Σάββατο, 12 Αυγούστου 2017

Ο ρόλος της Κίνας στη Βόρεια Κορέα και στα νησάκια Spratly

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

 Η Κίνα φαίνεται ότι χρησιμοποιεί τη Βόρειο Κορέα και τα νησάκια Spratly για να κάνει εξωτερική πολιτική στη περιοχή της Ασίας, αφενός στην Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία με το τρελλό της γειτονιάς που δεν καταλαβαίνει απο τίποτα και αφετέρου στις Φιλιππίνες και στη Ταϊβάν, οι οποίες διεκδικούν κάποια απο τα τεχνητά νησάκια Spratly. Στη πραγματικότητα η Κίνα προσπαθεί να αποκτήσει όσο περισσότερο ζωτικό χώρο μπορει στην περιοχή. Υπενθυμίζω, ότι το διαιτητικό δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη αποφάσισε πως η Κίνα δεν έχει ιστορικά δικαιώματα στα ύδατα της Νότιας Σινικής Θάλασσας και πως έχει παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Φιλιππίνων με τις ενέργειές της εκεί, κάτι που προκάλεσε την οργή του Πεκίνου. Τα "νησιά" Spratly διεκδικούνται επίσης από το Βιετνάμ και τη Μαλαισία, ενώ το Μπρουνέι εγείρει και αυτό διεκδικήσεις σε κοντινά ύδατα.

Για να καταλάβετε τη σημασία ενός πολέμου στη Βόρεια Κορέα πρέπει να αντιληφθείτε τις εξής παραμέτρους:
  1. Τη πιθανή καταστροφή της 11ης οικονομίας στο κόσμο, της Νότιας Κορέας, που θα αφήσει μεγάλο κενό στις αγορές για την ανάπτυξη άλλων οικονομιών, μεταξύ των οποίων και της Κινεζικής
  2. Τη σημασία του επανεξοπλισμού της Ιαπωνίας με επιθετικά όπλα, τα οποία θα μπορεί να φτειάχνει και μόνη της. Η Ιαπωνία έχει πολλά νησάκια για να τα διασπείρει και με πολλούς τρόπους.
  3. Την εμπορική σχέση Κίνας και ΗΠΑ ή Κίνας και ΕΕ, που θα διαταραχθεί σε περίπτωση εμπλοκής της Κίνας κατά των ΗΠΑ, αφού πολλές χώρες της ΕΕ είναι και μέλη του ΝΑΤΟ
  4. Τον πιθανό επανεξοπλισμό της Ταιβάν και των Φιλιππίνων και την ένταξή τους σε ένα νέο Ασιατικό αμυντικό οργανισμό με συμφέροντα αντίθετα απο τη Κίνα.
  5. Τον έλεγχο των θαλασσίων οδών απο τις Φιλιππίνες και άλλες χώρες της περιοχής, μετά απο ένα ισχυρό επανεξοπλισμό τους, κάτι που προς το παρόν προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς.
  6. Την εξαγωγή τεχνολογίας κατασκευής πυρηνικής βόμβας απο τη Βόρεια Κορέα πρός μουσουλμανικές χώρες της Μεσογείου, που ψάχνονται και προς το Πακιστάν, έναντι αναγνώρισης και τροφής...
Μια Κίνα χωρίς την εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ δεν μπορεί να σταθεροποιήσει τα εσωτερικά της προβλήματα, τα οποία δεν μαθαίνονται εκτός Κίνας αλλά είναι πολλά.

Σύμφωνα με όσα προανέφερα, η Κίνα χρειάζεται τη Βόρεια Κορέα για γεωστρατηγικούς λόγους (για απειλές στη περιοχή χωρίς η ίδια να φαίνεται). Απο την άλλη πλευρά θα "αδιαθετήσει" επικίνδυνα αν διακοπούν οι εμπορικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ αλλά και την Ιαπωνία. Χωρίς "φαγητό" όπως λένε, το "αρχηγηλίκι" και οι "πολυτέλειες" δεν έχουν νόημα...

Φθάνοντας στο "δια ταύτα", υπάρχουν δύο βασικά λύσεις ή σταματάει τα τρελλά του ο Κίμ Γιόν και προχωράει σε αποπυρηνικοποίηση και μη αύξηση του βαλλιστικού του οπλοστασίου ή τις τρώει και πάει αδιάβαστος. Την Κίνα τη συμφέρει η καταστροφή της Νότιας Κορέας (το μη χείρον βέλτιστο), αν λάβει εγγυήσεις απο τις ΗΠΑ στο εμπορικό κομμάτι, που προανέπτυξα. Τα υπόλοιπα θα τα δείξει η ιστορία. Ας κάνει κάτι και αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.