Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017

Η νέα πολιτική αυταπάτη που λέγεται Μητσοτάκης. Ο Τσίπρας είναι παρελθόν αλλά έχει και πιο κάτω...

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

 
ΑΥΝΑΝΙΣΤΑΝ, 2017

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο τόπος είναι μια νέα πολιτική αυταπάτη που να λέγεται Μητσοτάκης. Απο τη στiγμή που ο Μητσοτάκης δηλώνει πως οι "μεταρρυθμίσεις" που θα κάνει η ΝΔ θα είναι εναρμονισμένες με τη στρατηγική της ΕΕ, τα λέει όλα. Μιά κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι μια κυβέρνηση απο τα ίδια, που θα συνεχίσει να κάνει όσα δεν έκανε η προηγούμενη.

Το ξεπούλημα του δημόσιου τομέα θα φέρει πρόσκαιρα έσοδα και θα σταματήσει η παραγωγή ελειμμάτων. Το αρνητικό είναι ότι τα ελείμματα θα φορτωθούν σαν ζημία στον προϋπολογισμό και ότι θα υπάρξουν απολύσεις και φυσικά αύξηση της ανεργίας, που επάγεται πρόβλημα στα Ταμεία και μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Εδώ μπαίνει και το άλλο μεγάλο κόλπο, η εκμετάλλευση (το φάγωμα) της εκκλησιαστικής περιουσίας με κέρδη 50% για αυτή και 50% για το κράτος, ένα project που ξεκίνησε ο Γαβρόγλου του ιδρύματος Λάτση. Θα υπάρξει ένα μαύρο ταμείο που θα δικαιολογήσει πολλά ελείμματα εντός εκκλησίας αλλά και όσα έγιναν με τα PSI, ότι δεν έχει βγεί δημόσια ακόμη...

Η ΕΕ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΥΤΕΡ...

Απο τη στιγμή που Μητσοτάκης (γιατί γελάτε κυρία μου) και Τσίπρας (υπογράφει τα πάντα) είναι υπέρ μιας ΕΕ πολλών ταχυτήτων, με τον δεύτερο να το έχει προσυπογράψει στη σύνοδο της Ρώμης, η Ελλάδα μπαίνει εν γνώσει της σε τροχιά διάλυσης.

Η διαφορά στις ταχύτητες ανάπτυξης ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ θα ανοίξει την ψαλίδα ανάμεσα στις πλούσιες και στις πτωχές χώρες και ιδίως σε πτωχευμένες, όπως η Ελλάδα. Αναμένονται αλλαγές συνθηκών στην ΕΕ και ξεσκαρτάρισμα.

Χώρες σαν την Ελλάδα θα γίνουν δορυφόροι των ανεπτυγμένων χωρών με οικονομίες συνεχώς να αιμοραγούν. Αυτή η εξάρτηση θα μειώνει συνέχεια τους βαθμούς ελευθερίας  αποφάσεων στις οικονομίες τους και ποτέ δεν θα μπορέσουν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι ισότιμα με τους υπόλοιπους εταίρους για τα σοβαρά θέματα. Η "στένωση" στη δημιουργία πλεονασμάτων στους προϋπολογισμούς τους συνεχώς θα αυξάνει, καθότι η ελεύθερη οικονομία δεν θα μπορεί να λειτουργήσει σε αυτές ενώ παράλληλα θα δημιουργούνται καρτέλ. Χώρες με ελάχιστη παραγωγή όπως η Ελλάδα θα πτωχεύουν όλο και περισσότερο. Οι μικρές επιχειρήσεις θα μικραίνουν συνέχεια τον κύκλο εργασιών τους και στο τέλος θα κλείνουν. Αυτό θα αυξήσει την ανεργία.

Η βιωσιμότητα του χρέους τους τελευταίους μήνες έχει πάψει να συζητάται, παρότι απο τη πρώτη στιγμή που χρεοκόπησε η χώρα το 2009, επι Κουστάκη Καραμανλή του αποτυχημένου, θα παραμένει πάντα το ζητούμενο.

