Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018

“Κήρυξη” της Ελληνικής ΑΟΖ. Μια άγνωστη προδοσία, για την οποία δεν έχει ειπωθεί ποτέ τίποτα. Πως μειώθηκαν με την ΑΟΖ υπάρχοντα θαλάσσια σύνορα.

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

ΧΑΘΗΚΕ ΕΝΑ ΔΟΝΤΙ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΜΥΤΗ

Η ΑΟΖ είναι γνωστή σαν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Τα σωστά κράτη σε ιστοσελίδες υπουργείων αλλά και σε σχολεία διδάσκουν ή δείχνουν τα όρια της ΑΟΖ τους.

Κήρυξη ΑΟΖ δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο όρια ΑΟΖ. Αυτά τα όρια στην Ελλάδα δεν διδάσκονται πουθενά. Η Κύπρος μόνο με το Ισραήλ και την Αϊγπτο τα έχει καθορίσει. Η Ελλάδα με κανένα.

Πριν ο Νόμος για την ΑΟΖ επικυρωθεί απο την Ελληνική Βουλή (1995, Ανδρέας Παπανδρέου) τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας κατοχυρώνονταν απο διεθνείς συνθήκες. Μετά το 1995 αυτά κατοχυρώνονταν απο το Νόμο της Θάλασσας. Προσέξετε τώρα το σημείο κλειδί της υπόθεσης. Τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας ήταν άλλης φύσης απο αυτά που κατοχυρώνονταν απο το Νόμο της Θάλασσας (200 νμ και μέση γραμμή) μετά το 1995 και άλλα πρίν και όχι μόνο σε έκταση. Στα νέα σύνορα δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία αλλά μόνο κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο χάρτης της Ελληνικής ΑΟΖ που ακολουθεί είναι δικός μου και σχεδιάστηκε κατά προσέγγιση με την αρχή της μέσης γραμμής αγνοώντας προηγούμενες διεθνείς συνθήκες απο το 1995 (για το λόγο αυτό έχω βάλει ένα κόκκινο τρίγωνο στη περιοχή αυτή).. Πολλοί τον χρησιμοποιούν αφού έσβησαν το ονομά μου. Σε αυτή τη χώρα η δουλειά του καθενός δεν μετράει.

Προσέξετε το αριστερό δόντι (1) στο Καστελόριζο. Άλλοι χάρτες σαν αυτόν, που χρησιμοποιούνται για να δείξιυν την Ελληνική ΑΟΖ το έχουν σχεδόν ίσο με το δόντι (2). Εϊναι μεγάλο επιστημονικό λάθος και μάλιστα εσκεμμένο.

Κανονικά το δόντι (1) δεν υπάρχει, γιατί τα σύνορα της χώρας μας ήταν με διεθνείς συνθήκες που επροηγούντο σε άλλη θέση απο αυτή που δείχνει το δόντι. Με την αρχή της μέσης γραμμής το κόκκινο τρίγωνο έγινε Τουρκικό παρότι ήταν Ελληνικό μετά το 1995! Βλέπουμε λοιπόν πως όσοι μιλούν για ΑΟΖ δεν είναι τόσο μεγάλοι πατριώτες όσο δείχνουν, συμπεριλαμβανομένων και πολλών ναυάρχων και στρατηγών αλλά και υπουργών. Ακολουθεί σχετική απόδειξη (βλέπετε και εδώ, ένα άρθρο μου του 2012).

Θα περίμενε κανείς με την οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ, να αποκτάγαμε κυριαρχικά δικαιώματα σε περιοχές που δεν είχαν καθοριστεί απο προηγούμενες συνθήκες τα θαλάσσια μας σύνορα. Και αυτό απεκρύβη απο όλους τους σουρτούκους που βγαίνουν στα ΜΜΕ του καρτέλ.

Κάποτε προέκυψε σύγκρουση σε προσωπικό επίπεδο με τον φερόμενο και διαφημιζόμενο (όχι τυχαία) ως πατέρα της Ελληνικής ΑΟΖ για το θέμα “πως προέκυψε το (αριστερό) δόντι στο Καστελόριζο. Δεν θα πάω στη σχέση του με το Σώρρα και την Τράπεζα της Ανατολής. Ούτε ο Ροζάκης το πρόσεξε το θέμα πάντως. Υπάρχει σοβαρό θέμα αλλά είπαμε… χέσε μέσα.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ;)

“Κήρυξη ΑΟΖ” δεν υπάρχει. Λέγεται για εσωτερική κατανάλωση και μόνον. Υπάρχουν μόνο όρια ΑΟΖ. Αυτά τα όρια στην Ελλάδα δεν διδάσκονται πουθενά. Η Κύπρος μόνο με το Ισραήλ και την Αϊγπτο τα έχει καθορίσει. Η Ελλάδα με κανένα ούτε κάν με τη Κύπρο!

Η Ελλάδα μόνο χωρικά ύδατα έχει στα 6 νμ. Πέραν αυτών δεν διαθέτει κανένα δικαίωμα σε τίποτα. Ο λόγος είναι ότι η ΑΟΖ της αλλά και η υφαλοκρηπίδα της (ιδια όρια με την ΑΟΖ, 200 νμ) δεν έχει οριοθετηθεί.

Αυτό σημαίνει:

  1. ότι τα οικόπεδα που η χώρα μας προκηρύσσει και δίνει (όπως και η Κύπρος) προς εξόρυξη μετά τα 6 νμ δίνονται παράνομα κατα το διεθνές δίκαιο.
  2. ότι η Τουρκία και κάθε χώρα μπορεί να κάνει εξόρρυξη σε περιοχές έξω απο τα 6νμ των Ελληνικών ακτών, όπου γουστάρει. Η Τουρκία χρειάζεται κατά το διεθνές δίκαιο, μόνο μια άδεια απο ειδικο γραφείο του ΟΗΕ για να κάνει εξόρυξη. Την έχει; Tης τη ζήτησε κανένας;
  3. ότι μιλάμε πάντα για εν δυνάμει Ελληνική ΑΟΖ και όχι για Ελληνική ΑΟΖ.

Αυτά δεν τα γράφω για πρώτη φορά. Οι γυρολόγοι της Στοάς Μαλακαντάση κάνουν το κούφιο πεπόνι. Ε και. Αυτό που λέω εγώ ισχύει.

Αν η Τουρκία κάνει εξόρρυξη στην εν δυνάμει Ελληνική ή Τουρκική ΑΟΖ άπαξ και δεν είναι οριοθετημένες δεν είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ. Παράνομη θα είναι η Ελλάδα αν την εμποδίσει. Για το λόγο αυτό λέω συνέχεια, ότι πρέπει άμεσα η ΕΛληνική και Κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα να οριοθετηθούν.

Πολλοί “νομικοί” που εμφανίζοντα στα ΜΜΕ της Στοάς Μαλακαντάση φαίνονται ότι αγνοούν το Διεθνές Δίκαιο παρότι το παίζουν “ειδικοί”. Φυσικά απόντος εμού πολλά μπορούν να πούν…

1 σχόλιο:

  1. Και γιατί τότε η Τουρκία δεν κάνει εξόρυξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.