Κυριακή, 9 Απριλίου 2017

Στα 310 δις ευρώ μπορεί να φτάσουν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών. Τα 110 δις ευρώ προς το παρόν κόκκινα δάνεια θα προστεθούν στο τέλος στο χρέος της χώρας... Ατελείωτο το βασανιστήριο.

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Δεδομένου του αναλφαβητισμού και της έλλειψης μόρφωσης σε όλα τα επίπεδα της Ελληνικής κοινωνίας - χωρίς καμμία εξαίρεση - μου είναι δύσκολο και διαχρονικά ανέφικτο να γράψω όπως θα ήθελα και αυτό πρέπει να το θυμάσθε. Προσπαθώ πάντα για το εφικτό.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ
 1. Σύμφωνα με το πρώτο διάγραμμα που ακολουθεί το συνολικό ποσό των δανείων που έχουν δώσει οι Ελληνικές τράπεζες φτάνει τα 110x100/35= 310 δις ευρώ. Απο αυτά το 35% δηλαδή τα 110 περίπου είναι κόκκινα δάνεια (NPL ή Non Performing Loans). 
 2. Η Ελλάδα ως γνωστό έχει συμφωνήσει με τους δανειστές να μεταφέρει τα πρώτα 40 δις ευρώ των κόκκινων δανείων σε κακές τράπεζες (bad banks) μέχρι το τέλος του 2019.
 3. Τα κόκκινα δάνεια δεν "σβύννονται", κάποιος πρέπει να τα πληρώσει. Είναι χρέος και αυτό και με βήματα (μνημόνια ή δάνεια απο τον ΕSM) θα προστεθεί στο χρέος της χώρας.

Σημειώστε ότι η κίτρινη περιοχή της γαλανής καμπύλης (1) είναι τα στοιχεία που δηλώθηκαν απο τις κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή στις διάφορες στατιστικές υπηρεσίες του εξωτερικού (γνωστά διεθνώς ως "Greek Statistics"). Η κόκκινη καμπύλη (2) είναι κατά την εκτίμησή μου η πραγματική καμπύλη που περιγράφει το λόγο των κόκκινων δανείων προς το σύνολο των δανείων, που έχουν δώσει διαχρονικά η τράπεζες, συτές οι "αθώες" που μιλούν για "κέρδη", για νέες "επενδύσεις" (σαν αυτές που έκαναν τόσα χρόνια με τις καταθέσεις και τα δάνεια που έπαιρναν με εγγύηση του κράτους) και για "καινοτομίες".

Ενδιαφέρον έχει και η πράσινη περιοχή της καμπύλης (1) που δείχνει το χρόνο προσαρμογής των ψευδών στοιχείων Σημίτη και Καραμανλή στη "πραγματικότητα" (περίοδος διακυβέρνησης ΓΑΠ και Σαμαρά). Διερωτάται λοιπόν κανείς πόσο μπλεγμένο είναι όλο το πολιτικό σύστημα στη δημιουργία των κόκκινων δανείων και σε τί βαθμό έγινε συγκάλυψη απο τους επόμενους.


Στο επικαιροποιημένο διάγραμμα αριστερά φαίνεται ότι επι Καραμανλή απο χρόνο σε χρόνο 10-15% των καταθέσεων γινόντουσαν καπνός. Κάποιοι φαίνετοι ότι δανειζόντουσαν και τα έβγαζαν νύχτα έξω. Όταν παρέδωσε ο Καραμανλής στο ΓΑΠ, οι τράπεζες είχαν χρεοκοπήσει. Στην ίδια κατάσταση πάλι είναι και τώρα...

Αυτά όλα δείχνουν, πως πρέπει να είναι διαχρονικά όλοι στο κόλπο. ΟΛΟΙ.  Είναι όλοι μια καλή παρέα και σας δουλεύουν.

Σημειώστε ότι με πρόσφατη απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας θεωρεί τη Λίστα Λαγκάρντ σαν μη έγκυρη, γιατί δεν προήλθε απο τη νόμιμη οδό. Όλοι της Λίστας αθώοι. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι Λίστες θα θα δώσουν ενόχους. Είναι το ίδιο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, που θεώρησε συνταγματικά τα μνημόνια.

Τεράστιες οι ευθύνες και η συμμετοχή του "Ιερατείου", που το καλώ ευθέως να κάνει στην άκρη. 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ 

Κόκκινα δάνεια ονομάζονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και όπως λέγεται φθάνουν τα 110 δις ευρώ. Αυτά πρέπει να "εξυγιανθούν", δηλαδή να φύγουν από τους ισολογισμούς των τραπεζών ώστε να εμφανίζονται ότι έχουν κέρδη και όχι ζημίες όπως συμβαίνει αλλά δεν αναφέρεται ευθαρσώς σήμερα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ένας τρόπος που συνήθως εφαρμόζεται είναι η δημιουργία bad banks (κακών τραπεζών), ένα είδος θυγατρικών των τραπεζών, οι οποίες θα εγγράψουν στον υπολογισμό τους τα κόκκινα δάνεια. “Λογικά” οι μετοχές των τραπεζών αυτών θα μοιρασθούν κατά τα ίδια ποσοστά στους παλιούς μετόχους των αρχικών τραπεζών (δεν ξέρω όμως τι θα γίνει στην Ελλάδα). Με το τρόπο αυτές οι αρχικές τράπεζες θα μπορέσουν να εξυγιανθούν και να λειτουργήσουν σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά, υπό τον όρο ότι θα έχουν τη ρευστότητα που χρειάζονται για να επιβιώσουν. Αναμενόμενο είναι, ότι για ψυχολογικούς λόγους και όχι επί της ουσίας, θα αυξηθεί η αξία των μετοχών τους που θα τους αποδώσουν κέρδη για να καλυφθεί μέρος των κόκκινων δανείων.

