Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

Τρελλός οπιομανής πολιτικός με πολλές φαντασιώσεις κυκλοφορεί ασύλληπτος. Ισχυρίζεται ότι νάναι για να επιβιώσει πολιτικά.

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη


Το τελευταίο αφήγημα της Ελληνικής κυβέρνησης είναι η έξοδος της χώρας μας στις αγορές και ο "συμβολισμός" της εξόδου της απο το status χώρας της ΕΕ με υπερβολικό έλλειμα (δεν ξέρουν και να το πούν οι μαλάκες). Το τελευταίο δεν αποτελεί επι της ουσίας σημαντικό επίτευγμα (όχι για τους λόγους που ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης) αλλά για το γεγονός ότι η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται και απο άλλες συνδεόμενες με αυτό παραμέτρους εξίσου σημαντικές για τη παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως την πραγματική ανάπτυξη, τα επιτόκια δανεισμού και το υπέρογκο Χρέος/ΑΕΠ. Η τελευταία παράμετρος δεν τοποθετεί την Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που βγήκαν και παρέμειναν στις αγορές όπως π.χ. η Πορτογαλία.

Η Ελλάδα χωρίς παραγωγή και με αυτό το αμόρφωτο πολιτικό σύστημα της Στοάς Μακαντάση δεν μπορεί να διεκδικήσει ανάπτυξη και σταθερή αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της μεγαλύτερη σε μέγεθος απο τη μέση τιμή του δείκτη ανταγωνιστικότητας της Ευρωζώνης. Η έξοδος της στις αγορές δεν θα είναι νίκη γιατί θα αυξήσει τον παράγοντα Χρέος/ΑΕΠ. Πρόκειται για απονενοημένη πράξη αυτοκτονίας που θα φέρει νέα μέτρα και νέα μνημόνια με πακέτα εφαρμοστικών νόμων, που η κοινωνία δεν θα αντέξει, κάτι που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία.

Το δήθεν πλεόνασμα του 3,5% είναι ένας αέρας κοπανιστός αν δεν συνδιαμορφωθεί, όπως πρέπει, σε ρεαλιστικότερες τιμές με τις άλλες παραμέτρους της βιωσιμότητας του χρέους, που ήδη σας προανέφερα, τιμές που η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει εξαιρετικά δύσκολα. Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δείχνει πλήρη πολτική ανικανότητα. Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφω σε άρθρο μου, πως αυτή η απόφαση είναι τελείως λάθος αλλά ίσως αναγκαία, γιατί τα Ταμεία είναι άδεια και η χώρα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει από λεπτό σε λεπτό.

Η έξοδος στις αγορές γίνεται αφενός για να μη χρεοκοπήσει η χώρα και αφετέρου για να αυξηθεί η ρευστότητα. Η Ελλάδα παραμένει επι δύο τουλάχιστον χρόνια σε στάση πληρωμών πρός τους εσωτερικούς δανειστές. Τα χαμηλά spreads των ελληνικών ομολόγων οφείλονται στο ότι δεν εμπορεύονται. Μια αύξηση του δανεισμού με ομόλογα θα φέρει και αύξηση των spreads. Μετά, το αφήγημα της νίκης θα γίνει αφήγημα ήττας.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει αρνητικά επιτόκια δανεισμού, τα οποία χρειάζεται ή ομόλογα μεγάλης γήρανσης χωρίς να δώσει εγγυήσεις του ορυκτού της πλούτου. Κανείς ιδιώτης δεν επιθυμεί να την ξαναπατήσει.

Oι τράπεζες λόγω των κόκκινων δανείων που έχουν είναι ήδη στη σπείρα του θανάτου. Είναι απο μόνες τους BAD BANKS. Αυτό απαιτεί τη μετάβαση σε μια μόνο υγιή τράπεζα "ανάπτυξης", που θα απορροφήσει ότι μπορεί απο το μεγάλο ξεπούλημα στο ΤΑΙΠΕΔ, που προχωράει με νομική προστασία των μελών του ΔΣ του.

Και η τράπεζα ανάπτυξης στο τέλος  θα καταλήξει σε μια τράπεζα με νέα κόκκινα δάνεια, στα οποία θα καταπέσουν οι εγγυήσεις των "νέων" δανείων που θα γίνουν στο τέλος νόμιμα (μέσω ίσως μιας ρήτρας) κτήμα των νέων επενδυτών αντί πινακίου φακής. Στην ενδιάμεση κατάσταση η χώρα θα περάσει σε κυβερνήσεις απέιρου κάλους και ηθικής, βλήματα της διπλανής πόρτας

Οι θεσμοί στην Ελλάδα δεν λειτουργούν και έτσι και το πολίτευμα δεν λειτουργεί. Η διαφθορά φαίνεται εκ του μακρόθεν ότι είναι οριζόντια και κάθετη. Κανένα απο τα πολιτικά κόμματα δεν διαθέτει σοβαρό πολιτικό λόγο και προοπτική για το μέλλον. Τα ΜΜΕ ελέγχονται απο το καρτέλε των εφοπλιστών ενώ τα ναρκωτικά και τα άλλα λαθραία κάνουν σεργιάννι στο Αιγαίο. έλγχος στις εισόδους της χώρας που είναι και σημεία εισόδου στην ΕΕ δεν υπάρχει. Ο τουρισμός καλύπτει πολλές παράνομες δραστηριότητες ενώ το ναυτιλικό συνάλλαγμα είναι κύρια οδός διαφυγής παράνομων κερδών και ξεπλύματος χρήματος.

