ότι η διαφορά ανάμεσα σε S και P waves ήταν "δυσανάγνωστη" ή γιατί τα P waves δεν "υπήρχαν". Η έκρηξη θα μπορούσε να γίνει απο πυρηνική βόμβα που αφέθηκε απο υποβρύχιο να πέσει μέσα σε κάποιο βαθύ ρήγμα στον ωκεανό. Αν κάποιος μίλαγε για αυτό το θέμα την εποχή που συνέβη το ατύχημα της Fukushima θα λεγόταν συνωμοσιολόγος. Σήμερα όμως αυτό δεν ισχύει.

Ακολουθεί ένα σεισμόγραμμα απο σεισμό που προκλήθηκε απο πυρηνική έκρηξη στην Ινδία.


Φοβάμαι ότι στη Βόρεια Κορέα θα υπάρξουν πολύ σύντομα εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.