Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

Το τεχνητό νησί του ενός δολλαρίου στη περιοχή έξω απο την Γάζα. Αφιέρωμα...

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη


Πρίν απο χρόνια, το 2013, ανάμεσα στα άλλα για τα οποία είχα μιλήσει τότε σε μια εκπομπή ήταν για τα τεχνητά νησιά, κάτι που προξένησε μεγάλο ενδιαφέρον στα ΕΛΠΕ αλλά και στο Ισραήλ. Εκείνη τη περίοδο ένα αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ αποσυρόταν απο την ενεργό δράση και ευρισκόταν στη περιοχή της Μεσογείου. Πήγαινε για παλιοσίδερα. Πουλιόταν ένα μόλις δολάριο. Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να είναι ένα θαυμάσιο τεχνητό νησί, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη προστασία των ΑΟΖ. Είχε αεροδρόμιο, κρεβάτια κλπ. Ήταν όλα έτοιμα.

Μια άρση του αποκλεισμού της Γάζας στην οποία έχει συμφωνήσει απο ότι έχω ακούσει και η Τουρκία αφορά τη κατασκευή ενός τεχνητού νησιού έξω απο τη Γάζα, μέσω του οποίου το Ισραήλ θα ασκεί καλύτερο έλεγχο στην περιοχή. Στη φωτογραφία ένα τεχνητό νησί στο Κόμπε της Ιαπωνίας. Παρατηρείστε πάνω του τη παρουσία αεροδρομίου.

Η παρουσία ενός τεχνητού νησιού δημιουργεί ένα πρόβλημα στην ΑΟΖ της Γάζας, καθότι θα μειώσει την εν δυνάμει ΑΟΖ της. Ένα τεχνητό νησί έχει μια οικονομική ζώνη μέχρι τα 500 μέτρα γύρω του και δεν έχει εθνικά ύδατα (12 νμ). Τεχνητά νησιά μπορεί να υπάρξουν παντού εντός μιας ΑΟΖ...

Θα μου πείτε, ότι στα νησιά Spratly οι Κινέζοι θεωρούν ότι έχουν 12 νμ εθνικά ύδατα και ότι οι Αμερικανοί δεν το αποδέχονται! Κοιτάξετε φίλοι μου, οι Αμερικανοί δεν διακρίνονται για το υψηλό IQ τους, όπως και για τις ειδικές  νομικές γνώσεις που διαθέτουν.... Και στο Ισραήλ βέβαια υπάρχει ένα θέμα ΙQ...

Σημασία έχει, τί μέγεθος και τί σχήμα θα έχει το τεχνητό νησί που θα φτειάξουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα. Αν είναι τύπου αστέρα του Δαυίδ ή έχει τη μορφή σπείρας, θα μπορεί να μεγαλώνει στο άπειρο καταλαμβάνοντας όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια της ΑΟΖ της Γάζας.

Τα 500 μέτρα οικονομικής ζώνης ενός τεχνητού νησιού, σύμφωνα με το νόμο της θάλασσας θα ισχύσουν μετά τα όρια της εξωτερικής του περιφέρειας. Θα μου πείτε, ότι η Κύπρος έχει βγάλει NAVTEX για το οικόπεδο 11 κλπ που είναι πολύ μακριά απο τα ενδιαφέροντα της Τουρκίας στη περιοχή και ότι όλοι παίζουν στο θέατρο "θα μας επιτεθούν οι Τούρκοι". Τί να σας πώ. Έτσι συμβαίνει με τους απατεώνες.

Σε ανοιχτή θάλασσα (χωρίς ΑΟΖ) μια πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου μπορεί να θεωρηθεί σαν τεχνητό νησί. Η ελληνική και η κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι οριοθετημένες. Αυτό σημαίνει ότι μόνο 500 μέτρα γύρω-γύρω σπο τη πλατφόρμα στο οικόπεδο 11 μια περιοχή μπορεί να θεωρείται  ως οικονομική ζώνη. Πλοία άλλου κράτους μπορούν να περάσουν μέσα απο αυτή την οικονομική ζώνη των 500 μέτρων χωρίς κανένα πρόβλημα.  Ένα τεχνητό νησί δεν έχει χωρικά ύδατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.