Τρίτη, 1 Απριλίου 2014

Όταν ο ναργιλές έγινε ένα “ακίνδυνο” ηλεκτρονικό τσιγάρο…!

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Σε κοινωνίες όπως την Ελληνική ο κόσμος μπορεί να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές συσκευές χωρίς να αντιλαμβάνεται επι χρόνια τί είναι ή πόσο κακό προκαλούν. Στην Ελλάδα κάθε τι "νέο" βαφτίζεται απο τα ΜΜΕ της διαπλοκής με την λέξη "ανάπτυξη" και φυσικά πουλάει...

Μια τέτοια "καινοτόμα" ηλεκτρονική συσκευή είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, που δεν είναι τίποτα άλλο απο μια μετεξέλιξη του παραδοσιακού ναργιλέ, που κατά την υπηρεσία υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιο επικίνδυνος από το τσιγάρο. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε παραγωγή καπνού απο θέρμανση με κάρβουνο ή αντίσταση (στερεού καπνού ή υγράς ουσίας με νικοτίνη κλπ) και ροή του προς τον αέρα ή τον καπνιστή (λόγω της αποσυμπίεσης).

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένας σύγχρονος ναργιλές. Ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει, είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιεί ως καύσιμο ακόμη και υγρά ατμοποίησης αμφίβολων ή ακόμη και άγνωστων ιδιοτήτων. Αυτό συμβαίνει στις ΗΠΑ. Σκεφτείτε τι συμβαίνει στην Ελλάδα, που δεν υφίσταται σοβαρός έλεγχος.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο διαδόθηκε διεθνώς με πρόφαση τους κινδύνους απο το τσιγάρο αλλά κατά τη γνώμη μας εγκυμονεί κινδύνους για ευκολότερη διάδοση των ναρκωτικών στους νέους, αφού με τη κατάλληλη κάψουλα ατμοποίησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη χρήση σύγχρονων και μη ναρκωτικών σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.

Στην Ελλάδα θα πρέπει να ελέγχονται επισυνεχούς βάσης όλοι όσοι τα εισάγουν αλλά και όσοι τα πουλούν. Ένα θέμα είναι, ότι τεχνογνωσία δεν υπάρχει και έτσι ο ΕΦΕΤ περιορίζεται στα τυπικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.