Αγαπητές φίλες και φίλοι, λόγω έλλειψης χρόνου τα κείμενα θα τα δίνω πλέον χειρόγραφα σε pdf. Οταν έχω χρόνο θα τα περνάω. Μάλλον δεν θα έχω.

Με την επιλογή αυτή ο χρόνος συγγραφής ανα άρθρο θα γίνει λίγα λεπτά και η πληροφόρηση σας θα αυξηθεί. Όποιος έχει χρόνο ας τα κάνει documents και ας μου τα στέλνει να τα ανεβάζω όπως πρίν. Η γραμματέας μου δεν ξέρει Ελληνικά… Sorry.
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΑΡΘΡΩΝ
 1. Forcoming


Πρίν κάνετε ένα άρθρο μου document, να ελέγχετε αν ήδη έχει αναρτηθεί. Μερικές φορές ο τίτλος του μπορεί να είναι λίγο διαφορετικός.

2018 Ιανουάριος

 1. Η γνωμοδότηση Ζουγανέλη για τον XYTA Γραμματικου ver.1.14, 2018 (pdf, θα ανανεώνεται).

Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2017

Καινοτομίες! Τόση “παραγωγή” πρέπει να έχει εξωστρέφεια... Τόσα βραβεία... Τόση σοφία...

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

 

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΟΥΣΚΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΤΟΣΕΣ ΑΛΛΕΣ

Για κάθε τι νέο χρειάζεται ένα υπόβαθρο. Οι καινοτομίες είναι μια απο τις παραμέτρους που επηρεάζουν τον δείκτη ανταγωνιστηκότητας μιας χώρας και αποτελούν μια παράμετρο ανάπτυξης. Το πρόβλημα είναι πώς και σε αυτό στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπόβαθρο και πως δεν γίνεται τίποτα για αυτό. Καίνε τίτλους και ιδέες, διορίζουν φίλους, μιλάνε απο τα ΜΜΕ για κάτι σαν να το ξέρουν ή σαν να το έκαναν, ποζάρουν σαν μαλάκες, δίνουν βραβεία μεταξύ τους και μετά πάνε διακοπές. Είναι άχρηστοι όλοι και είναι μια παρέα.

Στη φωτογραφία οχήματα που φτειάχνει η Τουρκία. Ίσως αν τα αναβαθμίσουμε εκεί τα F-16 να μας στοιχίσουν φτηνότερα. Είναι πυρηνική δύναμη η Τουρκία.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα δεν δημιουργούνται παραγωγικές θέσεις εργασίες. Δεν είναι τυχαίο που κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει παραγωγική θέση εργασίας.

ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΑΣ

Έχουμε και λέμε, για να λέμε...
 1. Έλλειψη υποδομών. Πολλές που υπάρχουν είναι και άχρηστες και εκτός τεχνολογικού ενδιαφέροντος της εποχής που ζούμε.
 2. Ανθρώπινο δυναμικό. Δεν είστε τόσο καλοί όσο νομίζετε και όσο λέτε ή που σας λένε, γιατί ξέρουν ότι ψωνίζετε εύκολα. Αυτά μεταξύ σας και στο νεκροταφείο. Cool down.
 3. Τεχνογνωσία. Ακόμη και μπρίκι καφέ να φτειάξεις δεν αρκεί μόνο να ξέρεις πως γίνεται και να το φτειάξεις. Χρειάζονται πολλά άλλα μέχρι να βγεί στην αγορά. Στυλούς φτειάχνετε; Πινέζες; Δεν μπορείς να λές "φτειάχνω κινητήρες" ή "φτειάχνω αυτοκίνητα" στην Ελλάδα, όταν δεν μπορείς να φτειάξεις μια βίδα σωστά. Με ποιούς μιλάτε και ποιούς ακούτε; Τα υποκατάστατα νοημοσύνης; Αν ήταν έτσι απλό, δεν θα είχαν γίνει όλοι τους νούμερα, σαν τις πουτάνες που ψάχνουν για πελάτη.
 4. Τεχνολογική εμπειρία υπάρχει; Τι φτειάχνεται σχετικό στην Ελλάδα σε σχέση με αυτό που θέλετε να κάνετε με τη καινοτομία σας; Μιλάμε για καινοτομίες που να μπορούν να πωληθούν στην ΕΕ και όχι στην Αφρική, σε φίλους ή στο διπλανό γραφείο. Εντάξει;
 5. Για κάθε καινοτομία χρειάζεται οργάνωση, μια ομάδα απο επιστήμονες. Ποιός θα το στήσει αυτό; Ένας που θα το κάνει σε μεγάλη κλίμακα θα έχει απο πάνω του, ένα που πουλάει ναρκωτικά και τρέχει τα λαθραία για να του κάνει το αφεντικό; To έχει ανάγκη; Ποιός θα γυρίσει στην Ελλάδα να μεταφέρει τεχνολογία όταν το γυφταριό είναι ακόμη νόμος; Ένας με αξία δεν έχει κάτι να ζηλέψει απο την Ελλάδα. Μην ονειρεύεσθε. Ο κόσμος όλος δεν είναι τα πρωινάδικα και το Νάμος. Η κάθε χώρα έχει και τα αρχαία της και την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Μην έχετε τόσο μεγάλη ιδέα για την Ελλάδα. Είναι πάτος σε όλα. Να κρύβεστε και να μιλάτε σιγά, όταν βγαίνετε έξω απο την Ελλάδα. Με τα λεφτά του μπαμπά και της μαμάς ζείτε οι περισσότεροι και παίζετε ρουλέτα...
 6. Το τραπεζικό σύστημα, τί ξέρει απο καινοτομίες; Που τις έχει δεί; Στα περιοδικά; Τα μυστικά της κάθε τεχνολογίας δεν γράφονται στα περιοδικά. Μάλλον σας κοροϊδεύουν. Οι τράπεζες με τις επιτροπές τους λεφτά τρώνε χωρίς λόγο και προσφέρουν υπηρεσία στον πολιτικό καρνάβαλο, που τις ταίζει για να υπάρχει ταμείο να τρώνε όλοι οι απατεώνες της παρέας.
 7. Για να γεννηθεί κάτι χρειάζεται ένα θετικό περιβάλλον, μια ακτίνα φωτός. Στην Ελλάδα ξύνεσθε πολύ, περπατάτε σαν τον κάβουρα και σας έχουν μάθει στην αρπαχτή. Δεν είναι το κράτος αυτό που θα θέλατε. Η Αλβανία έχει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα απο την Ελλάδα. Είναι πιο πάνω. Η χώρα μας είναι πιο κάτω. Σας το έχει πεί κανείς; Το δημιουργικό μιας επιχείρησης απαιτεί γνώσεις του σήμερα και συγκριτική άποψη. R&D σε πόσες βιομηχανίες στην Ελλάδα γίνεται. Αν δεν έχεις ζήσει κάτι, αν δεν το έχεις δεί να δουλεύει δεν μπορείς και να το διδάξεις. Στα ΑΕΙ οι διδάσκοντες δεν τα μαθαίνουν αυτά στους αποφοίτους τους, γιατί και οι ίδιοι δεν τα ξέρουν (Κολομβία γαρ, όνομα και πράγμα). Δεν ξέρετε πόσα λάθη βρήκα χθες που διάβασα μια διπλωματική απο το ΕΜΠ. Μάπα το επίπεδο. Για ποιά βραβεία σας μιλάνε τα ΜΜΕ της διαπλοκής με τα μεταφρασμένα κείμενα; Για τόσο μαλάκες σας έχουν; Τόσα χρόνια τί έφτειαξαν; Έπαιρναν προγράμματα και έκαναν τον Ευρωπαίο!
 8. Για κάθε καινοτομία πρέπει να υπάρχει μια στρατηγική. Ποιός θα την κάνει; Σε ποιό μοντέλο και με ποιές αρχές; Τώρα θα μάθουν;
 9. Για πραγματικές καινοτομίες και όχι στημένα σκηνικά χρειάζονται προϋποθέσεις και εξασφαλίσεις. Δεν είναι τόσο εύκολο να το κάνεις χωρίς οικονομολόγους και νομικούς με γνώσεις σε τεχνολογικά θέματα, που δεν θα είναι απο βιβλία. Οι διαγωνισμοί που οργανώνουν οι τράπεζες είναι περιορισμένης φαντασίας, άρα μικρού κέρδους. Για να πάς απο το πρότυπο στη παραγωγή θέλει πολύ δουλειά και τη συμμετοχή επιστημόνων και τεχνικών ειδικών προδιαγραφών. Ποιός θα τους επιβλέψει; Ποιός θα τους φέρει μαζί αυτούς; O Μήτσος της Στοάς Μακαντάση; Με δοκιμές και εναλλαγές λαμογιών και άχρηστων τενεκέδων στο άπειρο θα γίνει; Απο φωτογραφίες η τεχνολογία δεν μεταφέρεται πιά. Άλλο η τεχνολογία άλλο το Ευγενίδειο. Το πολύ σινεμά βλάπτει.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ, ΜΑΣΕΣ, ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ

Κανένα δεν ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, παρά μόνο πως θα φάνε. Έχω δεί πως τα "κάνουν" στην Ελλάδα οι γνωστοί "άγνωστοι" για να φάνε τις επιδοτήσεις και να πάρουν δάνεια με τη συνεργασία των τραπεζών, των οποίων οι διοικήσεις δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά με νόμο του Σαμαρά και του Βενιζέλου, που η σημερινή κυβέρνηση έχει ακόμη σε ισχύ.

Δεν γίνεται έτσι η ανάπτυξη και ανάπτυξη δεν είναι μόνο οι καινοτομίες (του κώλου). "Μοιράσαμε θέσεις και τα φάγαμε". Μετά; Οι άλλοι θα πεινάνε και στις βίλλες τους όλα τα λαμόγια θα κοιμούνται ήσυχα; Δεν βγαίνει αυτό.

Αν γίνει σωστός έλεγχος απο τους δανειστές στα ΑΕΙ και στο ΣΕΒ, για τo που πήγαν τα λεφτά των ερευνητικών προγραμμάτων και των επιδοτήσεων τόσα χρόνια, θα γελάσει ο κάθε πικραμμένος. Θα μάθουν physics και engineering στις φυλακές όλοι οι βαρυποινίτες... Και κάτι άλλο. Μη ποντάρει κανείς ότι θα στενοχωρηθούν κάποιοι στην ΕΕ αν αυτή διαλυθεί. Όσοι εξάγουν χρυσό πρέπει να φοβούνται π.χ. η Ελλάδα.

Υπάρχουν πάρα πολλά κόλπα στην υπόθεση "καινοτομίες". Μια άλλη φορά μπορεί να σας πώ περισσότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.