Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2018

Χάνεται η Ελληνική ταυτότητα. Η αντιπολίτευση είναι και αυτή στο κόλπο. Πεπέδες δημοσιογράφοι, δικαστές, πολιτικοί μια παρέα είναι. Δεν το βλέπετε;

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη
ME ΤΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ O ΤΣΙΠΡΑΣ 7% ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ, ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΧΕI 1.1% ΥΦΕΣΗ ΤΟ ΧΡΟΝΟ;

Σε τεστ αντοχής δύο σεναρίων θα υποβάλει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να εξετάσει την ευρωστία των ισολογισμών τους!

Σύμφωνα με τις παραδοχές που ανακοίνωσε η ΕΒΑ, το δυσμενές σενάριο περιλαμβάνει συνολική μείωση του ΑΕΠ 3,3% στην τριετία 2018-2020, υποχώρηση του πληθωρισμού κατά 2,8% και συνολική μείωση των τιμών των εμπορικών και μη ακινήτων κατά 16,6% την ίδια περίοδο.

Παρατηρείστε πόσο πρέπει να είναι το πρωτεύον πλεόνασμα της Ελλάδας για να είναι το χρέος βιώσιμο σε αυτή τη περίπτωση, δηλαδή να μην αυξηθεί. Πρέπει να είναι απο 3,5% στη καλύτερη περίπτωση (σημείο D) και να φτάσει στο 7% στη χειρότερη περίπτωση (σημείο U). Αν αυτό δεν συμβεί, που δεν θα συμβεί με τίποτα, θα υπάρξουν νέα μέτρα. Κατά σύμπτωση το ίδιο λέει και ο Κοστέλο! Τρελλός θα είναι και αυτός. Εσείς είστε οι γνωστικοί…

ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ
Ο Τσίπρας θα παίξει πάλι ένα παιγνίδι για να σας ξεγελάσει. Θα πάρει δάνεια με τόκο γύρω στο 4% απο τις αγορές, τα οποία στη συνέχεια και ενώ θα σας παίζουν κάποιο θεατρικό πατριωτικού περιεχομένου, με εσωτερικό δανεισμό θα τα εμφανίσει σαν πρωτεύον πλεόνασμα στον προϋπολογισμό (για 2-3 μέρες το χρειάζεται). Και εσείς μέσα σε τόση χαρά θα τον ξαναβγάλετε Πρωθυπουργό ενώ δεν θα έχετε λεφτά να ψωνίσετε φαγητό απο τα super markets!

Σχετικά με τις τράπεζες, o Κοστέλο επεσήμανε επίσης, ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκεται σε ικανοποιητικό σημείο και ότι υπάρχει σε εξέλιξη προσπάθεια για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία στο τέλος του 2019 θα πρέπει να μειωθούν σε 60 δις ευρώ. 120 δις ευρώ μείον 60 δις ευρώ μας κάνουν 60 δις υπόλοιπο. Αντέχετε δέκα χρόνια; Θα στεγνώσετε…

60 δις ευρώ όμως ζημιά (γιατί είναι ζημιά και οι τράπεζες είναι όλες μέσα, μην ακούτε τις μαλακίες που λένε) κάποιος πρέπει να τα πληρώσει. Θα αυξάνεται κατά πολλά δις ευρώ το χρέος κάθε χρόνο για να βγαίνει ο προϋπολογισμός!

Update: Μια μέρα μετά την ανάρτηση του άρθρου ο Παπαδημητρίου μίλησε για ενδεχόμενο εξαγοράς μέρους των κόκκινων δανείων. Απο πότε το γράφω;

Αύξηση του χρέους σημαίνει ότι συντάξεις και ασφάλιση θα πάνε προς εξαφάνιση.
Με καταλαβαίνετε ή να τα γράφω πιο αργά;

ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ
Μη σας λένε οι δημοσιογραφικοί βοθροσωλήνες της Στοάς Μακαντάση ότι “δεν υπάρχουν άλλοι για ηγέτες” ή ότι “δεν υπάρχουν άλλες λύσεις και πάμε στη δραχμή”. Στη Στοά το Καφενείο μπορεί να μην έχει άλλους κουρήδες και αγράμματες μαϊμούδες για ηγέτες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Σε κάποια “καφενεία” το ψέμμα είναι νόμος. Να το θυμάσθε αυτό.

