Ads Top

Την ώρα που ο χρόνος ημιζωής των ΕΛΠΕ μειώνεται δραστικά λόγω χρήσης LNG, ΑΠΕ και υδρογόνου διεθνώς, η νοθεία στο πετρέλαιο θέρμανσης λέγεται φτηνό βιοντήζελ απο τηγανόλαδο

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Αν κάποιος ήθελε να μιλήσει σοβαρά για πολιτική, για έρευνα, για εφαρμογές και για εκμετάλλευση σε ενεργειακά θέματα θα έπρεπε να κατέχει πολλά γύρω απο το συγκεκριμένο θέμα, που αφορά την ανίχνευση και εξόρρυξη υδρογονανθράκων, τη γεωοικονομία, τα χρηματοοικονομικά, τη γεωστρατηγική, τη χρήση φυσικού αερίου LNG, τη χρήση diesel, τη χρήση bio-diesel, τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απο ΑΠΕ, απο λιγνίτη, απο τη χρήση μπαταριών υψηλής ισχύος, τη παραγωγή υδρογόνου απο διάφορες πηγές, βιομηχανική χημεία, πλατειά γνώση στην επιστήμη των υλικών, τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας με καλώδια κλπ, τα περιβαλοντικά θέματα πάσης φύσης και την τεχνολογική αντιμετώπιση τους, τα απαραίτητα ηλεκτρονικά πάσης φύσης, τα θέματα ασφάλειας, τα θέματα κοστολόγησης και πάρα πολλά άλλα.

Επειδή δεν υπάρχει κάποιο "δέος" στην Ελλάδα, για την ενεργειακή πολιτική της χώρας μας έχουν άποψη ακόμη και οι αρκούδες. Ο κόσμος αλλάζει και αυτοί στη Κολομβία επιμένουν να συντηρούν με ενέσεις διάσωσης τον πεθαμένο, τα ΕΛΠΕ, μια συντήρηση που παράγει χρεοκοπία.

Δεν ξέρω τί σχέση έχει ο κ.Τσοτσορός των ΕΛΠΕ με το θέμα "πετρέλαια και ενέργεια" γενικώς. Πρέπει να είναι πολύ έξυπνος σε κάτι. Η Στοά ξέρει κάτι; Γιατί "όπου γάμος και γιορτή, η Βασίλω πρώτη".

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΤΗΖΕΛ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ


Στο διάγραμμα παρατηρείστε τη μείωση της χρήσης του λιγνίτη, και του πετρελαίου στις ΗΠΑ και την άνοδο της χρήσης του φυσικού αερίου, που και αυτό σιγά-σιγά αντικαθίσταται απο τη πυρηνική ενέργεια, την υδροηλεκτρική και τα ΑΠΕ γενικώς. Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω και τη παραγωγή υδρογόνου απο το νερό (βλέπετε σχετικά εδώ).

Στην Ελλάδα απο το 2015 χρησιμοποιείται σαν καύσιμο κίνησης το βιοντήζελ με τύπο Β7 (7% βιοκαύσιμο και 93% ορυκτό παραγόμενο απο πετρέλαιο) ενώ η ΕΕ διαφαίνεται να οδηγεί με διάφορες οδηγίες το ντήζελ κίνησης σε περιορισμό χρήσης ακόμη και στην Ελλάδα.

Τα ΕΛΠΕ είναι κατά 50% κρατικά. Τί πολιτική ακολουθούν για το θέμα; Καμμία. Αντί αυτού κάνουν δημόσιες σχέσεις και δίνουν κάτι μικρές υποτροφίες απο δώ και απο κεί για τα μάτια του κόσμου.

Θα πουλάνε πετρέλαιο με λιγότερο θείο στη Τουρκία για να μη κλείσουν. Το είπαν και αυτό τα ΕΛΠΕ. Τί αηδίες...

ΤΗΓΑΝΟΛΑΔΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Δεν είμαι σίγουρος με την κατάσταση που επικρατεί, αν κανένας ελέγχει σωστά τη ποιότητα του ντήζελ στην Ελλάδα είτε στο πετρέλαιο θέρμανσης είτε στο πετρέλαιο κίνησης. Η κομισιόν του κ.Γιουνκέρ πάσχει απο υψοφοβία. Ελπίζω να το ξεπεράσει.

Σας επισημαίνω ότι
Το πολύ φτηνό βιοντήζελ αναμειγνύεται πολύ εύκολα με το κοινό ντήζελ είτε είναι κίνησης είτε είναι θέρμανσης και ότι στην Ελλάδα όλα επιτρέπονται...
Για το θέμα βιοντήζελ έχω γράψει σχετικά εδώ.

Η ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΠΩΣ ΠΑΕΙ; ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ;

Η ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού, που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι έλεγχοι έχουν σχεδόν σταματήσει απο το 2014, αφήνει περιθώριο για μαύρη αγορά και νοθεία στις βενζίνες και στο πετρέλαιο.

Φοβάμαι ότι το Ελληνικό τηγανόλαδο έχει γίνει ο νέος "νόμος" στον Ελληνικό στρατό, στον οποίο ο δυστυχής κ.Σούρλας ανακάλυψε κάποτε νοθεία καυσίμων αλλά ποτέ δεν βρήκε "ποιός", "γιατί" και για "πόσα". Βλέπετε σχετικά εδώ και εδώ.

Μήπως η πειρατεία στο Αιγαίο σταμάτησε λόγω Τουρκίας; Μα το πιθανότερο είναι ότι απο εκεί έρχονται όλα.

ΥΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Όλα είναι απλά στην Ελλάδα
Δώσμου τόσα να κάνω τη στραβή
Τα ΕΛΠΕ τα ελέγχει κανείς σε περιβαλλοντικά θέματα και σε θέματα ασφάλειας; To ρωτάω, γιατί παίρνουν φωτιά εύκολα τελευταία και οι φούρνοι τους βρωμίζουν με βλαβερά για την υγεία τοξικά αέρια την ατμόσφαιρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης (βρωμάει επι χρόνια "χεσίλα" η πόλη).

Με τις άλλες εταιρείες ανακύκλωσης του τηγανόλαδου τί γίνεται; Με τί μέθοδο γίνεται ο έλεγχος ποιότητας και κάθε πότε; Υπάρχει σύνδεση των ταμείων τους με το υπουργείο ενέργειας, όπως και με τα βενζινάδικα; Μιλάω για αυτές που προσφέρουν "χιλιάδες" θέσεις εργασίας... Τίποτα.

Σχετικά άρθρα
  1. Πάνω απο 3 δις ευρώ τα δάνεια των ΕΛΠΕ και τους χαρίζουν και κοιτάσματα για εξόρρυξη. Τι θράσος!!! Επόμενο οι λιγνίτες;
  2. Συνθετική βενζίνη απο λιγνίτη
Εικόνες θέματος από Jason Morrow. Από το Blogger.