Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017

Η κρίση στην Ευρωζώνη δεν έχει περάσει. Οικονομική ανάπτυξη και ανάπτυξη της οικονομίας, δύο διαφορετικά πράγματα.

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Καταρχή ας διαχωρίσουμε τί είναι οικονομική ανάπτυξη και τί ανάπτυξη της οικονομίας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Μιλώντας για οικονομική ανάπτυξη (economic development) ενός κράτους, εννοούμε τη καλυτέρευση της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής των πολιτών του σε αρμονική συνύπαρξη με το περιβάλλον, αν και πολλά κράτη το τελευταίο το αφήνουν για τα άλλα...

Μιλώντας για ανάπτυξη της οικονομίας (economic growth) ενός κράτους, αναφερόμαστε στη συνεχή καλυτέρευση όσο το δυνατόν περισσοτέρων και σημαντικοτέρων οικονομικών δεικτών ως αποτέλεσμα της ικανότητας της αγοράς του να παράγει προϊόντα, υπηρεσίες, έμπειρο και ικανό ανθρώπινο δυναμικό, κάτι που εκφράζεται απο την αύξηση του δείκτη ανταγωνιστικότητας CGI (βλέπετε εδώ) και άλλων δεικτών όπως του GDP (ΑΕΠ).

Ανάπτυξη της οικονομίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρχει και οικονομική ανάπτυξη, αν η βελτίωση των οικονομικών δεικτών δεν καλυτερεύει δείκτες που αφορούν την πολιτική και τη κοινωνική ζωή π.χ. του δείκτη πλούτου Gini (βλέπετε εδώ), του δείκτη μιζέριας (βλέπετε εδώ) και άλλων.

ΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1996 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ


Στο διάγραμμα μπορείτε να παρατηρήσετε τη μέση συμπεριφορά (παχειά γαλανή γραμμή) της μεταβολής του GDP (ΑΕΠ) της Ελλάδας (Fig.1) και της ευρωζώνης (Fig.2).

1996-2009 

Η Ελλάδα πριν την είσοδο της στην ευρωζώνη το 2001, είχε κάθε χρόνο μια αύξηση κατά 1.5% στο ΑΕΠ της (βλέπετε Fig.1). Η Ελληνική οικονομία τότε, “αναπτυσσόταν” με ταχύτητα μεγαλύτερη της ευρωζώνης (βλέπετε Fig.2), που εκινείτο στο 0.5% περίπου το χρόνο. Η αύξηση αυτή του Ελληνικού ΑΕΠ το χρόνο, δεν προερχόταν απο την ίδια την Ελληνική αγορά όπως θα έπρεπε αλλά από δάνεια και παρήγαγε ελείμματα στους προυπολογισμούς αυξάνοντας το χρέος. 

Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε και χειροτέρεψε μέχρι το 2009, που η χώρα χρεοκόπησε επι Κωστάκη Καραμανλή (περιοχή Α). Τότε όλα στον Ελληνικό λαό αποδόθηκαν στη κρίση του 2008 στις ΗΠΑ αλλά αυτό δεν ήταν αλήθεια, γιατί η κρίση αυτή δεν είχε μεγάλη επίδραση στην Ελληνική οικονομία αλλά σε άλλες οικονομίες της ευρωζώνης. Στην Ελλάδα η κρίση λεγόταν "αύξηση εκτός ορίων του χρέους" και "περισσότερα κόκκινα δάνεια"Μετά την υπογραφή του δημοσιονομικού συμφώνου απο τον περίφημο κ.Παπαδήμο η κρίση σήμαινε συνεχή έλεγχο της Ελληνικής οικονομίας απο την ευρωζώνη και παράδοση της εθνικής κυριαρχίας στους δανειστές.  Οι καταθέσεις στις τράπεζες έγιναν καπνός.

Η Ελλάδα επι Σημίτη και επι Καραμανλή εμφάνιζε συνέχεια ελείμματα σε προϋπολογισμούς που δεν σταμάτησαν ποτέ. Τα SWAPS Σημίτη και Καραμανλή, που είναι ένα είδος δανείου, μπορεί να έδιναν μια ώθηση στο ΑΕΠ αλλά δεν έδιναν πλεόνασμα στους προϋπολογισμούς και αύξαναν το χρέος. Οι δυό τους αρχικά και η ανικανότητα όσων ακολούθησαν βούλιαξαν τη χώρα.

2010-2017

Η ανταπόκριση της ευρωζώνης στη κρίση του 2008 μετά απο μια μείωση 3% του ΑΕΠ της (περιοχή Α) ήταν θετική (αύξηση κατά 0.5%, περιοχή Β). Το ίδιο θετική ήταν και η ανταπόκριση της Ελλάδας, μόνο που για την Ελλάδα η αύξηση κατά 3% του ΑΕΠ της στη περιοχή Β οφειλόταν και πάλι σε τροφοδοσία της αγοράς της εκ νέου με κεφάλαια, όχι όμως αυτή τη φορά μέσω δανείων ιδιωτών αλλά μέσω δανείων των μνημονίων. Μόνη λύση, αφού στη χώρα παραγωγή και εξαγωγές δεν υπάρχουν, θα είναι πλέον οι μεταρρυθμίσεις στο δημιονομικό τομέα (άν γίνουν), το ξεπούλημα του κρατικού πλούτου. μειώσεις μισθών και συντάξεων και όποιος αντέξει...

Η ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ

Η ευρωζώνη είναι σε κατάσταση αναμονής για την δική της κρίση που θα παράγει μεγάλη ταλάντωση στο δείκτη Growth of GDP τα επόμενα χρόνια. Για τη κρίση που έρχεται στην ΕΕ έχω γράψει εδώ και ένα χρόνο. Απο τότε τα πράγματα χειροτέρεψαν πολύ. Δεν συμφωνώ ότι φταίνε οι ΗΠΑ σε αυτό. Απλά, η φούσκα στην ευρωζώνη δεν μπορεί να φουσκώσει άλλο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.