Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018

Στο δρόμο για το μνημόνιο 4. Ένα αφιέρωμα σε Τσακαλώτο και Τσίπρα.

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

imageΚαταρχή να μη πιστεύετε τα περί καλυτέρευσης της Ελληνικής οικονομίας και κυρίως όσους οίκους αξιολόγησης (υπάλληλοι τραπεζών) επι κυβέρνησης Καραμανλή τα έβλεπαν όλα ωραία. Είναι οι ίδιοι που ήθελαν να δώσουν και άλλα δάνεια στη χώρα μας της τάξης των 70 δις ευρώ, γιατί απο κάτω υπήρχαν κάτι κοιτάσματα… Αυτό που δέν έγινε τότε, πάει να κάνει και ο Τσίπρας τώρα.

Όπως είχα προβλέψει τα Ελληνικά ομόλογα έχουν πάρει την ανηφόρα, τα δεκαετή είναι της τάξης του 4,5%. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι πωλούνται στο 96% περίπου της αξίας τους, μιλάμε για συνολική απόδοση της τάξης του 8,5%. Δεν σας τα λέει αυτά ο Τσακαλώτος. Έχει αποτύχει και αυτός, γιαυτό.

Θα επισημάνω πως το δημοσιονομικό σύμφωνο που υπέγραψε ο Παπαδήμος, όπως και όσα μνημόνια και παραμνημόνια έχουν υπογραφεί παραμένουν σε πλήρη ισχύ και με απόφαση του ΣτΕ με πρόεδρο τον Πικραμένο της Novartis είναι συνταγματικά.

Για να φτάσει στην Ελλάδα το χρέος της στο 60% του ΑΕΠ της και για να βγεί απο την εποπτεία θα περάσουν άπειρα χρόνια. Το υπέγραψε ο Παπαδήμος. Ένας τρόπος που σκέφτονται τα λαμόγια να εφαρμόσουν (είναι όλα παρέα και παίζουν θέατρο) είναι να αυξήσουν το ΑΕΠ με ξεπούλημα (τα κέρδη θα πηγαίνουν υπέρ της ανταγωνιστικότητας άλλων χωρών). Δουλειές έτσι μπορεί να υπάρχουν αλλά μεροκάματα και ασφάλιση θα είναι στον πάτο. Να πως έρχεται η αναγκαία αλλαγή συντάγματος. Να φανταστείτε αυτή την υπόθεση στη παγκόσμια σκακιέρα, σαν ένα μαγαζί που σπάει σε κομμάτια και αλλάζει ιδιοκτήτη, γιατί όπως είναι δεν δίνει χρήμα στα κεντρικά.

Βιωσιμότητα χρέους και αύξησή του δεν πάνε παρέα. Συνεπώς, το να μιλάει κανείς για μαξιλάρια 17 δις (αναγκαία για το ξελάσπωμα κάποιων κόκκινων δανείων που θα περνούν τμηματικά σαν ζημίες στον προϋπολογισμό κάθε χρόνο), για να βγει η χώρα στις αγορές με αποδόσεις της τάξης του 8,5% με στόχο την αύξηση του χρέους και να πάρει άλλα τόσα, τον καθιστά υποψήφιο ένοχο σε ειδικό δικαστήριο. Μιλάμε για 43 δις ευρώ δάνεια το ελάχιστο και 8,5% τόκο απο τις αγορές! Η αξιοπιστία μιας χώρας δεν μετράται από τις αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης αλλά από την παραγωγή της, την ανταγωνιστικότητά της, το εμπορικό της ισοζύγιο, την πραγματική της οικονομία, τον δείκτη φτώχειας και πολλά άλλα.

Η έλλειψη υποδομών στην Ελλάδα δεν επιτρέπει την δημιουργία επενδύσεων μεγάλης τεχνολογικής εμπειρίας. Αυτό κάνει τη χώρα μόνιμα δορυφόρο μεγάλων χωρών της ΕΕ, τις οποίες δεν μπορεί να φτάσει και έτσι θα δανείζεται. Για την Ελλάδα έχει έτσι μεγάλη σημασία η δημιουργία ενιαίου υπουργείου Οικονομίας και ευρωστρατού, πράγματα τα οποία οι ΗΠΑ απεύχονται για να δημιουργούνται κρίσεις.

