Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου 2017

Προκλητικές και επιστημονικά λάθος οι δηλώσεις Στουρνάρα. Κολομβία η χώρα.

Του Καθηγητή Γ.ΖουγανέληΛόγω ΔΕΘ και με ένα Πρωθυπουργό που συμφωνεί ακόμη και σε ότι δεν αντιλαμβάνεται, εμφανίσθηκε και ο Γιάννης Στουρνάρας να στηρίξει την κυβέρνηση Σημίτη που με Greek Statistics και τη κυβέρνηση Καραμανλή που αύξησε κατα 100 δις το χρέος και έβγαλε τη χώρα στη ξέρα!

Στις προκλήσεις των καιρών πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός γιατί εκ των υστέρων εμφανίζονται πολλοί προφήτες, που αναπαράγουν όσα πρώτος έχω γράψει. Με πάνω απο 10,000 αναγνώσεις την ημέρα αυτό είναι πλέον δύσκολο. Ας δούμε εν τάχει τι είπε σήμερα ο ευφυής αυτός επιστήμονας και τραπεζίτης. Το κάνω για εσάς και για λόγους αυτοσυνέπειας. Για μένα στην Ελλάδα τα περισσότερα πράγματα είναι για φτύσιμο. Ξεκινάμε...

1# «Τα τελευταία επτά χρόνια, παρά τα λάθη και τις οπισθοδρομήσεις που έγιναν και εξηγούν, σε μεγάλο βαθμό, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα-μέλος της ευρωζώνης που παραμένει σε πρόγραμμα, έχει επιτευχθεί πρωτοφανής, για τα χρονικά της ΕΕ αλλά και του ΟΟΣΑ, διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών» τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ στο άρθρο του, με τίτλο «Το μέλλον της ευρωζώνης και η Ελλάδα».

Σχόλιο: Τα σοβαρά ΜΜΕ του εξωτερικού (στα ΜΜΕ του εσωτερικού που λειτουργούν παράνομα δεν θα αναφέρομαι πλέον, πρέπει να παρέμβει για αυτά το ΕΣΡ και η δικαιοσύνη όταν όλα λειτουργήσουν νόμιμα στη χώρα) αναφέρθηκαν στο θέμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ. Ο Donald Trump με διάφορους τρόπους προσπαθεί να το μειώσει με όσες χώρες οι ΗΠΑ έχουν αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο. Μεταξύ αυτών και με τη Κίνα. Η Ελλάδα φέτος αύξησε το εμπορικό της έλειμμα, που είναι μια πολύ σπουδαία μακροοικονομική παράμετρος η οποία συμπαρασύρει και πολλές άλλες, όπως τον δείκτη φτώχειας, τον CCI κλπ. Δεν έχει διορθωθεί τίποτα προς το καλύτερο μακροοικονομικά και όπου έχει συμβεί αφορά παραμέτρους που επηρρεάστηκαν απο την αύξηση της φορολογίας.

2# Όπως παρατηρεί ο κ. Στουρνάρας «[…]έχει διαμορφωθεί ισχυρή πολιτική συναίνεση υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα όχι μόνο είναι υπέρ του ευρώ, αλλά και έχουν ψηφίσει στη Βουλή μέτρα, πολλές φορές με βαρύ κοινωνικό κόστος, για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Αυτά τα μέτρα αύξησαν την αξιοπιστία της Ελλάδας απέναντι στην ευρωζώνη, η οποία στην ουσία επιτεύχθηκε με τις σημαντικές θυσίες του ελληνικού λαού μετά το 2010. Οι θυσίες αυτές υποδηλώνουν ανάληψη ευθύνης έναντι των κινδύνων που ανέλαβε η ευρωζώνη και, σε πολύ μικρότερο βαθμό, η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα μέσω του ΔΝΤ, με τα δάνεια που χορήγησαν στην Ελλάδα».

Σχόλιο: Η ισχυρή πολιτική συναίνεση έχει να κάνει με όσα έχουν προηγηθεί. Οι έξω έχουν πολλά χαρτιά στα χέρια τους με τα οποία μπορούν να χώσουν τους πάντες στη φυλακή. Δεν είναι εύκολο να υπογραφεί παράδοση της εθνικής κυριαρχίας όσο προδότης και να είναι κάποιος αν δεν υπάρχουν καυτερές αποδείξεις. Η αξιοπιστία της Ελλάδας στη ευρωζώνη δεν έχει αυξηθεί. Δεν είναι δυνατόν τα μέτρα που μπαίνουν για να απομυζηθούν οι εργαζόμενοι για να επιβιώσει η σαπίλα των τραπεζών να βαπτίζονται ως μέτρα αξιοπιστίας. Τη τελευταία φορά που η Ελλάδα βγήκε στις αγορές πήρε δάνειο με εγγύηση κάποια ομόλογα του ESM που κατείχε η ΤτΕ αν δεν κάνω λάθος, Την άλλη φορά τα πολύ ψηλά επιτόκια θα αυξηθούν και άλλο. Όσο κάποιος δανείζεται αυξάνοντας το χρέος του που δεν είναι και βιώσιμο, τόσο πιο δύσκολα ξαναβγαίνει στις αγορές. Δεν υπάρχει ανάληψη ευθυνών απο κανένα αλλοιώς πολλοί διοικητές τραπεζών θα έπρεπε να είχαν μπεί στη φυλακή με τη συλλογή κόκκινων δανείων που έκαναν χωρίς να έχουν ρήτρες για τη βιωσιμότητα τους, όπως και με τα Greek Statistics. Na μη γράψω άλλα...

