Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

Τράπεζα Ανάπτυξης, ο τέλειος κουμπαράς για το αναγκαστικό bail-in στις τράπεζες

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη
ΜΟΝΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Στο πρώτο άρθρο αυτού του ιστολογίου σας μίλησα για την άμεση ανάγκη της αύξησης της παραγωγής (2009, βλέπετε εδώ). Πέρασαν τόσα χρόνια από τότε και τίποτα δεν άλλαξε. Το εμπορικό έλειμμα παραμένει στα ίδια επίπεδα δείχνοντας την υστέρηση στην ανταγωνιστικότητα που έχει η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Φέτος άκουσα για πρώτη φορά κάποιους πολιτικούς να μιλούν εν τη στροφή του λόγου τους για την ανάγκη ενός παραγωγικού μοντέλου. Με το ρυθμό αυτό και με την έλλειψη γνώσης που υπάρχει πραγματική ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει. Χωρίς αυτή όμως είτε εντός είτε εκτός της ΕΕ η Ελλάδα δεν θα μπορεί να επιβιώσει. Μη πιστεύετε κανένα.

Αντί της δημιουργίας παραγωγής, κάτι για το οποίο χρειάζεται ο κατάλληλος πρωθυπουργός και όχι οι πρώην οικότροφοι των τραπεζών και τα μπαλόνια των οικονομικών δολοφόνων ή των εφοπλιστών, προωθήθηκε η παράδοση της Ελληνικής αγοράς σε ξένα κέντρα αποφάσεων (το εξήγησα εδώ). Στόχος των "επενδύσεων" είναι η παραγωγή χρήματος από τις συστημικές τράπεζες που έχουν χρεοκοπήσει. Για το λόγο αυτό θέλουν μεγάλα δάνεια από επενδυτικά funds τα οποία στη συνέχεια θέλουν να τα δανείζουν για να εμφανίσουν κερδοφορία και να καλύψουν τα κόκινα δάνεια των 120 τουλάχιστον δις ευρώ που έχουν. Τα δάνεια αυτά θα τους δοθούν απο τα funds με εγγυήσεις στο Αγγλικό Δίκαιο και με μια χρεοκοπία πολλαπλάσεις αξίες θα γίνουν ιδιοκτησία των δανειστών.

Αγαπητοί φίλοι. δυστυχώς δεν υπάρχει χώρος για άλλο μαλάκα στη πολιτική. Αυτοί που υπάρχουν είναι ήδη πολλοί και καλύπτουν όλη τη γκάμα ηλιθίων, αχρήστων και απατεώνων σε μια Κολομβία, στην οποία τα ΜΜΕ επι δεκαετίες λειτουργούν παράνομα με την ανοχή της "δικαιοσύνης". 

Οι ανάγκες της εποχής απαιτούν πρωθυπουργό ιδιαιτέρων ικανοτήτων με μεγάλη αντίληψη και γνώσεις. Αυτοί δεν μπορούν ούτε μια ρόδα στο Σύνταγμα να στήσουν. Νύχτα την κατέβασαν, αφού την έστησαν απο ασχετοσύνη χωρίς θεμέλια.

Είναι θράσος το ΠΑΣΟΚ να θέλει να κάνει Total Recall με γατάκια τρίτης διαλογής και η ΝΔ να θέλει να κάνει Reset. Επιτέλους το κάθε ζόμπι να γυρίσει στο τάφο του. Να κάνουν στην άκρη οι μαλάκες.

Λόγω NOOR-1 προέκυψε και το θέμα της σημαίας, διότι όλα τα άλλα έχουν λυθεί... Βρέθηκε κάτι για ανταγωνισμό στην έκθεση ιδεών σε επίπεδο καφενείου, ώστε όλοι να έχουν άποψη. Τέλος πάντων.

Μιά κλήρωση δεν σημαίνει πάντα ισότητα. Εξαρτάται απο το σε ποιούς δίνεις δικαιώματα για να μπούν στη κλήρωση. Η αριστεία την εποχή μας είναι ίδιο εκείνων που με συγκεκριμένο τρόπο επιλογής βρέθηκαν άριστοι. Ούτε το ένα ούτε το άλλο έχει σχέση με την αξιοκρατία αφού πάντα υπάρχουν νόμοι επιλογής που μπορεί να είναι λάθος. Είπατε κάτι;

Οι σημερινοί πολιτικοί δεν έχουν ποιότητα και φαντασία. Κοιτούν το "τώρα" διότι "αύριο" αυτοί θα έχουν πάντα να φάνε. Έχουν δέσει το γάιδαρό τους. Το "τώρα" είναι πάντα λυμένο.

ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΝΩΣΗ

Στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει πολύ ισότητα, κανείς δεν μπορεί να διατάξει κανένα να κάνει μια δουλειά και η απραξία είναι κανόνας. Μόνο συζητάνε. Παραγωγή καμμία. Στη ΝΔ είναι όλοι «άριστοι» δηλαδή ξερόλες. Ο καθένας έχει τη δική του αλήθεια. Έτσι δεν μπορούν συχνά και πυκνά να συννενοηθούν μεταξύ τους, παρότι συνεχώς συζητάνε επι παντός επιστητού. Παραγωγή καμμία. Το κόμμα χρωστάει και στις τράπεζες. Ο Μητσοτάκης δεν τραβάει ούτε λουκάνικο. Οι άλλοι κρύβονται πλήν του γνωστού Μπαχαλοτσίρκουλα (να μη λέω ονόματα), που θέλει να πάει και στο υπουργείο Άμυνας για να γελάνε οι Τούρκοι.

Ένα δις ευρώ στοίχιζε η ηρωίνη που βρέθηκε στο NOOR-1, δηλαδή 0.5% του ΑΕΠ προστέθηκε στο "πλεόνασμα" στο προϋπολογισμό σαν "εισόδημα"! Ακούσατε κανένα να πεί για το ένα δις; Είναι όλοι παρέα. Το φορτίο ενός δίς ευρώ ηρωίνη το πέταξαν στα ψάρια; Τί άλλο να πώ; Ότι η αστυνομία στη Μύκονο κάνει καλά τη δουλειά της μαζί με την πολεοδομία και ότι ναρκωτικά δεν κυκλοφορούν στα μπάρ; Κολομβία η Ελλάδα, όνομα και πράγμα

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ Η ... ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Αυτά που έχουν απομείνει να δείτε στο μέλλον πέραν όσων ανέφερα εδώ, είναι οι απολύσεις και το bail-in των τραπεζών.

Δεδομένου ότι μόνο 3 στους 10 υπήκοοι πλήρωσαν τη πρώτη δόση στην εφορία και ότι υπάρχουν 120 δις ευρώ τουλάχιστον κόκκινα δάνεια, καταλαβαίνετε ότι το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους θα πάει πολύ πίσω και σαν μόνη άμεση λύση θα είναι οι απολύσεις αφού σε κάθε νέο έξοδο στις αγορές τα επιτόκια θα αυξάνουν. 

Με 120 δις ευρώ κόκκινα δάνεια, που είναι ένα κρυφό χρέος αφού σαν ζημία δεν έχει περάσει ακόμη στον προϋπολογισμό για να γίνει χαμός από το τεράστιο έλειμμα που θα δημιουργηθεί είναι αδύνατο να μη γίνει bailin-in στις τράπεζες. Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργείται η Τράπεζα Ανάπτυξης, να υπάρχει ένας κουμπαράς έτοιμος πριν σκάσει το bail-in. Ελπίζω να με καταλάβατε ως συνήθως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.