Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017

F-35 και τεχνολογία Stealth. To F-16 μπορεί να γίνει αόρατο;

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

 

Το πως θα κάνεις ένα αντικείμενο αόρατο στα radar είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα.

Πρέπει να γνωρίζει κανείς απο υλικά, μεταυλικά, composites, devices, RF, IR, radar, digital design, control systems, sensors, surface physics, coatings, electrolysis, microstructures, nanotechnology και όλα και σε επίπεδο design. Είναι πάρα πολλές ειδικότητες. Δεν τις έχω βάλει και όλες...

Τα επόμενα χρόνια η τεχνολογία stealth θα είναι απο αυτές που θα αλλάξουν τα πάντα στη περιοχή μας και έχω ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΓΑΖΙ ΣΕ ΓΩΝΙΑ που ασχολείται με stealth.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αόρατο δεν γίνεται κάτι μόνο με μια τεχνολογία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Έναν απο αυτούς τον βλέπετε στα F-35. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι και πως θα δείς ένα αόρατο object. Ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί υπάρχει πάντα και το κατάλληλο φάρμακο. Οταν έχεις π.χ. ένα πολεμικό πλοίο και θέλεις να το κάνεις "αόρατο", σε απασχολούν οι διαστάσεις του και το υλικό που χρησιμοποιείς για να το φτειάξεις, το πιο σημαντικό όμως είναι πως θα κόψεις τις ανακλάσεις και ειδικά απο διάφορα μέρη της κατασκευής του. 

Το F-16 μπορεί να γίνει αόρατο; Μπορεί να γίνει με κάποιες μετατροπές, όχι με αυτές που μπορεί να φαντασθείτε ή που γράφουν τα περιοδικά ποικίλης ύλης ή οι επιστημονικές ανακοινώσεις και όχι στην Ελλάδα.

Η τεχνολογία stealth αλλάζει τον τρόπο που θα γίνεται ο πόλεμος. Σημαντικό πλέον θα γίνει το πρώτο "χτύπημα".


Το πρόβλημα της διάβρωσης που παρουσιάστηκε πρόσφατα (και κατά σύμπτωση) στα F-35, μπορεί να αντιμετωπισθεί. Αλλού είναι τα προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.