Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017

Κιμ Γιονγκ Ουν. Ίσως ο πρώτος Κορεάτης που θα δεί τη σελήνη!

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

 Τη μεγαλύτερη ευθύνη για ότι συμβεί στη χερσόνησο της Κορέας την έχει η Κίνα και αυτό είναι ορατό πλέον δια γυμνού οφθαλμού. Η Κίνα υπερεξόπλισε την Βόρεια Κορέα για να τη χρησιμοποιήσει σαν μπαλαντέρ στην περιοχή, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο ρόλο του τρελλού που δεν φοβάται κανένα. Η ανάπτυξη της Κίνας εξαρτάται απο το εμπόριο της, κάτι που πήγε να θίξει ο Donald Trump θέλοντας να διορθώσει όλες τις συνθήκες και τα αρνητικά εμπορικά ελείμματα που έχουν οι ΗΠΑ με διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων τη Κίνα και την ΕΕ, που συνεργάζεται με την Κίνα.

Οι ΗΠΑ αφήνουν την υπόθεση της Βόρειας Κορέας να εξελίσσεται επι δεκαετίες στην περιοχή για να ασκούν έλεγχο σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν και Φιλιππίνες. Η Βόρεια Κορέα ήταν ένας καλός σύμμαχος για τις ΗΠΑ μέχρι που απέκτησε βόμβα υδρογόνου. Εκεί οι ισορροπίες άλλαξαν σημαντικά κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη περιοχή.

Στο μέλλον θα υπάρξει δοκιμασία των ΗΠΑ στο κατά πόσον μπορούν να τηρήσουν τις αμυντικές συνθήκες με τους συμμάχους τους. Αυτό θα βάλει στο τραπέζι εκτός απο τον εξοπλισμό της Ιαπωνίας και τη Νότιας Κορέας, το θέμα της συμμετοχής τους στο ΝΑΤΟ μαζί με την Ινδία. Για τα Αμερικανικά ομόλογα που έχει η Κίνα, μπορεί να κατασχέσει τις... ΗΠΑ! Μμμμ.

Ο ναυτικός αποκλεισμός της Βόρειας Κορέας δεν έχει κανένα νόημα χωρίς να υπάρχει και εναέριος αποκλεισμός της. Μια λύση τύπου Ιράν δεν έχει νόημα αν οι εγγυήσεις δεν ελέγχονται. Αυτό προϋποθέτει αλλαγή καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα. Η στρατιωτική επιλογή για τις ΗΠΑ είναι κάπου στο 30% και πέφτει συνέχεια. Ο Ντόναλντ είναι και σε μια ηλικία που μόνο φωνάζει...

Υπάρχει και ένα ερώτημα. Οι δημοκρατικοί στις ΗΠΑ την άλλη φορά θα κατεβάσουν τον Κλουζώ, τον Σταυρίδη ή τον Τζορτζ Κλούνεϋ που είναι ψηλός;

Όπως πάντα είμαι λίγο πριν απο τους άλλους. Εννοείται ότι επροκλήθην να γράψω κάτι και ότι αυτό είναι εν γνώσει μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.