Η επίτευξη δημοσιονομικών στόχων στην οποία συχνά αναφέρεται ο Τσακαλώτος δεν σημαίνει αξιοπιστία, αφού ο Έλληνας έχει φτάσει στα όριά του. Δεν μπορείς να μιλάς για αξιοπιστία όταν ο Έλληνας ζει στα όρια της φτώχειας, όταν δεν έχει παραγωγή και δεν κάνεις και τίποτα για να την αυξήσεις! Για να το πω αλλιώς, η «αξιοπιστία» δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ με τις παρούσες οικονονικές δυνατότητες. Αν το αντάλλαγμα για την επιβράδυνση της αποπληρωμής των δανείων είναι να πληρώνει κανείς ακριβότερα δάνεια, τότε είναι δώρον-άδωρον. Εκτός αυτού, η διόρθωση της αποπληρωμής του χρέους σε βάθος χρόνου στοχεύει και στην ικανότητα απορρόφησης από τον προϋπολογισμό της ζημιάς από τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, που θα περνούν σε αυτόν! Αυτά δεν τα λέει ο Τσακαλώτος. Κατανοητόν, γιατί πρέπει να τα εξηγήσει με αριθμούς σε όσους «ξέρουν».

Όταν μιλάμε για εξαγωγές και για αύξησή τους, τα πράγματα θέλουν πολύ συζήτηση. Αυτό που ενδιαφέρει δεν είναι το ίδιο το μέγεθος τους, αλλά το πόσο  μεγάλο κύκλο εργασιών και μέγεθος παραγωγής στη χώρα εκπροσωπούν, Μία «καλή» εξαγωγή κατά Τσακαλώτο μπορεί να ισοδυναμεί με μία πολλαπλάσια «κακή» εισαγωγή για μένα.

Μία πιστωτική γραμμή δίνει περισσότερη εμπιστοσύνη στις αγορές γιατί δείχνει ότι ένα κράτος μπορεί να υπάρχει (με τόση διαφθορά, χωρίς παραγωγή και υποδομές). Παράλληλα δείχνει ότι η ΕΕ δεν πήρε σαν αντάλλαγμα γα τη διόρθωση του χρέους της Ελλάδας, την μη δανειοδότηση περαιτέρω της χώρας. Αυτό που λέω είναι, πως για αυτούς που ζουν μέσα στην Ιερουσαλήμ, η ερμηνεία που έχουν, δεν είναι ίδια με αυτή του κάθε Τσακαλώτου ή του κάθε Στουρνάρα. Λένε βλακείες.

Δεν είναι επομένως σημαντικό να συνθηματολογήσουμε σαν τον Τσακαλώτο ή το Τσίπρα για να βγει η Ελλάδα στις αγορές, με αστείες προϋποθέσεις, όπως ότι είναι καιρός η Ελλάδα να βγει από την μηχανική υποστήριξη, να ξαναεμπιστευτούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις εργοδοτικές ενώσεις και τον ιδιωτικό τομέα κοκ. Όποιος τα πιστεύει αυτά είναι πολύ μαλάκας και θέλει να οδηγήσει την χώρα σε νέο αδιέξοδο σαν αυτό του Βαρουφάκη.

Φυσικά δεν μπορείς να έχεις «buffer» 17 δις και ταυτόχρονα να έχεις και πιστωτική γραμμή! Θα στοιχίσει ακριβότερα για να ξαναβγεί ο Τσίπρας, που πιστεύει ότι θα αποπληρώνει δάνεια η χώρα μόνο όταν έχει «ανάπτυξη», κάτι εικονικό αφού μπορεί να «φτειάχνεται». Αυτά που λέει ο Τσακαλώτος για τα spreads είναι μαλακίες και το εξήγησα. Στο 8,5% πάει η απόδοση των ομολόγων τώρα, γιατί οι αγορές δεν αντιλαμβάνονται τα συνθήματα προς το Σύμπαν του Τσίπρα και του Τσακαλώτου αλλά κοιτούν πρώτα τη τσέπη τους. Η τσέπη τους επιθυμεί μια μεγάλη αναστάτωση στην Ελλάδα για να έχουν μεγάλα επιτόκια και μεγάλες εγγυήσεις σε κοιτάσματα κλπ. Το ίδιο θέλουν και οι πετρελαϊκές. Ο Τοϋρκος ρίχνει τις τιμές (εκτός του ότι τα συμβόλαια είναι άγνωστα).

