Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018

Σχέση επιτοκίων δανεισμού, πρωτευόντων πλεονασμάτων και ανάπτυξης σε συνθήκες βιωσιμότητας του χρέους. Νέα κόλπα Τσίπρα.

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη
Στη συνέχεια σας παραθέτω δύο γραφικά που δείχνουν πως αλλάζει η ανάπτυξη (αύξηση του ΑΕΠ) με το Πρωτεύον Πλεόνασμα σε συνθήκες βιωσιμότητας του χρέους.

Υπενθυμίζω ότι Πρωτεύον Πλεόνασμα είναι το Πλεόνασμα, αφού αφαιρεθεί η αποπληρωμή του χρέους της χρονικής περιόδου (βλέπετε και εδώ). Σε κάθε σημείο των μπλέ γραμμών των διαγραμμάτων, που δεν είναι ακριβώς ευθείες, αντιστοιχεί ένα ζευγάρι τιμών (της αύξησης του ΑΕΠ (%) και του αντίστοιχου πρωτεύοντος πλεονάσματος (%), που απαιτείται).

Ο περίφημος Τσίπρας για να διευκολύνει τους πιστωτές να μην έχουν πολιτικό κόστος και για να πουλήσει το νέο μεγάλο του παραμύθι στους ιθαγενείς, ότι δηλαδή έβγαλε τη χώρα απο τα μνημόνια, συμφώνησε και υπέγραψε ήδη για πρωτεύοντα πλεονάσματα ύψους 3.5% στην αρχή και για 2% μετά! Αυτό σημαίνει, ότι για να υπάρξει βιωσιμότητα του χρέους, θα πρέπει η ανάπτυξη της οικονομίας να είναι μικρή στην αρχή και μεγαλύτερη μετά. Όπως βλέπετε στα παραπάνω διαγράμματα, η ανάπτυξη και το πρωτεύον πλεόνασμα συνδέονται μεταξύ τους. Δεν είναι ανεξάρτητα το ένα απο το άλλο.

O Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες διαρρέει, ότι αποδέχτηκε να χρησιμοποιήσει την ανάπτυξη (growth) σαν μέτρο της δόσης του χρέους που θα αποπληρώνει κάθε χρόνο η χώρα. Αν μειωθεί όμως η ανάπτυξη λόγω αποπληρωμής μιας μεγαλύτερης δόσης, δεν θα υπάρχει πλεόνασμα της επόμενη χρονιά και το χρέος θα πάψει να είναι βιώσιμο! Φοβερό το οικονομικό επιτελείο του Τσίπρα.

Όπως βλέπετε απο τα δύο διαγράμματα, ο Τσίπρας είχε και άλλες στρατηγικές επιλογές.Τελικά έκανε αυτό που του ζήτησε ο Μοσκοβισί και ο Βίζερ. Θαυμάστε τον. Αυτοί σας αξίζουν. Σας το απέδειξα. Μερικά πράγματα δεν πάνε με ψήφους. Άν μάθετε όλοι να μιλάτε την δική μου γλώσσα, τότε ελπίδα υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.