Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας. Επίθεση στη μεταφορά με αγωγούς απο Ρωσία αλλά όχι στη μεταφορά με πλοία η βάρκες...

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη


ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΧΕΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΕΧΕΙ Η ΠΟΛΩΝΙΑ...

Οι αγωγοί φυσικού αερίου χρειάζονται συντήρηση και είναι σύνηθες σε υπάρχοντα δίκτυα να χρειάζονται επεκτάσεις. Η πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ αφορούν και την Ελλάδα, αφού κάνουν απαγορευτική τη μεταφορά φυσικού αερίου απο τον Ρωσοτουρκικό αγωγό προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία εμποδίζοντας την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ. Παράλληλα βάζει σε κίνδυνο τη λειτουργία του αγωγού TAP, ο οποίος ενδέχεται να κλείσει τις στρόφιγγές του σε περίπτωση αντιποίνων απο τη Τουρκία ή στη χειρότετη περίπτωση απο τη Ρωσία. Η παρουσία κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Πολωνία και σε Ουκρανία για τα οποία έχω μιλήσει εδώ απο το 2014, μπορεί να περιπλέξει πολύ περισσότερο την κατάσταση ενώ μπορεί να σταματήσει και τη κατασκευή των πυρηνικών εργοστασίων της Ρωσίας στη Τουρκία μέσα στα πλαίσια αντιποίνων.

Σε παλαιότερο άρθρο είχα αναφέρει για το θέμα μεταφοράς φυσικού αερίου απο το Αζερμπαϊτζάν με πλοία πρός Βουλγαρία, κάτι που προετοίμαζε την σημερινή απόφαση στις ΗΠΑ.

ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ;

Είναι γεγονός πως οι ΗΠΑ θέλουν να εξάγουν το φυσικό τους αέριο στην ΕΕ σε τιμή ανταγωνιστική, γιατί το κόστος μεταφοράς με αγωγό είναι πολύ μικρό σε σχέση με το κόστος μεταφοράς με πλοία LNG, κάτι που επιβαρύνεται ο καταναλωτής. Το δεύτερο ενδιαφέρον σημείο αφορά τη διάνοιξη Αξιού και τη τάφρο στον Έβρο που θα μποορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά LNG με βάρκες απο χώρους συσσώρευσης π.χ. αυτό του Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη. Η απόφαση των ΗΠΑ θίγουν τα Ρωσικά συμφέροντα αλλά δεν επιλύουν το πρόβλημα της μη κατασκευής αγωγών από τη Ρωσία μέσα στην ΕΕ, αφού αυτό μπορεί να γίνει απο Ρωσικές, Τουρκικές και Κινεζικές εταιρείες με την άδεια της ΕΕ.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΕ. ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ.

Η Τουρκία με την απόφαση των ΗΠΑ χάνει μαζικά το ρόλο της ως χώρας μεταφοράς Ρωσικού και Ιρανικού φυσικού αερίου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μη κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων απο τη Ρωσία στην Τουρκία στα πλαίσια αντιποίνων ή στη μή παράδοση των S-400 λόγω μη ύπαρξης εγγυήσεων έναντι της Ρωσίας.

Με τη κατάργηση της μεταφοράς φυσικού αερίου πρός την ΕΕ απο τη Ρωσία, αυξάνεται ο ρόλος των θαλασσίων μεταφορών ενώ χτυπιέται και η Γερμανία σαν ευνοημένη ενεργειακά  χώρα της Ευρωζώνης λόγω του Ρωσικού αγωγού που φτάνει σε αυτήν απο Βορρά.

Το χειρότερο απο όλα είναι ότι το Ισραήλ ο απόλυτος σύμμαχος των ΗΠΑ απομονώτεται ενεργειακά, αφού δεν μπορεί να κατασκευάσει αγωγό για τη μεταφορά φυσικού αερίου πρός τη Τουρκία ή τον Εast Med (δεν θα το επιτρέψει η Τουρκία) ενώ η Αίγυπτος δεν αναμένεται να συνεταιρισθεί σε κάτι με το Ισραήλ.

Ο EAST MED ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

H κατασκευή του αγωγού East-Med απο Ισραήλ πρός Κρήτη, όπως και ενός πιθανόν νέου αγωγού απο Αίγυπτο ή Λιβύη πρός Κρήτη ή Μάλτα κοκ μπορεί να δημιουργήσουν εστίες ανάφλεξης στις περιοχές αυτές όπως και στο Ισραήλ και στην Ελλάδα, η οποία πλέον γίνεται το διακομιστικό κέντρο του φυσικού αερίου προς την ΕΕ απο τα νότια μαζί με την Ιταλία. Έρχεται πολύ ζέστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.