Εν ολίγοις, για κάθε μία από τις τέσσερις Ελληνικές συστημικές τράπεζες θα υπάρξουν και μία ή περισσότερες κακές τράπεζες. Αυτές θα πρέπει να προσπαθήσουν να ανακτήσουν ότι μπορούν από τα κόκκινα δάνεια που κληρονόμησαν από τις μητρικές τους με διάφορες πρακτικές. Μια γνωστή πρακτική αλλά όχι η καλύτερη είναι η πώληση των κόκκινων δανείων σε funds σε τιμή μικρότερη του 10% της αξίας τους (μέθοδος Paulson), το υπόλοιπο με ότι μέθοδο και να γίνει θα καταγραφεί ως ζημία στον ισολογισμό των κακών τραπεζών. Μια άλλη πρακτική είναι η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των πιο μεγάλων πελατών.  Μια άλλη είναι η εθνικοποίηση των κακών τραπεζών και η μεταφορά της ζημίας στο κράτος. Υπάρχουν και άλλες.

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Στο σημείο αυτό πρέπει να θυμηθείτε ότι τα κόκκινα δάνεια προήλθαν από τις αρχικές καταθέσεις των τραπεζών που λόγω της οικονομικής αστάθειας έφυγαν απο τη χώρα και συνεχώς φεύγουν αυξάνοντας την ανάγκη ρευστότητας των τραπεζών που συνλικά θα πρέπει να φτάνει στα 30 με 40 δις ευρώ περίπου. 

Το ερώτημα είναι ποίος θα καλύψει τη ζημία των 110 δις ευρώ (προς το παρόν). Εδώ ξεκινάει πάλι η συζήτηση για το κούρεμα των ομολόγων, των μετοχών και των καταθέσεων (bail-in) ή για μετάθεση της ζημίας των 110 δις ευρώ στο κράτος, που θα χρειασθεί να πάρει δάνειο ή να εκδώσει ομόλογα για να καλύψει τη ζημιά. Αυτό σημαίνει ισόποση αύξηση του χρέους της χώρας μας εκτός αν χρησιμοποιηθεί η μέθοδος των SWAPS ή προκύψει εισόδημα από πωλήσεις τίτλων κρατικής περιουσίας που θα κατατεθεί στο υπερΤαμείο. 

Η Ελλάδα ως γνωστό έχει συμφωνήσει με τους δανειστές να μεταφέρει τα πρώτα 40 δις ευρώ των κόκκινων δανείων σε κακές τράπεζες μέχρι το τέλος του 2019. Το κακό είναι, ότι προς το παρόν δεν μπορεί να εκδώσει ομόλογα τα οποία μέσω του προγράμματος QE θα καλύψει μέρος της ζημίας των 40 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα υπόλοιπα 70 δις ευρώ θα ακολουθήσουν τη συνέχεια. Οι τράπεζες μπορεί να εμφανίζουν "κέρδη" κάποια εκατομμύρια το χρόνο αλλά λειτουργούν συνεχώς υπό ζημία, έχουν χρεοκοπήσει και για το λόγο αυτό τα capital controls δεν θα φύγουν για πολλά χρόνια ή θα μειωθεί ο αριθμός των συστημικών τραπεζών με χρεοκοπία κάποιας. 

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ


Στο ανωτέρω διάγραμμα βλέπετε τη συνεχή πτώση του GDP (ΑΕΠ) της Ελλάδας επι μνημονίων. Θα επισημάνω ότι σε κάθε GDP μιας χώρας αντιστοιχούν φόροι για να μην υπάρχουν δάνεια. Αν λοιπόν Ελληνικό ΑΕΠ συνεχίσει να πέφτει, τότε οι φόροι θα αυξηθούν. Αν μειωθούν οι φόροι τότε θα μειωθούν οι δαπάνες, δηλαδή θα υπάρχει συνεχές ξεπούλημα και απολύσεις ή συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων. Μείωση φόρων μπορεί επιπλέον  να σημαίνει και χάρισμα χρεών... (φάκα).

Χρειάζεται ανάπτυξη και όχι άσκοπα δάνεια και ξέπλυμα του διεθνούς μαύρου χρήματος στην Ελλάδα. Τη λύση την έχω προτείνει. Να κάνουν στην άκρη χωρίς νέες "θεωρίες" απο τα ΜΜΕ. Το IQ τους είναι  IQ κότας...

Σχετικά άρθρα
 1. Η χώρα οδεύει προς τη χρεοκοπία και την επιστροφή στη δραχμή (2009)
 2. Ένας χρόνος το πολύ μένει για το φούντο. (2017)
 3. Ανταγωνιστικότητα και Ανάπτυξη. Τί είναι ο δείκτης ανταγωνιστικότητας. (2012)
 4. Τράπεζα Αττικής. Κοκκίνησε για να γίνει συστημική; (2017)
 5. Βρέθηκε ο τρόπος να παγώνουν τα κόκκινα δάνεια (2017)
 6. Καταλάβατε γιατί έφταιγε η ΕΛΣΤΑΤ; (2017)
 7. 700 δις ευρώ άγνωστα δάνεια στον προυπολογισμό (2017)
 8. Συμφωνία Fraport. Ενα ακόμη κόκκινο δάνειο (2017)
 9. Το SWAP Τσίπρα στο Ελληνικό (2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.