Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

Παθητική και εγωκεντρική η πολιτική Ερντογάν απέναντι σε Τουρκοκύπριους. Τί φοβάται;

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη


Η Τουρκία έχει κάνει πράγματα για να στηρίξει τους Τουρκοκύπριους π.χ. τη κατασκευή του αγωγού του νερού απο αυτήν στη βόρεια Κύπρο. Τελευταία όμως με τις αποφάσεις της αποδεικνύεται ότι έχει εγωκεντρική πολιτική δηλαδή την ενδιαφέρει μόνο να προστατέψει τα δικά της συμφέροντα, παράδειγμα είναι η οριοθέτηση της δικής της ΑΟΖ δυτικά της Κύπρου, όπως και η οριοθέτηση της ΑΟΖ της με αυτή των κατεχομένων με άνισο τρόπο. 

Αυτό που δεν έχει προσέξει κανείς σας και σας αποκαλύπτω εγώ τώρα είναι, ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί σαν εθνικά ύδατα στην Μεσόγειο τα 12 νμ και όχι τα  6 νμ όπως η Ελλάδα. Είναι κάτι, που δεν θα το ακούσετε απο τους γυρολόγους του Λάτση, που μιλούν για ΑΟΖ, οικόπεδα και κοιτάσματα σαν να είναι "εδικοί" και σαν να είναι δικά τους στα ΜΜΕ της διαπλοκής.

Με ένα μοντέλο δύο κρατών όπου τα κάθε κράτος στη Κύπρο θα έχει την δική του ΑΟΖ ή με ένα μοντέλο όπου σε μια κοινή ΑΟΖ το κάθε κράτος θα έχει σε ποσοστό τα δικά του κέρδη, μια οριοθέτηση όπως αυτή που προανέφερα και την οποία έκανε η Τουρκία είναι αντίθετη προς τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Παρόλα αυτά θα μπορούσα να πιστέψω ότι η Τουρκία το έκανε για λόγους πολιτικής τακτικής και με στόχο να προστατέψει τα κέρδη των Τουρκοκυπρίων απο τους γνωστούς απατεώνες που μιλούν Ελληνικά και στέλνουν μηνύματα κάθε τόσο (δεν ξέρω "που"). Στο διάγραμμα σας παρουσιάζω τα βασικά υπάρχοντα προβλήματα στη Κύπρο, για τα οποία θα έπρεπε να υπήργε μια σύμπτωση απόψεων πρίν γίνει η συνάντηση στην Ελβετία. Η Τουρκία έπρεπε να το είχε επιζητήσει άσχετα αν απο την άλλη πλευρά είχε να αντιμετωπίσει τους διεθνείς μαλάκες.

Στόχος της Ελλάδας στην Ελβετία ήταν να δείξει ότι η Τουρκία είναι ο κακός της παρέας. Παρότι Έλληνας και όχι αλμπάνης σαν αυτούς δεν το πιστεύω αυτό ακόμη και για λόγους αρχής.

Κανένας δεν μπορεί να πιστέψει μια κυβέρνηση που βγήκε με ψέμματα, που δεν έλαβε υπόψη το δημοψήφισμα επι Βαρουφάκη που στοίχισε 100+ δις ευρώ, που στηρίζει τους εφοπλιστές κάνοντας λάθη στις επιλογές της στην ενεργειακή πολιτική εις βάρος των εθνικών θεμάτων, που στηρίζει τα προνόμια τους, που κάνει τα στραβά μάτια στη διακίνηση των ναρκωτικών και των λαθραίων στο Αιγαίο, κάτι για το οποίο θα κατηγορηθεί στο μέλλον ο Ερντογάν ή μέλη της οικογενείας του. Δεν απέχει να πούν τον Ερντογάν ακόμη και τρομοκράτη, αρκεί να στηθεί ένα ακόμη έγκλημα.

Η Ελλάδα ούτε το θέμα του ονόματος της FYROM δεν κατόρθωσε να λύσει ούτε το Κυπριακό κατόρθωσε μετά τόσα χρόνια να διαχειρισθεί ούτε το κακό της το φλάρο δεν ξέρει να κάνει. Στη χώρα μας δεν φτειάχνεται ούτε πινέζα! Μετά τόσα μνημόνια η ευρωζώνη συνεχίζει να ταίζει τα λαμόγια που έστησαν τα κόκκινα δάνεια (πάνω απο 100 δις ευρώ) με επιδοτήσεις και ψευτο προγράμματα ανάπτυξης. Στόχος τους είναι η πτώση των εγγυήσεων επι μεγάλων περιουσιακών στοιχείων της χώρας μόλις οι δανειστές αποφασίσουν να πατήσουν το κουμπί της χρεοκοπίας.

Μια Στοά Μακαντάση, μερικοί γυρολόγοι του Λάτση και μερικά δημοσιογραφάκια που εργάζονται σε παράνομους τηλεοπτικούς σταθμούς - στους οποίους η σημερινή "δικαιοσύνη" επιτρέπει να λειτουργούν και να θησαυρίζουν ελεύθερα - παίζουν το παιγνίδι της στρατολόγησης νέων "ταλέντων" στη πολιτική και της διάδοσης ψεύτικων και παραπλανητικών ειδήσεων στο ψυχολογικό πόλεμο κατά της διανοητικής υγείας του λαού. Στο κάταλογο των δημιουργών "χάους" και κάτι "θεο-πατριωτικά" sites που στη πραγματικότητα είναι πρακτοράτζες ξένων κέντρων εξουσίας. Σε αυτά περισσότερα μπορείς να μάθεις για το δωδεκάθεο, τα UFO και να θαυμάσεις γελοιοποιήσεις Αγίων όπως π.χ για τα κάστανα του Παϊσίου, παρά για οτιδήποτε άλλο.

Η στάση της επίσημης εκκλησίας την εποχή των μνημονίων είναι τραγική, όπως είχε γίνει και επί χούντας. Φοβάται κάποια εξεταστική που να την αφορά; Παντού υπάρχει άχρηστο "λίπος".

Η πιο μόνιμη, σταθερή και άμεση λύση στο Κυπριακό είναι η οριστική διχοτόμηση. Το θέμα των ΑΟΖ μπορεί να λυθεί εκ των υστέρων ενώ μια ανταλλαγή εδαφών θα μπορούσε να κάνει πιο παραγωγική την επικοινωνία των δύο μειονοτήτων. Το πρόβλημα είναι τί θα γίνει η Βρετανική βάση. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να φύγει και ο χώρος της να πάει στο Ελληνοκυπριακό κομμάτι.

Όπως και να έχει, η Κύπρος πρέπει να λειτουργήσει σαν μια ειρηνική κοινωνία σε τάξη. Δύο κράτη ανεξάρτητα είναι η μόνη λύση. Η Ελλάδα έχει όλα τα χαρακτηριστικά Κολομβίας. Δεν νομίζω ότι η Τουρκία θα κερδίσει κάτι επιμένοντας να γίνει μέλος της ΕΕ. Ας δεί τι έχασε η Ελλάδα απο τους προδότες που τη χρεοκόπησαν και που έχουν εξαφανισθεί απο προσώπου γής πάνω απο 7 χρόνια.

Υπάρχει και η άποψη, ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων έχει ήδη συμφωνηθεί, απο το τρόπο και το χρόνο με τον οποίο ανακοινώνονται τα οικόπεδα. Αυτήν την εκδοχή την εξηγώ στο άρθρο εδώ. Στην περίπτωση αυτή η λύση των δύο κρατών είναι το επόμενο βήμα (βλέπετε και εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.