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κάνει καλό σε χώρες με μεγάλη ανταγωνιστικότητα και σε χώρες με παραγωγή όπως η Γερμανία. Σε μια χώρα που και το χαρτί υγείας εισάγεται δεν κάνει καλό, αφού θα αυξηθούν οι τιμές στα εισαγόμενα προϊόντα. Ο λόγος λοιπόν που η ΕΕ δεν αγοράζει Ελληνικά ομόλογα εκπροσωπεί την ανικανότητα και τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελληνική οικονομία, τα οποία θα της δημιουργήσουν ζημιές αν δανείσει.

Τα κόκκινα δάνεια σε ΜΜΕ, μετά την διόρθωση του Ελληνικού χρέους θα αναπροσαρμοστούν και θα “εξυπηρετούνται” για τα επόμενα 500 ή 1000 χρόνια (Ελληνικά κόλπα). Τέτοια κόλπα η ΕΚΤ δεν θέλει να τα δεί να της συμβούν. Ο Τσακαλώτος ζήτησε πιστωτική γραμμή για να δημιουργήσει buffer για τα κόκκινα δάνεια που θα γίνονται ζημιές και θα περνούν στα μουλωχτά στον προϋπολογισμό (για να μην μιλήσουμε ακόμη για τα εσωτερικά δάνεια) όπως και για να μπει στο QE αλλά ο Ντράγκι τον έστειλε για χόρτα…

Για να καταλάβετε πόσος στόκος υπάρχει στο υπουργείο ανάπτυξης, μετά τόσα χρόνια στα μνημόνια δεν υπάρχει ακόμη αναπτυξιακό σχέδιο. Το “σχέδιο” θα το γράψει μάλλον κανένας εφοπλιστής ή κανένας του ΣΕΒ και στόχο θα έχει τη “ρευστότητα” στην αγορά και νέα δάνεια (κόκκινα πάλι) από τις τράπεζες.

Πηγαίνουν στο eurogroup και λένε σαν μαλάκες και αμόρφωτοι σε οικονομικά ότι χρειαζόμαστε λεφτά για υποδομές σε ΜΜΕ (μικρομεσαίες επιχειρήσεις) γιατί τα έργα των μεγάλων υποδομών (80%) έχουν γίνει! Αυτά τα έργα είναι δημόσια μεν αλλά καμία σχέση με παραγωγή δεν έχουν. Η παραγωγή είναι το κυρίως ζητούμενο και αυτοί είναι της φιλοσοφίας Novartis.

Ο Τσακαλώτος μίλησε στο eurogroup για “επιτυχημένη φορολόγηση”. Άλλη μια βλακεία του. Το κράτος χρωστάει σε ιδιώτες, οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν φόρους επειδή η παρούσα κυβέρνηση το στηρίζει, τα δικαστήρια δεν επιλύουν γρήγορα τις διαφορές, τα δημόσια αγαθά εμποριοποιούνται στα κατάλληλα επιλεγμένα χέρια και το κυριότερο, το μαύρο χρήμα δεν φορολογείται. Κάποιοι στην Ελλάδα πληρώνουν φόρους και κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να βγάζουν κέρδη και φόρους έξω. Επί μνημονίων δηλαδή στην Ελλάδα δεν άλλαξε τίποτα πλην της αλλαγής ιδιοκτησίας της γης, κάποιων ΔΕΚΟ και κάποιων φιλέτων. Στην ουσία μίκρυνε το πακέτο των δημόσιων επιχειρήσεων που μπορούσαν να δίνουν μισθό σε δημοσίους υπαλλήλους. Τα κέρδη της πώλησης πήγαν στο κράτος για να εμφανίσει πλεόνασμα ο προϋπολογισμός ενώ οι ζημίες τους αξίας δις πέρασαν στο χρέος.

Ο Τσακαλώτος με όσα στήριξε στο eurogroup και με την πολιτική που ασκεί θα αυξήσει τις ανισότητες στην Ελλάδα, απομυζώντας πλήρως την μεσαία τάξη, παράλληλα ευνοεί το σχέδιο Μητσοτάκη για ιδιωτική ασφάλιση και ιδιωτικά ΑΕΙ ή δημόσια στα οποία θα υπάρχουν δίδακτρα (αυτό μάλλον έχει ξεκινήσει).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.