Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2017

FED και QE. Εργαλεία που σε μια πιστωτική κρίση μπορούν να μεταφέρουν σε άλλα χέρια τεράστιες αξίες γής, εταιρειών, πρωτογενών πηγών, δημοσίων εσόδων κλπ.

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Σε μια εφηρμοσμένη οικονομία με αναδυόμενα προβλήματα:
  1. οι λύσεις πρέπει να είναι αποδεκτές απο τους φορολογουμένους
  2. οι λύσεις πρέπει πάντα να κρύβουν προοπτικές μεγάλου κέρδους για το κεφάλαιο
  3. πρέπει να εθίζεται ο κόσμος στα ιδανικά της “ελεύθερης” οικονομίας, ώστε να μη προβληματίζεται απο την ασυδοσία του κεφαλαίου και κυρίως να μη διακρίνει πουθενά λύσεις καλύτερες απο αυτές που το “πρόπλασμα” της δημόσιας ηθικής του προτείνει.
  4. πρέπει ο πλούτος να μη αλλάζει χέρια διαχρονικά αλλά μόνο τόπο στέγασης, προσωπείο ή κεντρικό διαχειριστή, ώστε όλα να φαίνονται σταθερά και ωραία.

Η εκάστοτε Αμερικανική κυβέρνηση έχει το ρόλο μιας bad bank, καθώς συνεχώς φορτώνεται με χρέη. Το ρόλο της good bank παίζει η FED που είναι ιδιωτική. Όταν η φούσκα της Αμερικανικής οικονομίας σπάσει κάποια μελλοντική στιγμή απο τον πολύ αέρα και τη κακοδιαχείριση του χρέους των ΗΠΑ, ο πλούτος των Αμερικανών θα περάσει στη FED και σε όσα funds την απομυζούν.

Το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ υποτίθεται ότι έγινε για να αποτραπεί ο αποπληθωρισμός και για να υπάρξει αναζωογόνηση της οικονομίας της ευρωζώνης, κρύβει όμως πίσω του και άλλες προοπτικές ανάλογες με αυτές της FED που προανέφερα. Η μηχανή “εδώ” βασίζεται στις εγγυήσεις των ομολόγων που η ΕΚΤ αγοράζει, που αν καταπέσουν λόγω κάποιας “κρίσης”, θα δώσουν μεγαλύτερη αξία στα ομόλογα απο την ονομαστική αξία που έχουν.

Η Ελλάδα ευτυχώς δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα QE, κάνει όμως κάτι χειρότερο, έχει το υπερταμείο που επιτρέπει ακόμη μεγαλύτερη ασυδοσία στην εκτίμηση και στην τελική συμπεφωνημένη αξία των προς πώληση “ασημικών” της.

Μη ξεχνάτε, ότι υπάρχει και νομική προστασία των στελεχών του ΔΣ του υπερταμείου μετά απο επιθυμία των θεσμών. Ούτε αυτό το θέμα όμως ούτε η νομική προστασία των διοικητών των τραπεζών για τις αποφάσεις τους επι των κόκκινων δανείων ούτε η συνταγματικότητα των μνημονίων εκρίθησαν αντισυνταγματικά ποτέ στο περίφημο ΣτΕ, του οποίου οι δικαστές επιθυμούν μόνοι τους να ελέγχουν το “πόθεν έσχες” τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.