Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Τσακαλώτος έπρεπε να γίνει κωμικός. Στα οικονομικά είναι πολύ αδύνατος.

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Δεν θα μπούν νέα μέτρα για το 2018, λέει ο υπουργός Οικονομικών της Κολομβίας! Είναι ένα θέμα που χρειάζεται ή ψυχίατρο ή κτηνίατρο. Το λένε πολλές φορές όχι για να το πιστέψετε εσείς αλλά για να το πιστέψουν οι ίδιοι.

Αν υποθέσουμε ότι θα πουλήσουν 5 δις ευρώ οι τράπεζες στα funds απο τα κόκκινα δάνεια φέτος, η ζημία θα περάσει πρώτα στον προϋπολογισμό των τραπεζών. Ας υποθέσουμε ότι αυτή είναι 3,6 δις ευρώ που αντιστοιχεί σε έλειμμα 2% ΑΕΠ. Πού θα τα βρεί o Τσακαλώτος για να τα καλύψει; Θα γίνει bail-in ή θα πάρει δάνειο μέσω ESM η χώρα και θα δανείσει τους απατεώνες; Εφόσον τα κόκκινα δάνεια μόνον είναι 120 δις, τότε 120/5=24 χρόνια. Θα αντέχει ο κόσμος μειώσεις συντάξεων και μισθών για 24 χρόνια; Κόφτε τη κόκα στου Μαξίμου. Σας χαλάει.

Δεν βγαίνουν τα νούμερα. Υπάρχει και το εσωτερικό χρέος. Μου το ξεχνάτε αυτό στο Μαξίμου. Πρέπει και αυτό να γίνει βιώσιμο. Το εξωτερικό χρέος θα φορτωθεί φέτος 8+3,6= 11,6 δις και θα αυξάνεται κατά 3,6 δις ευρώ κάθε χρόνο μόνο απο τα κόκκινα δάνεια. Αν το συνολικό χρέος είναι 1 τρις ευρώ τότε πρώτα θα πεθάνει ο ήλιος και μετά θα το αποπληρώσει η χώρα με γήρανση των δανείων. Τι σκατά μαθαίνει ο καθένας στο πανεπιστήμιο δεν ξέρω. Οι πολλές μαλακίες πάντως έχουν προσθετικό χαρακτήρα και προκαλούν κόπωση. Καιρός να πάει στο σπίτι του ο Τσακαλώτος να χαλαρώσει. Να πάρει και το Στουρνάρα μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.