Ads Top

Συνταγματικό Δικαστήριο. Η νέα παράνοια του Μαξίμου με στόχο την επιτάχυνση της "ανάπτυξης" μετά την αποχώρηση του IMF.

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Η Ελλάδα δεν έχει Συνταγματικό Δικαστήριο αλλά ένα Συμβούλιο της Επικρατείας που λειτουργεί σαν ακυρωτικό δικαστήριο ή καλύτερα μπορεί να δίνει εμπεριστατωμένες γνωμοδοτήσεις για τη συνταγματικότητα των νόμων. Ένα κανονικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφαίνεται για τη συνταγματικότητα των νόμων κατα αποκλειστικότητα, κάτι που γινόταν μέχρι τώρα κάπως ακόμη και απο τα κατώτερα δικαστήρια με ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο το ΣτΕ. Ο λόγος που προβάλλει ο κ.Τσίπρας για τη δημιουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι η απόφαση του ΣτΕ να υπάρχει παραγραφή μετά απο 5 έτη για όσους τα ονόματα είναι σε λίστες.

Σας ερωτώ, 5 χρόνια δεν είναι αρκετά για να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι υποψήφιοι απατεώνες που είναι στις λίστες; Προφανώς η κυβέρνηση αυτή τη φορά θέλει να φορτώσει τη προστασία της διαπλοκής την οποία κάνει με κρατικές υπηρεσίες που αποδείχτηκαν άχρηστες στο ΣτΕ ενώ προετοιμάζει τη κ.Θάνου για το Συνταγματικό Δικαστήριο (πιο πολλές βιβλιοθήκες).

Η Στοά Μακαντάση δεν μπορούσε να βάλει τη γερόντισα στη μέλλουσα Ανεξάρτητη Αρχή του Ηλεκτρονικού εγκλήματος (την έχει για άλλον) και σκέφτηκε κάτι πιο "δημιουργικό", τα νούμερα...

H ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ "ΤΩΡΑ" ΕΧΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Όπως θα διαπιστώσετε στον παρακάτω πίνακα, τη δικαιοσύνη την εμπιστεύονται κάτω απο τους μισούς και για όσους εμπλέκονται άμεσα με αυτή το ποσοστό αναμένεται να είναι πολύ μικρότερο, κάπου στο 25%. Παρατηρείστε πόσο χαμηλή είναι η εμπιστοσύνη σε κόμματα, εφημερίδες και στα ΜΜΕ του καρτέλ των εφοπλιστών.


Το κύριο πρόβλημα της βραδείας εκδίκασης δικαστικών υποθέσεων είναι στους κώδικες με τους οποίους δικάζουν οι δικαστές, όπως και όλο το σύστημα λειτουργίας και οργάνωσης των δικαστηρίων που είναι απαράδεκτο. Αποτέλεσμα είναι να χρειάζονται 2 με 5 χρόνια για να τελεσιδικήσει μια δίκη!

Το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με τη σύσταση ενός Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα υποκαταστήσει τους δικαστές του ΣτΕ με άλλους ακόμη και μεγαλύτερης ηλικίας... άρα κάτι άλλο κρύβεται απο πίσω, καθότι η χώρα είναι Κολομβία και τα ναρκωτικά και τα λαθραία είναι η κύρια βιομηχανία του τόπου (66% των ψαριών που τρώει ο κόσμος εισάγονται κλπ). Να τα λέμε αυτά και η ΝΔ να μη καλύπτει κάποιους...


Παρατηρείστε πως μια κρίση των θεσμών απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση. Δεν είναι τυχαίες οι δράσεις που παίρνει η κυβέρνηση κατά της δικαιοσύνης ΞΑΦΝΙΚΑ, κάτι έχει υπογράψει με τους δανειστές και προετοιμάζει το έδαφος. Κανένας απατεώνας δεν γίνεται τίμιος απο τη μια μέρα στην άλλη. Τα ξεχνάτε αυτά.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Πίσω απο τη δημιουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου κατά τη γνώμη μου κρύβεται η άμεση εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων (εκ των εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων) των κατώτερων δικαστηρίων. Ο κ.Τσίπρας επιζητεί τη ταχεία εξυπηρέτηση των δανειστών στη περίπτωση εφαρμογής του Αγγλικού Δικαίου, που δεν φαίνεται να είναι μακρυά. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι, αν η δημιουργία Συνταγματικού δικαστηρίου μπορεί να γίνει χωρίς συνταγματική αναθεώρηση. Στο Μαξίμου ξέρουν να διαβάζουν το σύνταγμα στα Ελληνικά ή απλά μιλάνε, για να μη μιλάνε για τα ναρκωτικά και τα λαθραία στο Αιγαίο.

ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΤΑΙ

Μια αποχώρηση του IMF χωρίς λύση του χρέους θα ήταν αυτοκτονία, αφού είτε με μνημόνια είτε με έξοδο στις αγορές, το χρέος θα αύξανε. Δεν θα υπήρχε βιωσιμότητα, όπως δεν υπάρχει και αυτή τη στιγμή. Ήδη το χρέος έχει αυξηθεί κατά 8 δις ευρώ περίπου (το ποσό της δόσης). Το δήθεν πλεόνασμα εξανεμίσθηκε.

Τσίπρας και Μητσοτάκης πρέπει να κάνουν στην άκρη, να σχηματισθεί μια οικουμενική απο τεχνοκράτη που να μπορεί να κάνει ανάπτυξη. Το μέγεθος του προβλήματος υπερβαίνει τις δυνατότητες των ίδιων και αυτών που είναι πίσω τους.

Η κατάσταση είναι πολύ χάλια αυτή τη στιγμή. Τα βαρελότα του Τσίπρα δεν ξεγελούν αλλά φανερώνουν ότι υπάρχει αδιέξοδο, για το οποίο έχω μιλήσει ένα χρόνο πρίν.

Σχετικά άρθρα
  1. Ένας χρόνος το πολύ μένει για το φούντο (2017)
Εικόνες θέματος από Jason Morrow. Από το Blogger.