Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

Πόσο πρέπει να είναι το πλεόνασμα της Ελλάδας για να είναι βιώσιμο το χρέος της; Αυτό ήταν πάντα το ερώτημα. Η απάντηση εδώ. Για να ξέρετε σε τί πατάτε...

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ "ΜΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ".

Για να συμβεί αυτό, η Ελλάδα κάθε χρόνο χρειάζεται ένα συγκεκριμένο ελάχιστο πλεόνασμα. Με τα παρόντα δεδομένα, ποιό πρέπει να είναι αυτό; Ο αριθμός αυτός έχει αναφερθεί ποτέ απο κανένα; Είναι ένας μόνο ή είναι πολλοί;

Tο θέμα θα το συζητήσουμε πιο αναλυτικά στη συνέχεια. Τα μαθηματικά είναι αναγκαία. Θα δούμε, κατά πόσο έχει δίκιο, σε ότι μέτρα θα επιβάλλει ο κ.Τσίπρας. Οι αριθμοί δεν λένε ψέμματα, οι άνθρωποι όμως λένε.

Μια αντίστοιχη ανάλυση μπορεί να γίνει και για τη βιωσιμότητα του εσωτερικού Ελληνικού χρέους, όπως και για τη βιωσιμότητα του χρέους κάθε μιας των επιχειρήσεων, που δανείστηκαν αφειδώς και χωρίς έλεγχο απο τις τράπεζες (κάτι που δεν έκαναν).

ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Τα διαγράμματα που ακολουθούν μάλλον τα βλέπετε για πρώτη φορά στη ζωή σας (και άλλοι επίσης). Ο υπολογισμός είναι δικός μου (τη θεωρία δεν έχω χρόνο να σας την αναπτύξω εδώ και δεν έχει και νόημα) και δείχνει πως συνδέεται το επιτόκιο δανεισμού (real interest rate), το ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ (growth of GDP %) και το πρωτογενές πλεόνασμα (primary surplus %).


Στο 3D διάγραμμα της Fig.1, βλέπετε τρείς επιφάνειες, τις D, E και F που αντιστοιχούν σε 140, 160 και 180% του ΑΕΠ. Το επίπεδο Β αντιστοιχεί σε πλεόνασμα 4%. Αυτό το επίπεδο κόβει τις 3 αυτές επιφάνειες σε τρείς γραμμές (1, 2 και 3). Αυτές οι γραμμές σε κάθε διαφορετική μεταβολή του ΑΕΠ (%) αντιστοιχούν διαφορετικές τιμές του μέσου επιτοκίου δανεισμού. Αυτές οι τρείς γραμμές γίνονται μία (θέση Α μώβ) για πλεόνασμα 0%.


Στη Fig,2 είναι υπολογιστικά σημειωμένες πάνω στην επιφάνεια D, που αντιστοιχεί στο 180% του Χρέους της Ελλάδας πρός το GDP, πού είναι και αυτό που αντιστοιχεί στη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, oi γραμμές A, B, C ,E και F που αντιστοιχούν σε πρωτογενή πλεονάσματα 0, 2, 4, 6 και 8%.

ΛΙΓΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Παρατηρείστε στη κίτρινη γραμμή (σημείο μώβ Α) στο επίπεδο Α, ότι και με πρωτογενές πλεόνασμα 0% για 1.5% αύξηση του ΑΕΠ και 1,5% επιτόκιο δανεισμού, το χρέος είναι βιώσιμο.

Κάθε ζευγάρι τιμών επιτοκίου δανεισμού και αύξησης % του ΑΕΠ (αφού έχει ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός), αντιστοιχεί σε ένα σημείο της γραμμής Α και κάνει το χρέος βιώσιμο. Το αυτό ισχύει και για τις άλλες γραμμές B, C ,E και F.

Οι τιμές απο τα δύο τελευταία διαγράμματα είναι χρήσιμες για να καταλάβετε, τί δεν έχουν κάνει τόσα χρόνια, όλοι τους. Γιατί δεν κάνουν στην άκρη; Σημάδι στο τοίχο τους έχω κάνει όλους. Δεν πάει άλλο με αυτούς.

Πρωτογενές πλεόνασμα 3.5% όσο ΛΑΠΑΣ και να ήμουνα δεν θα το υπέγραφα σαν τον Τσίπρα.
Προσωπικά, δεν πιστεύω την ΕΛΣΤΑΤ για το πλεόνασμα που ανακοίνωσε (βλέπετε σχετικά εδώ). Με τίποτα...

Η Ελλάδα δεν στόχευσε ποτέ σε φτηνές επιλογές αλλά σε επιλογές με στόχο να πληρώνει νέα δάνεια και μεγάλα ή διαρκώς χρεωλύσια. Υπάρχει μια διαχρονική καλά οργανωμένη ομάδα αυτοκτονίας της χώρας.

2 σχόλια:

 1. Ειναι η πρωτη φορά που βλέπω οτι το χρεος ειναι βιωσιμο εντός του ευρώ και χωρίς πανικό ύφεσης. Θα το μελετήσω πολλάκις, βέβαια επειδη δεν ειμαι οικονομολογος. Το 2009 υποστηριξα στην έξοδο από το ευρώ πιστεύοντας, λανθασμένα, στην εσωτερική υποτίμηση. Τελευταία είχα πειστεί από το ΕΠΑΜ, ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Επίσης ο Βαρουφάκης το 2015, που οι περισσότεροι πιστεψαμε, γιατί δεν επεδίωξε κάτι τέτοιο. Αλλά και εσείς μιλάτε για συνέχιση του δανεισμού με ισοσκελισμένο προυπολογισμό. Εγώ ειχα καταλάβει ότι μπορουμε να πληρώνουμε το 25% των χρεωλυσίων με το μέγεθος της οικονομιας που εχουμε. Με το δικό σας μοντέλο δεν θα συνεχισει να αυξάνεται το χρέος?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το σχήμα αφορά την βιωσιμότητα του χρέους, δηλαδή τη μη αύξηση του αλλα τη συντήρηση του. Δεν είναι κάτι νέο και δεν είναι κάτι που όλοι οι οικονομολόγοι το ξέρουν.

   Το θεωρώ πολυ σημαντικό και ότι έπρεπε να συζητηθεί απο το 2009. Για το λόγο αυτό το βάζω στα δύο καλύτερα μου άρθρα. Το άλλο είναι ο χάρτης κοιτασμάτων. Και τα δύο τα κρύβουν. Τι να πουν άλλωστε;

   Διαγραφή

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.