Δεδομένου α) ότι βιωσιμότητα πρέπει να έχει και το εσωτερικό χρέος, που συνεχώς αυξάνει, και β) ότι το συνολικό πραγματικό χρέος της Ελλάδας παραμένει αχαρτογράφητο ενώ το χρέος που θα προκύψει απο τη διαγραφή των κόκκινων δανείων δεν έχει μπεί ακόμη στον υπολογισμό του χρέους, γελάει κανείς όταν ακούει τα χαμένα της Στοάς Μαλακαντάση και Ψώρρα γωνία να μιλούν για έξοδο στις αγορές, όταν αναμένεται αύξηση των spreads των Ελληνικών ομολόγων για διάφορες αιτίες.

ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΑΠΑΤΗ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΣΙΠΡΑ.

Ο Μητσοτάκης μιλάει για σταθερό φορολογικό σύστημα. Ο δυστυχής δεν ξέρει ότι ο φοροκόφτης είναι σε πλήρη λειτουργία. Δεν χρειάζονται νέα μνημόνια.

Ότι έχει θεσμοθετηθεί (αντισυνταγματικά ή όχι) απο τα παλαιά εφαρμόζεται. Τα μνημόνια που έχουν υπογραφεί απο το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη σε ισχύ αλλά οι δύο πιο μεγάλοι πίθηκοι της πολιτικής ζωής θέλουν να το κρύβουν.

Ο Μητσοτάκης έχει προυποσχεθεί στον Γιουνκέρ στη πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί του, ότι θα είναι καλό παιδί και θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα γρήγορα για να μη χάνεται χρόνος π.χ. τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις (κάτι που χρόνια ζητάνε οι εφοπλιστές). Θα τα υπογράφει όλα γρήγορα! Γιατί να το κρύψομεν άλλωστε. Οι Μητσοτάκηδες ήταν πάντα οι γρηγορότεροι σε όλα...

Ο Μητσοτάκης δεν αντιλαμβάνεται πως άλλο είναι να κάνει τις διαδικασίες που αφορούν τις επενδύσεις γρηγορότερες και άλλο είναι να καταργήσει όλες τις δικλείδες ασφαλείας, π.χ. το ρυθμιστικό, το χωροταξικό, το ΚΑΣ, το περιβαλλοντικό κλπ, όπως θέλει να κάνει.

Δεν αντιλαμβάνεται επίσης πως χωρίς οργανόγραμμα στο δημόσιο δεν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση και μετακίνηση ΔΥ. Αυτός ήταν και ο λόγος που απέτυχε σαν υπουργός όταν λόγω μπαμπά μπήκε στο υπ. Μεταρρύθμισης. Μόνο τις καθαρίστριες έδειωξε...

Ο Μητσοτάκης θεωρεί ότι κουνώντας ένα ραβδί θα αυξηθεί η εξωστρέφεια, η χώρα θα αποκτήσει τεχνολογικές υποδομές και μορφωμένο ανθρώπινο τεχνολογικό δυναμικό. Μάλλον δεν έχει δουλέψει ποτέ του πουθενά είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Συνήθως άτομα σαν αυτόν τα βάζουν δίπλα σε παράθυρο για να θαυμάζουν τη φύση και διερωτώμαι αν ο εξωγήινος που συνάντησε στον Υμηττό τον συμβούλεψε να σκέφτεται λίγο πριν μιλάει.

O Mητσοτάκης είναι εκτός πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αυταπάτη.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Τις τελευταίες ημέρες έχει επανέλθει μια συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος ώστε να λειτουργήσουν οι θεσμοί. Νομίζω ότι ξεφεύγουμε απο το βασικό πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή, που είναι ότι η δημοκρατία δεν λειτουργεί Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν ξεκουμπισθεί το πολιτικό ΧΘΕΣ, οι πατσαβούρες...

Σχετικά άρθρα
  1. Να γιατί ο Τσίπρας παρότι άχρηστος, τον αναγνωρίζουν όλοι. Ξεπουλάει φτηνά (2017)
  2. Τσίπρας και Μητσοτάκης φροντίζουν να έλθει ακριβό LNG απο Αίγυπτο και ΗΠΑ στην Ελλάδα με σαπάκια των εφοπλιστών (2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.