Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017

Η παράνοια στη Πολιτική και στη Κοινωνία

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη


Η παράνοια είναι μια διαδικασία σκέψης που πιστεύεται ότι επηρεάζεται έντονα από το άγχος ή το φόβο, συχνά μέχρι το σημείο της αυταπάτης και του παραλογισμού. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα και θα καταλάβετε τι εννοώ. Αν πιάσεις έναν να σε κλέβει και να σου λέει ψέμματα τότε "αυταπατάσαι" άρα είσαι "παρανοϊκός"! Ο Τσίπρας που παραδέχτηκε ότι αυταπατήθηκε και είπε τόσα παραμύθια στη Θεσσαλονίκη δεν είναι παρανοϊκός.Τα ναρκωτικά που κυκλοφορούν στο Αιγαίο μάλλον περνάνε απο το Μαξίμου σαν βιβλία, βιβλιοθήκες κλπ.

Ένα γνωστό είδος παράνοιας είναι η παράνοια με παραλήρημα μεγαλείου η οποία συνίσταται από μια παράλογη υπερεκτίμηση της ψυχοσωματικής προσωπικότητας του ασθενούς (παραλήρημα εφευρέτη, αναμορφωτή, πολιτικού, ανθρώπου με υψηλό IQ, μεγάλου διανοητή του σύμπαντος, μεγάλου δικηγόρου, μεγάλου ηγέτη κλπ.). Αυτά τα φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί σε ΜΜΕ του διαδικτύου αλλά και σε ΜΜΕ του καρτέλ. Γνωστά φυτώρια είναι η ζούγκλα των υμενίων και ο ΔΟΛ Κρήτης. Στη χώρα βασιλεύει η παράνοια.

Ο παραλογισμός αφορά μια δράση ή μια άποψη που δίνεται μέσω της ανεπαρκούς χρήσης της λογικής ή μέσω της συναισθηματικής δυσφορίας ή της γνωστικής ανεπάρκειας. Αυτό άφορα όλους τους πολιτικούς του ΧΘΕΣ. Επανηλειμμένα σε αυτό το ιστολόγιο σας έχω αποδείξει πόσο ανεπαρκείς σε γνώσεις είναι οι κύριοι αυτοί και επίσης πόσο λάθος είναι οι αποφάσεις τους. Απο το 2010, μετά τη χρεοκοπία Καραμανλή όλο το ΧΘΕΣ μίλαγε για τη σωτηρία της χώρας την επόμενη χρονιά (αυταπάτη ίσον παράνοια) χωρίς ούτε ένας να γνωρίζει απο ποιές παραμέτρους εξαρτάται η βιωσιμότητα του χρέους αλλά και η βιωσιμότητα των τραπεζών (παραλογισμός).

Η σχιζοφρένεια είναι μια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανώμαλη κοινωνική συμπεριφορά και αδυναμία κατανόησης του πραγματικού. Αυτό αφορά πολλά μέλη της Στοάς Μακαντάση, μερικά των οποίων είναι Δημοσιογράφοι. Τρέχουν σαν κολαούζα πίσω απο εφοπλιστές και γλύφουν για κανένα κατοστάρικο. Δεν κατανοούν ότι έχουν γίνει νούμερο ούτε όταν τους κράζουν όλοι, αφού δεν αντιλαμβάνονται τη πραγματικότητα λόγω σχιζοφρένειας.

Ο παρανοϊκός μπορεί να διατηρήσει ακόμα και για μεγάλο διάστημα την κοινωνική του υπόσταση, μέχρι που η συστηματοποίηση και η υπεροχή του παραληρήματος του να τον κάνουν εγωκεντρικό, εχθρικό, απειλητικό, ξένο προς κάθε κοινωνική σχέση. Στα πιο προχωρημένα στάδια μειώνονται και οι διανοητικές του ικανότητες. Υπάρχουν πολλοί σε αυτό το στάδιο στη χώρα μας. Ζούν σε ένα κόσμο δικό τους και δεν θέλουν να τους ενοχλεί κανείς. Κοινωνική σχέση δεν είναι να βγαίνει κανείς σε ένα ΜΜΕ και να λέει ότι του κατέβει. Πολλοί γνωστοί δημοσιογράφοι, παρουσιαστές και πολιτικοί είναι ψυχικά ασθενείς χωρίς να το ξέρουν και αυτό είναι το επικίνδυνο.

Δεν φταίω εγώ αν δεν καταλαβαίνετε ποιοί σας κάνουν πλύση εγκεφάλου. Δεν μπορεί να λυθεί αυτή η "εξίσωση". Δεν βγαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.