Γιατί κρύβουν τους καλύτερους; Μα για να τρώνε. Όλοι τρώνε και με τα δύο χέρια. Υπάρχουν όμως και πολλοί που έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω και θέλουν να αγοράσουν ότι παραλία απέμεινε, άν η χώρα επιστρέψει στη δραχμή. Έχουν στοιχηματίσει σε αυτό τα λαμόγια.

Να κάνουν στην άκρη όλοι πριν καταστραφεί η χώρα και πριν τους τουμπανιάσουν στο ξύλο. Λύσεις υπάρχουν αλλά δεν είναι για τις μούρες τους. Το ξύλο θα πέσει όταν ο πολύς κόσμος χάσει τα σπίτια του και όταν σκάσουν οι μαζικές απολύσεις που έρχονται.

Με καταλαβαίνετε ή να τα γράφω πιο αργά;

3 σχόλια:

 1. Τα πράγματα είναι απλά. Αφού φάγανε τα λεφτά του κόσμου με το Χρηματιστήριο, στη συνέχεια κατασπάραξαν ό,τι μπορούσε να κατασπαραχτεί στις τράπεζες. Εκμεταλλεύτηκαν τα φτηνά δάνεια με το που μπήκαμε στην Ευρωζώνη και κάνανε τις τράπεζες κουφάρια. Στη συνέχεια βάλανε τους προδότες πολιτικούς μας να ξελασπώσουν τους τραπεζίτες φορτώνοντας τα δάνειά τους δήθεν στο "υπερτροφικό δημόσιο". Μη ξεχνάμε πως ο Αλογοσκούφης το 2008 είχε σκάσει 15 δις ζεστό παραδάκι στις τράπεζες, και άλλα 15 εγγυήσεις του δημοσίου (με τις οποίες τράβηξαν κι άλλα ευρώ από την Ευρώπη).Για να καταλάβει όποιος δε γνωρίζει, εκείνη την εποχή τα έσοδα του Δημοσίου παίζανε γύρω στα 60 δις το χρόνο (οι αναφορές συνεχώς στο ΑΕΠ αντί για τα πραγματικά έσοδα του Δημοσίου γίνονται εκ του πονηρού)... Δηλαδή το δημόσιο καταχρεώθηκε για τις τράπεζες πολύ πριν χρειαστούμε μνημόνια και ανακαλύψουμε πως "έχουμε πολλές καθαρίστριες".

  Και μετά έβαλαν τα πουλημένα παπαγαλάκια να μας ζαλίζουν μέρα νύχτα πως εμείς τα φάγαμε μαζί τους και πρέπει να πληρώσουμε και πως οι τράπεζες είναι "big to fail" και δεν υπάρχει εναλλακτική...

  Αυτή είναι η ιστορία κύριοι, ένα ολόκληρο πολιτικό-οικονομικό σύστημα έφαγε τα κέρατα του από ένα τρύπιο τραπεζικό σύστημα, και στη συνέχεια έδωσε το λογαριασμό στο λαό. Κι αντί να στείλουμε και αυτούς, και τους Ευρωπαίους που τους δανείζανε (ενώ ξέρανε τη κομπίνα, δε μπορεί να μη ξέρανε...) στο διάολο, καθόμαστε και το συζητάμε. Έπρεπε να στείλουμε τους γαλλογερμανούς τραπεζίτες να τα πάρουν από Σημίτηδες και Καραμανλήδες τα λεφτά, και όχι από εμάς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γιατί η γραμμή βιωσιμότητας του χρέους έχει τη συγκεκριμένη κλίση;
  Περικλής

  ΑπάντησηΔιαγραφή

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.