Κυριακή, 20 Μαΐου 2018

Ευρωπαίοι, Ρώσοι και Κινέζοι παίζουν το παιγνίδι των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράν

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ

Σύμφωνα με Ελληνικό δημοσίευμα στο διαδίκτυο, οι ΤΡΕΙΣ κρυφοί ΦΙΛΟΙ των ΗΠΑ ζητούν απο το Ιράν το περιορισμό του βαλλιστικού του προγράμματος, την απομάκρυνση του απο τη Συρία και τη παραμονή του στη πυρηνική συμφωνία (προφανώς για να μη δεχτεί επίθεση).

Η πρόταση θυμίζει την πρόταση των ΗΠΑ σε Βόρεια Κορέα για τα πυρηνικά της και τους βαλλιστικούς της πυραύλους. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες.

Ας δούμε μερικές:

  1. Βόρεια Κορέα και Νότια Κορέα. Η Νότια Κορέα είναι γεμάτη με Αμερικανικά όπλα. Η Βόρεια Κορέα τί να κάνει; Aναγαστικά απέκτησε αποτρεπτική δύναμη.
  2. Ισραήλ – Συρία: To Ιράν φέρεται να  έχει αναπτύξει όπλα στη Συρία που στοχεύουν προς το Ισραήλ αν και επίσημα το θέμα αφορά τη Συρία και τους τζιχαντιστές. Ένα ερώτημα υπάρχει, για το πώς περνάνε στη Συρία τα όπλα αυτά αλλά και οι Ιρανοί φρουροί, αφού οι ΗΠΑ ελέγχουν τα σύνορα της Συρίας προς το Ιράκ και το Ιράν.
  3. Σαουδική Αραβία – Iράν: H Σαουδική Αραβία και το Ιράκ αλλά και η Συρία είναι γεμάτη με πολλά Αμερικανικά όπλα που στοχεύουν Ιράν και Συρία. Στόχος είναι η δημιουργία Κουρδιστάν στη περιοχή, που θα λειτουργήσει σαν εξισορροπητής στη συνεχή αύξηση της ισχύος της Τουρκίας αλλά και του Ιράν. Φυσικά υπάρχουν και οι δρόμοι των πετρελαίων απο το Ιράν πρός τη Μεσόγειο.
  4. Τουρκία – Συρία: H Tουρκία παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ και στοχεύει τη Συρία λόγω Κουρδιστάν. Με τα F35 απο τις ΗΠΑ θα χτυπήσουν όλοι μαζί το Ιράν;

Προσωπικά πιστεύω πώς και η Βόρεια Κορέα έχει λόγο να αμφισβητεί τις προθέσεις των ΗΠΑ αλλά και το Ιράν.

Εδώ λοιπόν πρέπει να μπούν τα εξής θέματα:

  1. H παραμονή της Συρίας ως έχει ή έστω η δημιουργία ενός Κουρδιστάν μιας περιοχής σε αυτονομία μέσα στη Συρία και χωρίς όπλα.
  2. Μερικός αφοπλισμός της Σαουδικής Αραβίας ώστε ισοδύναμα το Ιράν να μπορεί μειώσει τους βαλλιστικούς του πυραύλους. Αυτό θα ευνοούσε και το Ισραήλ.
  3. Το ίδιο αφορά και τη Βόρεια Κορέα. Δεν μπορεί να υπάρχει ειρήνη στη περιοχή χωρίς πλήρη αφοπλισμό  όλης της Κορέας.

Αυτά τα θέματα θέλουν ευφυία, εγγυήσεις και διάρκεια. Δεν μπορούν οι ΗΠΑ να αποχωρούν απο διεθνείς συμφωνίες και να τις επαναδιαπραγματεύονται. Ας καταργήσουν και τον ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο να τελειώνουμε.

Η Τουρκία με τις πλάτες των ΗΠΑ κάνει ότι θέλει στο Αιγαίο. Οι ΗΠΑ την υπερεξόπλισαν  διαχρονικά και το Ισραήλ της έδωσε τα drones…

Τώρα, γίνεται αγώνας απο τις ΗΠΑ για να βγεί ο Ερντογάν στη Τουρκία. Τόση αντιπολίτευση εναντίον του θα του δώσει ψήφους. Το γιατί κάνουν αυτό το στρατηγικό λάθος οι ΗΠΑ θα φανεί στο μέλλον.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΛΕΙΔΙ

Το θέμα κλειδί είναι αν οι ΗΠΑ δώσουν τα F35 στη Τουρκία. Απο κει και πέρα “ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον”. Όλα θα είναι ξεκάθαρα. Δεν θα τα γράψω τώρα αλλά μια πρόγευση έχω δώσει ήδη. Στόχος είναι το Ιράν ή η Ελλάδα.

Ο ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΜΕ “ΕΞΥΠΝΕΣ” ΕΠΙΛΟΓΕΣ. ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΦΑΝΕΙ.

Η Ελλάδα συνεχίζει να αφοπλίζεται. Ως γνωστόν το Κατάρ είναι φίλη χώρα πρός τη Τουρκία. Ο Καμμένος θέλει να ανταλλάξει τα μοντέρνα ελιόπτερα που αγόρασε η Ελλάδα με τα Mirage που έχει για πέταμα το Κατάρ. Εχουμε μπεί σε μεγάλη περιδίνηση ενώ στη χώρα γίνεται ο γάμος του Καραγκιόζη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.