Τρίτη, 1 Αυγούστου 2017

Πλησιάζει το τέλος του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας. Η σημασία του ζωτικού χώρου και για την Ελλάδα.

Του Καθηγητή Γ.ΖουγανέληΙσραήλ και Βόρεια Κορέα φαίνεται να αποτελούν αυτή τη στιγμή - αν και χώρες μακρυά η μία απο την άλλη - σημεία δυνητικής σύγκρουσης. Δεν θα ήταν λογικό φυσικά να "σκάσουν" και στις δύο ταυτόχρονα καταστάσεις μεγίστης έντασης, γιατί θα χανόταν ο έλεγχος.

Η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, η Ρωσία καί άλλες χώρες στις οποίες εφαρμόζονται διεθνείς κυρώσεις ή αποβολές απο οργανισμούς και συνεργασίες αποκτούν με αργά βήματα ένα συνεχώς μειούμενο ζωτικό χώρο. Αυτό τις καθιστά ασταθείς πολιτικά και οικονομικά ευάλωτες. Τί είναι όμως ζωτικός χώρος;

Ζωτικός χώρος είναι ο χώρος μέσα στον οποία μια χώρα έχει πρόσβαση και απο τον οποίο αντλεί ότι της χρειάζεται για να υφίσταται, να αναπνέει, να συντηρείται ή και να μεγαλώνει. Ο ορισμός αυτός δεν έχει σχέση με το τί θεωρεί μια χώρα σαν ζωτικό της χώρο. Αυτό είναι κάτι άλλο. Στο δικό μου ορισμό, ο ζωτικός χώρος μιας χώρας μπορεί να μεταβάλλεται απο επιδράσεις πολιτικές, οικονομικές, γεωγραφικές αλλαγές, απο επιλογές κλπ.


Παρατηρείστε τις διασυνδέσεις των βελών για τον ζωτικό χώρο της  Βόρειας Κορέας (1) και για το ζωτικό χώρο του Ισραήλ (2). Για τη Βόρεια Κορέα τα βέλη οδηγούν πρός αυτήν πλήν ίσως αυτού με τη Κίνα ενώ για το Ισραήλ τα βέλη ξεκινούν επι το πλείστον απο αυτό και απομακρύνονται. Αυτό σημαίνει, ότι ο ζωτικός χώρος της Βόρειας Κορέας συνεχώς μειώνεται, κάτι που οδηγεί στην εξασθένηση της ενώ του Ισραήλ αυξάνεται. Σημειώστε, ότι δεν εξετάζω ποιός έχει δίκιο και ποιός όχι σε ότι συμβαίνει και στις δύο περιπτώσεις. Απλά περιγράφω, πως φαίνεται μέσα απο αυτά τα διαγράμματα ότι ένα κράτος "μεγαλώνει" ή ότι "μικραίνει". Αυτός είναι και ο κύριος λόγος συγγραφής αυτού του άρθρου.

ΣΤΟΧΟΣ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα με τα μνημόνια και τη φτώχεια που αυξάνει, σαφώς έχει ένα ζωτικό χώρο που μικραίνει συνέχεια, κάτι που την κάνει δορυφόρο άλλων κρατών. Η χώρα μας εξαϋλώνεται. Το γεγονός αυτό σε συνδιασμό με τον απόκτηση απο τη Τουρκία των F-35 και των S-400, δείχνουν πως ο τελικός στόχος δεν είναι το Ισραήλ όπως έγραψα στην αρχή αλλά η Ελλάδα.

Απο την εποχή που η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωζώνη μέχρι τώρα που έχει χάσει τη κυριαρχία της σαν χώρα έχει ένα ζωτικό χώρο που συνεχώς μειώνεται. Η Κύπρος υπέστη μείωση του ζωτικού της χώρου με τη Τουρκική κατοχή, τη στάση της Χούντας και του Κωνσταντίνου Καραμανλή και τέλος με τα μνημόνια. Τα κέρδη των υδρογοναθράκων είναι άγνωστα και για τις δύο χώρες-δορυφόρους.

Η συνοχή ενός κράτους δεν εξαρτάται μόνο απο το ζωτικό του χώρο αλλά και απο τον τρόπο που λειτουργεί. Η Ελλάδα σαν κράτος δεν λειτουργεί. Αυτά όλα προδιαγράφουν το μέλλον της σε συνδιασμό με τους τζερεμέδες που παριστάνουν τον πολιτικό στα ΜΜΕ της διαπλοκής. Έχουμε μια ακόμη στημένη υπόθεση.

Σχετικά άρθρα
  1. Νότια Κορέα και Τουρκία διαθέτουν το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD (2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

====================================
>>>>>>>>>>>>>> ΠΡΟΣΟΧΗ >>>>>>>>>>>>
====================================
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι ΜΟΝΟ πάνω στο θέμα του άρθρου. Σχόλια με κεφαλαία γράμματα θα κόβονται. Τα σχόλια να έχουν μέγεθος 8 γραμμών το πολύ αλλοιώς δεν θα δημοσιεύονται.