Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης επι ένα και πλέον χρόνο κρύβουν ότι η Ελλάδα είναι σε επιλεκτική χρεοκοπία. Γιατί; Η Bild, η NY Times, η FT στη παρέα όλοι; Χέρι-χέρι; Τελικά πόσοι είναι στο κόλπο πιά;

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Εμφανής η απουσία των οίκων αξιολόγησης από όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα (βλέπετε εδώ την ομολογία της επιλεκτικής χρεοκοπίας απο τον κ.Κατρούγκαλο). Η Ελλάδα σαν κράτος δεν πληρώνει επι ένα και πλέον χρόνο τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό και οι οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν κάνει ούτε ένα σχόλιο, για να μη μιλήσω για υποβάθμιση των επιτοκίων των Ελληνικών ομολόγων.

Μια ανάλογη κατάσταση "κώφωσης" των οίκων αξιολόγησης επικρατούσε και επι Σημίτη και Καραμανλή (βλέπετε εδώ). Τους προϋπολογισμούς που κατατίθενται με τα 700 δις ευρώ απο τιτλοποιήσεις (βλέπετε εδώ) δεν τους διαβάζει κανείς; Οι εφημερίδες του εξωτερικού τί ρόλο παίζουν;Αυτή τη φορά φαίνεται ότι στο κόλπο είναι όλοι οι δανειστές, που έχουν βουλώσει στόματα στις ΗΠΑ και όχι ο Donald Trump που θέλει ένα ισχυρό δολάριο. Yπάρχει βέβαια και η Goldman - Sachs, που φαίνεται ότι έδρασε πολύ επι Σημίτη και επι Καραμανλή με τα περιβόητα SWAPS (βλέπετε και εδώ).

Στην άνω φωτογραφία βλέπετε την μεταβολή των επιτοκίων των Ελληνικών ομολόγων, που ετοιμάζονται να κινηθούν προς τα πάνω. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι ήδη αυτό έχει αργήσει να εκδηλωθεί και αυτό οφείλεται στην ηθελημένη σιωπή των οίκων αξιολόγησης. Υπάρχει συνεννόηση και συνεννόηση σημαίνει διεθνή διαπλοκή.

Στην Ελλάδα βέβαια και στην ΕΚΤ προσποιούνται όλοι, ότι δεν έχει συμβεί τίποτα. Κατανοητόν αφού θεωρούν τον κόσμο αδαή και κουτό.

Η Ελλάδα είναι πάλι σε επιλεκτική χρεοκοπία ενώ οι επαίοντες ζούν σε ένα ευτυχισμένο και αυτάρκη κόσμο εικονικής πραγματικότητας που όλα είναι "ότι θέλεις να δείς" και όχι "όσα είναι μπροστά σου".

Το ίδιο έγινε και με τη τράπεζα Αττικής που εξαφάνισε τα λεφτά των Ταμείων χωρίς να ανοίξει ρουθούνι (βλέπετε σχετικά εδώ). Αφού το κακό έγινε, μετά ξύπνησε απο το λήθαργο και η ΤτΕ και η ΕΚΤ του Μάριο Ντράγκι...
Στη πολιτική και στην οικονομία έχει σημασία το timing
To θέμα της επιλεκτικής χρεοκοπίας είναι ο επικρουστήρας και το θέμα της επαναφοράς της συζήτησης για το χρέος είναι η βόμβα που πρέπει να σκάσει πρίν τις Γερμανικές εκλογές. Μετά θα είναι αργά. Το θέμα είναι ποιός θα το χειρισθεί. Οι μαλάκες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.