3# Στο άρθρο του ο κ. Στουρνάρας αναφέρεται στα βήματα που πρέπει να γίνουν καθώς όπως λέει: «[...] έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της χωρίς βοήθεια και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Αυτό θα γίνει εάν η χώρα αποκτήσει πιστοληπτική διαβάθμιση τέτοια που να μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της με επιτόκια συμβατά με τη βιωσιμότητά του, και οι τράπεζες να έχουν επαρκείς εξασφαλίσεις, ώστε να μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν πλήρως από τον κανονικό μηχανισμό αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (και όχι μόνο από τον έκτακτο - ELA)».

Σχόλιο: H Ελλάδα με τη δομή της οικονομίας που έχει και με τα μέτρα που λαμβάνει ποτέ δεν θα μπορέσει να αποκτήσει την αυτονομία της. Αυτό γίνεται κατανοητό παρατηρώντας πως οι κύριες οικονομικές δραστηριότητες της χώρας είναι σε λήθαργο π.χ. γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, βιομηχανία, μεταποίηση, ενέργεια κλπ Αυτή τη στιγμή η Ελληνική αγορά μεταβιβάζεται αντί πινακίου φακής σε ξένους managers οι οποίοι έχουν και το καρπούζι και το μαχαίρι (ο πρόεδρος του υπερταμείου είναι Γάλλος). Για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους πρώτος και μόνον εγώ έγραψα εγώ (βλέπετε εδώ) όπως και για τον δείκτη της ανταγωνιστικότητας (βλέπετε εδώ) απο τον οποίο εξαρτάται η πραγματική ανάπτυξη επειδή κανείς μέχρι τώρα, μετά απο επτά χρόνια δεν είχε γράψει. Αν ο λαός ήξερε το παιγνίδι που έχιε γίνει στο θέμα αυτό, κανείς πολιτικός ή τραπεζίτης στην Ελλάδα δεν θα έπρεπε να κάθεται αναπαυτικά στη καρέκλα του. Οι επιλογές του ΕΣΠΑ είναι λάθος. Το ΕΣΠΑ δεν είναι για κοινωνικά προγράμματα και για μερική απασχόληση για να κοροϊδεύουμε τους μακροοικονομικούς δείκτες και ένα λαό αμόρφωτο. Ο ΣΕΒ κοιτάει να πάρει πάλι δάνεια για να μοιρασθούν μίζες στα γνωστά λούκια των τραπεζών. Η συνεχής μείωση του ΕLA δείχνει την συνεχή  έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Είναι και αυτό κάτι που έχει περάσει απαρατήρητο απο την αντιπολίτευση που συνεργάζεται στη βύθιση του Τιτανικού. Ανάπτυξη δεν γίνεται με τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν επειδή δήθεν δεν υπάρχουν λύσεις. Λύσεις υπάρχουν αλλά με όρους εξωτερικού, τεχνολογίας και προοπτικής, όχι με όρους παραπληροφόρησης και επικοινωνιακών τρίκς. Εξασφαλίσεις σημαίνει στον ΕLA σημαίνει εγγυήσεις με ομόλογα ΕSM, λεφτά των ταμείων ή εισοδήματα απο κοιτάσματα, δρόμους, ΔΕΚΟ, μεταβίβαση υπηρεσιών των δήμων και των περιφερειών σε ιδιώτες κοκ Αυτό λέγεται ξεπούλημα και όχι ανάπτυξη.

4# Σύμφωνα τέλος με τον κ. Στουρνάρα «πρώτο, αλλά καταλυτικό, βήμα γι’ αυτό είναι η έγκαιρη περάτωση της τρίτης αξιολόγησης. Αυτό θα βελτιώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη και τη δυνατότητα βιώσιμης πρόσβασης στις αγορές. Το γεγονός μάλιστα ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά να γίνουν στους τομείς των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, σημαίνει ότι η δυνατότητα αύξησης του δυνητικού προϊόντος της οικονομίας σε μόνιμη βάση είναι σημαντική.[...] Δεύτερο, υπάρχει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, όπου, κατά τα συμφωνηθέντα στο Eurogroup, οι εταίροι αναμένεται να αναλάβουν πρωτοβουλία, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους, όπως, για παράδειγμα, η μετάθεση της μέσης σταθμικής διάρκειας αποπληρωμής των τόκων των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) κατά 8½ χρόνια τουλάχιστον [...] Τρίτο, υπάρχει το ζήτημα της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής στον μακροχρόνιο ορίζοντα, που θα εξασφαλίζει απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές, και αποφυγή επανάληψης των σφαλμάτων του παρελθόντος που οδήγησαν την Ελλάδα στο επίκεντρο της κρίσης της ευρωζώνης το 2010. Είναι σαφές ότι εδώ απαιτείται η δέσμευση όλων των πολιτικών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

Σχόλιο: Πιστεύω ότι η αναγκαιότητα για εθνική στρατηγική είναι μεγαλύτερη απο την αναγκαιότητα της τρίτης αξιολόγησης. Αυτή τη στρατηγική δεν μπορεί να τη σχεδιάσει το ΧΘΕΣ ούτε οι νέοι Μακρόν που το ΧΘΕΣ ανακάλυψε ξαφνικά. Μπορεί ένας μαλάκας να βγάλει κάτι έξυπνο; Δεν θα σχολιάσω περαιτέρω αφενός γιατί μερικά απο όσα θα μπορούσα να πώ έχουν καλυφθεί απο προηγουμένως απο τα άλλα μου σχόλια και αφετέρου γιατί δεν κάνω κέφι να δώσω στο ΧΘΕΣ όπλα για να επιβιώσει. Αυτά θα γίνουν όταν πρέπει και όπως πρέπει.

Ακόμη και βιωσιμότητα του χρέους να υπάρξει, αυτή δεν θα κρατήσει για πάντα. Αυτό γράψτε το καλά μέσα στο κεφάλι σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.