Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2017

Η Ελληνική ενεργειακή πολιτική είναι ελεγχόμενη απο το καρτέλ του LNG και των πετρελαίων

Του Καθηγητή Γ.ΖουγανέληΣτις Κολομβίες οι πρεσβευτές πάντα παίζουν τον ρόλο του επικυρίαρχου. Ο Τζέφρυ Πάιατ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ όμως δεν ανήκει σε αυτό το είδος. Είναι δημοκράτης και αγαπητός σε όλους. Αυτό που μου αρέσει σε αυτόν είναι τα πολλά ανέκδοτα, που λέει και οι σοφιστικέ κινήσεις που κάνει στην Ελλάδα, οι οποίες προβάλλουν το έργο των ΗΠΑ στον κόσμο, για την ειρήνη και την ελευθερία (έχω ξεφύγει τελείως). Αν δεν είχα βγάλει το χάρτη των κοιτασμάτων της Ελλάδας το 2013, ο Τζέφρυ θα καθόταν ακόμη σε ένα κρύο γραφείο στην Ουκρανία να βαράει μύγες.

Την τελευταία φορά ο Τζέφρυ έβγαλε ένα λόγο στην Αλεξανδρούπουλη για τον TAP και την προέκταση του πρός τη Βουλγαρία (βλέπετε σχετικά εδώ). Καλές οι θεωρίες αλλά... Υπενθυμίζω ότι στα 6 νμ απο τη πόλη υπάρχει το πλοίο αποθήκη LNG του Κοπελούζου (με επιδότηση απο ΕΕ), που είναι συνεταίρος της Fraport κλπ.
Το πλοίο του Κοπελούζου είναι δίπλα στην τάφρο βάθους 7 μέτρων που κατασκευάστηκε επι στρατηγού Φράγκου και που απο την Αλεξανδρούπολη φτάνει μέχρι τη Βουλγαρία.

Ανεξαρτησία στη πολιτική της ενέργειας σημαίνει απουσία καρτέλ στο χώρο της ενέργειας αλλά και ελεύθερη παραγωγή ενεργειακών λύσεων. Ανεξαρτησία στην πολιτική της ενέργειας σημαίνει κατ' επέκταση πολλές εναλλακτικές πηγές ενέργειας αλλά και χαμηλές τιμές είτε το φυσικό αέριο-πετρέλαιο είναι Αραβικό είτε Ρωσικό είτε Αμερικανικό είτε Κυπριακό είτε Ισραηλινό είτε προέρχεται απο τη γεωθερμία  (την οποία η Ελλάδα έχει ανεκμετάλλευτη αφού ελέγχεται απο το καρτέλ του LNG) είτε προέρχεται απο τα ΑΠΕ είτε είναι βιοντήζελ (η ανακύκλωση σκουπιδιών στις ΗΠΑ προσφέρει το 10% της ηλεκτρικής της ενέργειας) κλπ. Η ενεργειακή πολιτική σχετίζεται με την ασφάλεια των συνόρων κάθε χώρας και την χωρίς κινδύνους μεταφορά ενεργειακών προϊόντων. Ασφάλεια συνόρων σημαίνει τήρηση των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου. Διεθνές δίκαιο για την Ελλάδα σημαίνει και οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της.

Δυστυχώς απο τη ομιλία του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αλεξανδρούπολη έλειπαν αναφορές στο θέμα της ΑΟΖ αλλά και στα καρτέλ ενέργειας που υπάρχουν στην Ελλάδα (μεταφορείς LNG και πετρεαλαίου) που αντιμάχονται σθεναρά το θέμα της μεταφοράς φυσικού αερίου με αγωγούς ανεξαρτήτως πηγής ενώ ελέγχουν και τα ΜΜΕ. Οι υψηλές τιμές της βενζίνης στην Ελλάδα και η μη εξόρυξη φυσικού αερίου απο τα Ελληνικά κοιτάσματα κάνουν πιο ανταγωνιστικό το Αμερικανικό φυσικό αέριο που είναι ακριβό. Είναι κλασικό αυτό που συμβαίνει στην Πολωνία. Μια χώρα με ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου, εκμεταλλεύεται μόνο το 30% αυτού ενώ ψάχνεται να στήσει αποθήκες LNG στη θάλασσα για να εισάγει Αμερικανικό φυσικό αέριο. Η Αμερικανική πολιτική υπέρ του TAP ευνοεί την Τουρκική επεκτατική πολιτική. Συνεπώς είναι αναγκαίο να υπάρχουν πολλοί αγωγοί φυσικού αερίου που θα πρέπει να περνούν απο την Ελλάδα με ένα μίσθιο. Είναι κάτι πιο έντιμο απο το να πηγαίνουν μίζες σε τσέπες πολιτικών, Ελλήνων και ξένων. Έγινε γνωστό πρόσφατα ότι το Αζερμπαϊτζάν μοίρασε λεφτά σε ευρωπαίους πολιτικούς και διερωτάται κανείς, γιατί αυτό να μην έγινε και με Έλληνες και με Αμερικανούς. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε στον πρώην της Exxon Mobil κ.Τίλερσον, που απο τη Ρωσία βρέθηκε στις ΗΠΑ σαν υπουργός Εξωτερικών του Σέρ Ντόναλντ.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ

Στο χάρτη αυτό, έχω απεικονήσει τις θέσεις των Ελληνικών κοιτασμάτων απο το 2013. Σε συνέντευξη που έδωσα τότε, εξήγησα πως η παρουσία κοιτασμάτων υδρογοναθράκων δεν σημαίνει εκμετάλλευση τους, γιατί  το μέγεθος και το βάθος στο οποίο ευρίσκονται, το κόστος εξόρρυξης δηλαδή, έχει σημασία. Έχω αναφερθεί επίσης απο τότε στη σημασία των σεισμικών. Την πρώτη εξήγηση σεισμικού Ελληνικού κοιτάσματαος την έκανα σε τηλεοπτική εκπομπή το 2013. Δεν θα τα έχετε δεί αυτά γιατί η Στοά Μακαντάση και τα ΕΛΠΕ ήθελαν να ελέγξουν το παιγνίδι με τους δικούς τους παίχτες και εγώ είμαι ανεξάρτητος. Και τότε είχα αναφερθεί στη σημασία να υπάρχουν περισσότερες απο μία εταιρείες για την ανάλυση των σεισμικών, γιατί μπορεί να έλθουν μετά εταιρείες εξόρυξης που θα έχουν άλλα συμφέροντα και θα λένε ότι δεν βρήκαν τίποτα.

Είμαι υπερ του περάσματος όλων των αγωγών φυσικού αερίου απο την Ελλάδα με μίσθιο και ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης ή πηγής. Όλων και χωρίς καμμία εξαίρεση. Θα το επεδίωκα. Αυτό κάνει και η Τουρκία και καλά κάνει. Υπενθυμίζω ότι στον TAP θα συνδεθεί και η αποθήκη LNG του Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη, θα είναι ακριβό το φυσικό αέριο που θα προσφέρει όμως και χωρίς σταθερά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.