Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017

2 δις ευρώ ακόμη τα μέτρα για φέτος λόγω κόφτη. Διασκεδάστε το με F16 και το Καμμένο με τη γίδα στη πλάτη...

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

ΤΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗ ΓΙΔΑ ΤΩΝ F16

Αν υποθέσουμε ότι Τσίπρας και Καμμένος θα τηρήσουν τη συμφωνία με τους δανειστές (πλεόνασμα 3,5% ΑΕΠ για φέτος και το 2018) και δεδομένου ότι το υπάρχον πλεόνασμα φτάνει μέχρι στιγμής το πολύ 2% του ΑΕΠ, λόγω κόφτη θα πρέπει να υπάρξουν φορολογικά και άλλα μέτρα επιβάρυνσης ύψους 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2,5 δις ευρώ. Θα πρέπει να ξηλωθείτε.

Σας έχω προειδοποιήσει ήδη σε προηγούμενο άρθρο. Αυτό το θέμα ήταν ένας απο τους λόγους που ο Τσίπρας πήγε να δεί τη Lagarde στις ΗΠΑ.

Σε περίπτωση που υπάρξει "πλεόνασμα" φέτος και δεν υπάρξουν 2 δις ευρώ φόροι επιπλέον, το χρέος της χώρας θα αυξηθεί κατά 2 δις ευρώ τουλάχιστον. Έτσι  και ο κώλος της κατσίκας φτειάχνει ανάπτυξη. Τρελλαμάρες, άρες, μάρες κουκουνάρες.

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ

Το κράτος δεν μπορεί να δαπανά περισσότερα απο όσα κερδίζει απο τους φόρους, τις κρατήσεις και τις δημόσιες επιχειρήσεις (αυτές ξεχάστε τις, το βάζουν μέσα και παίρνει δάνεια). Ανάμεσα στις δαπάνες του κράτους είναι οι επιδοτήσεις στα Ταμεία, που είναι τεράστιες σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ και αναγκαστικές, γιατί έχουν χρεοκοπήσει, όπως και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. Το ίδιο αφορά τα επιδόματα, τις συντάξεις και τους μισθούς. Δεδομένου ότι η χώρα δεν έχει μόνιμη παραγωγή για να φορολογεί είναι αναγκασμένη για να μην αυξάνεται το χρέος της να κόβει απο τις δαπάνες. Παρόλα αυτά δεν το καταφέρνει και έτσι παίρνει νέα δάνεια. Όσο μεγαλώνει το χρέος της, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να πάρει δάνεια. Εδώ φαίνεται πόσο λάθος είναι η έξοδος στις αγορές, αφού θα επιβαρύνουν με υψηλά επιτόκια λόγω κινδύνων τα δάνεια που δίνουν, και που θα πρέπει να είναι καλυμμένα απο εγγυήσεις. Τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών θα μετακυλίσουν στο κρατικό χρέος, που θα αυξήσει το υπάρχον οδηγώντας σε νέα μετρά πιο αυστηρά. Για να μη γίνει bail-in στις τράπεζε,ς προωθείται φάγωμα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σε λίγο και οι ιερείς θα έχουν μειώσεις μισθών αν ήδη δεν έχουν. Φυσικά δεν συμφωνώ με αυτές τις λύσεις.

Αυτός ο κύκλος του χρέους όπως σας τον περιέγραψα, ακόμη και με διευθέτηση του χρέους δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ανάπτυξη που να οδηγεί σε πτώση του δείκτη της φτώχειας. Εμένα πιστεύετε ή τον Τόμσεν; Αυτός απέτυχε σε κάθε του πρόβλεψη. Έτσι λένε. Εγώ σε καμμία. Ποτέ.

MIA ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ (Update 26 Οκτ. 2017)

Οι συστημικές τράπεζες εκδίδουν η μία μετά την άλλη κεκαλυμμένα 5ετή ομόλογα συνολικού ύψους δύο δις ευρώ. Συνέβη 3 ημέρες μετά την ανάρτηση αυτού του άρθρου. Γιατί;

Μια χώρα σαν την Ελλάδα με τόσο άχρηστους πολιτικούς συνεχώς θα φορτώνεται με χρέη. Φάρμακο υπάρχει αλλά πρέπει να είναι Ιαπωνέζικο...

Σχετικά άρθρα
  1. Ψεύτικο και παραπειστικό το πλεόνασμα 0.7% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση (2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.