Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, πρόγραμμα QE και δάνειο απο τη Παγκόσμια Τράπεζα

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

To QE στη κυβέρνηση το θέλουν για να κάνουν την τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (βλέπετε σχετικά εδώ για τη πορεία των καταθέσεων) και τα λεφτά που θα μαζευτούν να βγούν έξω, όπως έγινε με τα λεφτά που μαζεύτηκαν απο τη χρήση των πλαστικών καρτών (δήθεν για φοροεισπρακτικούς λόγους). Άλλους κινδύνους δεν τους αντιλαμβάνονται.

Αυτή η ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να μη πετύχει και πλήρως. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση ψάχνει και για άλλη εναλλακτική ή συμπληρωματική πηγή δανείων, για να μη προκύψεi bail-in.


Στο διάγραμμα βλέπετε ποιές μεγάλες τράπεζες είναι σε κίνδυνο στην ΕΕ απο το 2013. Σε αυτές πήγαν λεφτά απο το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ.

Το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο άρα μπορεί να μη δεί QE ούτε απο φωτογραφία, καθότι η χώρα δεν πληρεί τον όρο της βιωσιμότητας του χρέους. Σημειώστε, ότι οι μετοχές των τραπεζών σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίησή τους, όπως και με τον έλεγχο κεφαλαίων για το λόγο που εξηγήσαμε.

Μπροστά σε μια αντίδραση του IMF για τη βιωσιμότητα του χρέους, σαν εναλλακτική λύση για πηγή χρημάτων για την τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση (των) τραπεζών ακούγεται ένα δάνειο 3 δις ευρώ απο τη Παγκόσμια Τράπεζα, που όμως δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν συμφωνήσουν οι δανειστές και δεν γραφεί σε νέο μνημόνιο (Μνημόνιο 4) για να υπάρξουν και προς τους νέους δανειστές οι σχετικές εγγυήσεις. Kάτι απο το υπερΤαμείο μέσω εσωτερικού δανεισμού ας πούμε;

Όσο σκέφτεται κανείς πόσο "αστεία" είναι η οικονομική πολιτική της Ελλάδας τόσο πιο πολύ τρελλαίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.