Τα όργανα της ΕΕ ενώ παρατηρούν την διαπλοκή και τη διαφθορά που υπάρχει την αφήνουν να εξελίσσεται με τρόπο που δείχνει εμπλοκή των αξιοματούχων της στη παρανομία. Η παιδεία και η υγεία στην Ελλάδα μαστίζονται απο χρόνια προβλήματα όπως την έλλειψη σχεδίου, οργάνωσης, αξιοκρατείας, κακής απορρόφησης πόρων της ΕΕ σε συνεχείς άχρηστες επιλογές αλλά και "προμηθειών" σε μεσάζοντες. Η βιομηχανία, μια δραστηριότητα απαραίτητη σε κάθε ανεπτυγμένη χώρα είναι υποτυπώδης και επι χρόνια πριμοδοτείται με κόκκινα δάνεια απο τις τράπεζες που διαπλέκονται με τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ του καρτέλ, χωρίς έλεγχο βιωσιμότητας των αντίστοιχων επιχειρήσεων.

Το Χρέος/ΑΕΠ λαμβάνοντας υπόψη και τα "φανερά" κόκκινα δάνεια ύψους 120 δις ευρώ που στο τέλος θα περάσουν σαν χρέος στο κράτος μέσω νέου μνημονίου φθάνει στο 280-300% χωρίς να ληφθεί υπόψη ο εσωτερικός δανεισμός, που είναι πολύ μεγαλύτερος των 20 δις ευρώ (τα Ταμεία είναι άδεια). Αυτή η τιμή κάνει τη βιωσιμότητα του χρέους πρακτικά αδύνατη να επιτευχθεί χωρίς κούρεμα, κάτι που είναι αδύνατο να συμβεί όσο η χώρα παραμένει στην ευρωζώνη. Και κούρεμα όμως να γίνει ή ισοδύναμα ωρίμανση του χρέους, η ανικανότητα αυτών που είναι στα πράγματα και η έλλειψη της παραγωγής θα κάνουν πάντα την Ελλάδα, λόγω και της αυξανόμενης ανταγωνιστικότητας των άλλων χωρών της Ευρωζώνης ένα βαρέλι δίχως πάτο.

Το IMF με τους υπόλοιπους δανειστές έκανε τα ιδιωτικά χρέη της Ελλάδας κρατικά και με τη λάθος διαχείριση που εισηγήθκε για τα συμφέροντα της Ελλάδας αύξησε το χρέος της.

Οι μεταρυθμίσεις που έγιναν, εκτός απο αντισυνταγματικές, έκαναν τους ολιγάρχες της χώρας πλουσιότερους, σαν να υπήρχε μεταξύ δανειστών και ολιγαρχών πάντα ένα είδος συναλλαγής. Τα ισοδύναμα μέτρα που αποδέχτηκαν οι δανειστές να επιβάλλονται απο τις εκάστοτε κυβερνήσεις είχαν πάντα στόχο τους ίδιους φορολογουμένους, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Τα ειδικά μισθολόγια και τα προνόμια διατηρήθηκαν ενώ η δικαιοσύνη δεν έκανε ποτέ το καθήκον της, αφού κανένας πολιτικός και τραπεζίτης δεν τιμωρήθηκε για τα δάνεια που εδίδοντο χωρίς εγγυήσεις και με έγκριση βιωσιμότητας των επιχειρήσεων απο τις τράπεζες. Οι λίστες παραμένουν ανεκμετάλλευτες ενώ οι θεσμοί δεν λειτουργούν. Το σύνταγμα έχει γίνει κουρέλι ενώ τα ΜΜΕ δείχνουν θέματα που δεν έχουν σχέση με την Ελληνική πραγματικότητα δημιουργώντας για το μέσο πολίτη ένα visual περιβάλλον εικονικής ευτυχίας. Η Ελλάδα έχει γίνει χειρότερη απο τη Κολομβία. Εκεί τουλάχιστον ξέρουν όλοι ποιοί πουλάνε τα ναρκωτικά... εδώ δεν τους έχουν πάρει ακόμη είδηση...

Σημειώστε, ότι εγώ πρώτος και πολλές φορές, ο κ.Ρέγκλινγκ δεύτερος (μετά το γύρισε), ο κ.Ντομπρόβκις τρίτος και ο Δρ. Στουρνάρας τέταρτος δεν συμφωνήσαμε για έξοδο στις αγορές. Αυτά να τα σημειώνετε. Μη ξεχνάτε ακόμη, ότι επι πατρός Μητσοτάκη σε μια μέρα διπλασιάστηκε το κρατικό χρέος.

Υ. Σημειώστε ότι πριν 40 χρόνια στη Μύκονο η κόκα ερχόταν διαποτισμένη πάνω σε βιβλία. Η Ελληνική αστυνομία δεν ανακάλυψε καμμιά νεά πατέντα. Η σχετική ανακοίνωση δείχνει πόσο πίσω είναι. Δείχνει πόσο βαρειά κοιμούνται στην ΕΛΑΣ.

Σχετικά άρθρα
  1. Οι ΗΠΑ, η κατοχή της Κύπρου, η πτώχευση της Ελλάδας και το παιγνίδι των κοιτασμάτων (2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.